Υπό παρακολούθηση οι «επικίνδυνοι»

Ο κάβος της πρότασης δυσπιστίας ξεπεράστηκε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τη δικομματική κυβέρνηση, αλλά «ουδείς μπορεί να κοιμάται ήσυχος», όπως χαρακτηριστικά έλεγε στην «Α» κυβερνητικό στέλεχος. Κι αυτό γιατί το επόμενο κρίσιμο διάστημα ακολουθούν πολλά εμπόδια στη Βουλή, όπως είναι ο νόμος για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο νόμος για τους πλειστηριασμούς και φυσικά η ψήφιση του προϋπολογισμού.

Η πόρτα που άνοιξε η Θεοδώρα Τζάκρη, όπως είχαμε προβλέψει από το προηγούμενο Σάββατο, δεν έχει κλείσει και γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχουν αρκετοί βουλευτές, οι οποίοι ήδη έχουν τεθεί «υπό παρακολούθηση» και θα υποστούν το «καθιερωμένο μασάζ για να αποφευχθούν ατυχίες», τονίζουν από το Μαξίμου. Εξάλλου, η δήλωση του Μιχάλη Κασσή (βουλευτή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ) ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσω τον νόμο για τα ακίνητα, εάν δεν υπάρξουν σαφείς βελτιώσεις» έχει σημάνει συναγερμό.

Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και την αναγγελία του ΣΥΡΙΖΑ από τους Στρατούλη και Κουρουμπλή, ότι «θα τους αλαλιάσουμε στις ονομαστικές ψηφοφορίες», τότε μπορούμε να καταλάβουμε για ποιον λόγο «έχουν πάρει φωτιά τα μπατζάκια μας», που λένε στο Μαξίμου. Ήδη οι Κώστας Σκανδαλίδης και Θάνος Μωραΐτης με τις ομιλίες τους στην πρόταση δυσπιστίας έχουν δημιουργήσει τεράστια ερωτηματικά.

Ο φόρος ακινήτων, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και ο προϋπολογισμός, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου, ειδικά αν περιέχει νέα μέτρα, μπορούν να αποτελέσουν το πεδίο στο οποίο θα δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή. Δευτερεύον αλλά πάντοτε υπαρκτό ζήτημα αποτελεί και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα 8 βουλευτές της Ν.Δ. (Γ. Καρασμάνης Γ. Ορφανός, Α. Δερμεντζόπουλος, Δ. Κυριαζίδης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Κ. Τσιάρας, Τ. Κοψαχείλης, Θ. Λεονταρίδης), με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, είχαν ζητήσει την επιστροφή στο καθεστώς του μειωμένου ΕΦΚ.

Ο φόρος ακινήτων
Το μεγαλύτερο, ωστόσο, αγκάθι για την κυβέρνηση είναι ο φόρος ακινήτων και, παράλληλα, το αίτημα της τρόικας για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας που βαρύνεται με «κόκκινα» δάνεια. Το ΠΑΣΟΚ ζητά πλήρη αλλαγή στον τρόπο επιμερισμού του φόρου, με τα ίδια τα στελέχη που επισκέφθηκαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τον υπουργό Οικονομικών να μιλούν για «ναυάγιο» στη συζήτησή τους, προβλέποντας πως στον βαθμό που θα κατατεθεί ως έχει, δεν θα ψηφιστεί από την «πράσινη» Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο Κ. Σκανδαλίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθεί σε μία ενδεχόμενη λήψη νέων μέτρων, παραπέμποντας στην ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού, που θα αποδείξει την ειλικρίνεια ή μη στον κυβερνητικό λόγο. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται ουκ ολίγοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τον Θ. Μωραΐτη να θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά ακόμα και τον Γιάννη Κουτσούκο (θεωρείται της επιρροής του Κ. Σκανδαλίδη). Απρόβλεπτος, τέλος, θεωρείται ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που ουκ ολίγες φορές το τελευταίο διάστημα έχει διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του κόμματός του, επιλέγοντας την αποχή από κρίσιμες ψηφοφορίες, ενώ λάβρος κατά του ενιαίου φόρου ακινήτων στη σημερινή του μορφή εμφανίζεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας, που δύσκολα πάντως εκτιμάται ότι θα διαφοροποιηθεί από την όποια απόφαση του ΠΑΣΟΚ.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος επιδιώκουν να πείσουν τους βουλευτές τους να στηρίξουν την κυβέρνηση, ενώ η υπόθεση του φόρου ακινήτων έχει φύγει πια από τα χέρια του Γ. Στουρνάρα και έχει περάσει στην αρμοδιότητα του Μαξίμου. Εκεί ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι Φίλιππος Σαχινίδης και Ανδρέας Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξουν να συμβιβάσουν τα… ασυμβίβαστα.

Αλλά και από τη Ν.Δ. δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που θεωρούνται «επικίνδυνοι» για αποσκίρτηση. Πρώτος και καλύτερος ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος ουκ ολίγες φορές έχει καταφερθεί κατά του Γ. Στουρνάρα και των συνεργατών του «τσάρου». Αγωνία υπάρχει και για τον πάντα απρόβλεπτο Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος όπως λένε όσοι συνομιλούν μαζί του έχει φτάσει στα όριά του. Εντύπωση προκάλεσε και η ομιλία του Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μίλησε ανοιχτά για λάθος χειρισμούς στην περίπτωση της ΕΡΤ, διαφοροποιούμενος από την επίσημη γραμμή.

Σε αναζήτηση ενισχύσεων
Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, το Μαξίμου πέραν του μασάζ που επιχειρεί τόσο στους βουλευτές της Ν.Δ., αλλά δίνοντας και χείρα βοηθείας στον Βενιζέλο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αναζητεί νέα στηρίγματα μεταξύ αυτών που ψήφισαν «παρών» στην πρόταση δυσπιστίας. Και αυτοί είναι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης και ο Γιώργος Κασαπίδης. Από όλους αυτούς, όμως, μόνο από τον Κασαπίδη μπορεί να περιμένει βοήθεια η κυβέρνηση, καθώς η ΔΗΜΑΡ και οι Λοβέρδος-Αηδόνης έχουν λάβει απόφαση να πορευθούν από κοινού.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει αυτή τη στάση και στις υπόλοιπες ψηφοφορίες, όμως όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού «δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που θα υπάρχει κρίσιμη ψηφοφορία να έχουμε μαζί μας τον γιατρό και τις φιάλες οξυγόνου».

Βέβαια, όπως αναφέρει και το Σύνταγμα, δεν μπορεί να πέσει η κυβέρνηση από το εάν ψηφιστεί ένας νόμος ή όχι. Και αυτό διότι, όπως επεσήμανε και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη της κυβέρνησης από το εάν περάσει ένα νομοσχέδιο. Αντίθετα, όπως υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος, «η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην ψήφιση του προϋπολογισμού που αποτελεί επί της ουσίας ψήφο εμπιστοσύνης».

Με αυτά που ανέφερε ο Θ. Πάγκαλος συμφωνούν και οι νομικοί της κυβέρνησης, όμως δεν παραβλέπουν πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγείρει πολιτικό ζήτημα και το κλίμα θα φορτιστεί ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα