Υποκλοπές

Θυμήθηκαν τον Ραγκούση

Ό,τι θα βλέπαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεται τον πρώτο τη τάξει υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση, δεν το περίμενε ούτε και ο πιο πιστός οπαδός του ΓΑΠ. Αν και ίσως θα έπρεπε, δεδομένης της βεντέτας του πρώην υπουργού με τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Είναι αυτό που λέμε «ο εχθρός του εχθρού μου, είναι …φίλος μου». Εν προκειμένω, πάντως, ξαφνικά στον ΣΥΡΙΖΑ «αγάπησαν» τον νόμο Ραγκούση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μπροστά στον φόβο της «παραβίασής» του, έστω και στα σημεία, ζητούν την τήρηση της νομοθεσίας! Το αίτημα, κατέθεσε δια συνεντεύξεώς του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μπροστά στην προοπτική οι ευρωεκλογές να γίνουν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. «Ο νόμος Ραγκούση ορίζει ότι οι ευρωεκλογές γίνονται την ίδια μέρα με την εκλογή των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων στον πρώτο γύρο. Εμείς θέλουμε να τηρηθεί η νομοθεσία», είπε, καλώντας την κυβέρνηση να ξεχάσει τις …πονηρές της ιδέες.

Το παρελθόν της Νίνας

Η Νίνα Κασιμάτη του «Νέου Αγωνιστή» και του πρώην «βαθέος ΠΑΣΟΚ» έχει αναδειχθεί στα social media ως μία φλογερή πασιονάρια υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο εξάλλου, έχει ενταχθεί. Έτσι έδωσε τη δική της ερμηνεία για τα απογοητευτικά -για την Κουμουνδούρου- αποτελέσματα των εκλογών στο ΤΕΕ. «Η απόσταση του ΣΥΡΙΖΑ απ’ τον συνδικαλισμό των μεγάλων συμφερόντων προκύπτει από τις εκλογές του ΤΕΕ. Πρώτη η ΝΔ, δεύτερη η ΠΑΣΟΚΟΔΗΜΑΡ», έγραψε χαρακτηριστικά. Προφανώς, η Νίνα Κασιμάτη έχει ξεχάσει τον πολιτικό συγχρωτισμό της Κουμουνδούρου με συνδικαλιστές τύπου Φωτόπουλου και Καλφαγιάννη -εκτός αν και εκείνοι είναι μακριά από τον «συνδικαλισμό των μεγάλων συμφερόντων». Πάντως, στο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» μαζί με τη Νίνα ήταν ορισμένοι συνδικαλιστές σαν τους προαναφερθέντες…

Ως μικρή Ελιά

Ως … «κρας τεστ» για την προοπτική της Κεντροαριστεράς που θέλουν να φτιάξουν είδαν στο ΠΑΣΟΚ και τις επιμέρους κινήσεις την επιτυχία του κοινού τους συνδυασμού στις εκλογές του ΤΕΕ, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας. Το ίδιο θα κάνουν και σε άλλα επιμελητήρια, αφού στην πρώτη δοκιμασία, η …ενωμένη κεντροαριστερά τα πήγε πολύ καλά, βγήκε δεύτερη δύναμη μετά το ψηφοδέλτιο που στήριξε η ΝΔ και άφησε πολύ πίσω αυτό που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την υποψηφιότητα της αδερφής του Αλέξη Τσίπρα και τη δική του παρουσία εκεί για να ψηφίσει, καθότι μηχανικός. Το αποτέλεσμα μάλιστα, έκανε τον Νίκο Μπίστη να μιλά για «μία μικρή Ελιά». «Ο χώρος φωνάζει παρών», δήλωσε, σημειώνοντας πως «αυτό που έγινε στο ΤΕΕ αποτελεί μικρογραφία αυτού που μπορεί να γίνει στην χώρα». Παρατήρησε άλλωστε ότι ξεπερνώντας σειρά δυσκολιών στο ΤΕΕ, συγκροτήθηκε μία “μικρή Ελιά”, η οποία αντί να συντριβεί, κέρδισε, καταφέρνοντας μάλιστα να γίνει όχι ο τρίτος, αλλά ο δεύτερος πόλος… «Και οι πιο άπιστοι Θωμάδες οφείλουν τουλάχιστον να προβληματιστούν. Να αφήσουν πίσω μεμψιμοιρίες, εγωισμούς, ηγεμονισμούς, μικρομεγαλισμούς, να δουν την μεγάλη εικόνα και να συμβάλουν στην ολοκλήρωσή της», κατέληξε.

Η… γεροντοκόρη

Δεν πρέπει να βλέπει πολύ μέλλον για το κόμμα του, τη ΔΗΜ.ΑΡ., ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης. «Η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν μπορεί να είναι αιωνίως μια πολύφερνη νύφη, γιατί κάποια στιγμή θα γίνει άσχημη γεροντοκόρη», είπε μεταξύ άλλων σε ραδιοφωνική του συνέτευξη ο πανεπιστημιακός και βουλευτής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι ένας πολλά υποσχόμενος πολιτικός οργανισμός. Μένει να φανεί αν η Αγίου Κωνσταντίνου θα μεταβληθεί σε «άσχημη γεροντοκόρη» σε 20 μέρες, στο Συνέδριό της, αφού όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη συνεδριακή διαδικασία θα γίνουν πράγματα και θα ειπωθούν λόγια που θα «ρυτιδώσουν» κι άλλο την εικόνα του κόμματος του Φώτη Κουβέλη. Τελικά το συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ. το αναμένουν όλοι με εξαιρετικό ενδιαφέρον…

Η κεντρική εκδήλωση

Συνεχίζονται στο παρασκήνιο οι συναντήσεις των εκπροσώπων της κίνησης των 58 και άλλων κινήσεων, που φιλοδοξούν να ανασυγκροτήσουν την Κεντροαριστερά. Τελευταία συνάντηση, αυτή που έλαβε χώρα έγινε την Δευτέρα το απόγευμα, παρουσία της συντονιστικής γραμματείας της κίνησης των 58 με τους εκπροσώπους των κινήσεων Μπροστά (Κοντογιώργης), Πρωτοβουλία Β (Διακουλάκης), Πολιτεία 2012 (Τούντας), Νέοι Μεταρρυθμιστές (Χάλαρης) και Δυναμική Ελλάδα (Κούτρας), μία σύνθεση που φαίνεται να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κεντρική εκδήλωση της Κεντροαριστεράς στις 9 Δεκέμβρη στο θέατρο Ακροπόλ, οι εκδηλώσεις που συνεχίζονται στο μεταξύ στην επαρχία, η αποτίμηση της έως τώρα πορείας και το πλάνο για τις επόμενες κινήσεις. Ως τώρα πάντως, τα μηνύματα που φέρονται να λαμβάνουν, τα αποτιμούν ως θετικά, με την αισιοδοξία να βρίσκει χώρο στο εγχείρημα, και έναν εκ των παρευρισκομένων να προεξοφλεί ότι η προσπάθεια ήρθε για να μείνει…

Για ποιο κόμμα εξουσίας

Έντονη απογοήτευση επέφεραν στον ΣΥΡΙΖΑ τα αποτελέσματα των εκλογών στο ΤΕΕ, καθώς παρά την μεγάλη κινητοποίηση και τη συμμετοχή στη διαδικασία κορυφαίων στελεχών του κόμματος, το ψηφοδέλτιο της Κουμουνδούρου ήρθε τρίτο, χωρίς να καταφέρει να αγγίξει ούτε το 11%. Τα αποτελέσματα στο ΤΕΕ αξιολογούνται στην αξιωματική αντιπολίτευση ως σημαντικά διότι αποτελούν αρνητικά δείγματα, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμπεδώσει εικόνα «κόμματος εξουσίας». «Κόμμα εξουσίας με ψηφοδέλτια που παίρνουν 10% δεν γίνεται», παραδέχεται κορυφαίος κομματικός παράγοντας, που επισείει τον κίνδυνο να επαναληφθεί αντίστοιχο σκηνικό σε πολλές περιφέρειες και δήμους της χώρας. Μ’ άλλα λόγια, η βασική ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως σε εκλογές «βάσης» δεν επιβεβαιώνεται η γενικότερη πολιτική εικόνα: ότι, δηλαδή, η Κουμουνδούρου είναι κόμμα εξουσίας και διεκδικεί με αξιώσεις την κυβέρνηση.

Διπλή ανησυχία

Αν και από τις εκλογές μεταξύ των μηχανικών δεν μπορούν να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα με αναγωγή σε πανελλαδικό επίπεδο, η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στο ΤΕΕ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην Κουμουνδούρου. Αυτό διότι το επιμελητήριο των μηχανικών αποτελούσε πάντα ένα προνομιακό πεδίο του «χώρου», καθώς ιστορικά η Ανανεωτική Αριστερά είχε ισχυρή καταγραφή (και την προεδρία παλαιότερα, με τον Γιάννη Αλαβάνο) σε όλες τις μορφές της: από την εποχή του ΚΚΕ εσωτερικού ως την εποχή του Συνασπισμού… Ωστόσο, η ανησυχία της Κουμουνδούρου δεν εκπορεύεται μόνο από το ότι ο συνδυασμός της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών προτιμήθηκε μόνο από το 10,93% των μηχανικών, αλλά και από το γεγονός ότι ο κεντροαριστερός χώρος (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. και ανεξάρτητοι Κεντροαριστεροί στο ψηφοδέλτιο «Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών») αποδείχθηκε ανθεκτικός, καταλαμβάνοντας το 23,05% των ψήφων. Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ΔΚΜ Ανανέωση-Πρωτοπορία, που πρόσκειται στη ΝΔ, με 26,39%, έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια. Σαν να μην έφταναν αυτά, η ήττα της Κουμουνδούρου καθίσταται μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστεί η μεγάλη κινητοποίηση που είχε οργανωθεί για τις εκλογές στο ΤΕΕ. Στο ψηφοδέλτιο, που είχε ως επικεφαλής το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτη Πέρκα, μετείχαν ακόμη και συγγενικά πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις εκλογές ψήφισε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο -επίσης μηχανικός- Δημήτρης Παπαδημούλης.

Περί «γαλάζιου» ρουσφετιού

Φυσικά στην Κουμουνδούρου δεν λείπουν κι αυτοί που συνεχίζουν να δικαιολογούν τα πάντα. Έτσι τώρα επικαλούνται και μία κίνηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να ισχυριστούν ότι αυτό βοήθησε την παράταξη που πρόσκειται στη ΝΔ να καταλάβει την πρώτη θέση. Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι μερικές μόλις ημέρες πριν τις εκλογές στο ΤΕΕ, ο Γιάννης Βρούτσης είχε συναντηθεί με στελέχη της ΔΚΜ και απάντησε θετικά στο αίτημά τους να λυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα για τους νέους μηχανικούς. Κι εντάξει ο Βρούτσης έβαλε πλάτη για το γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Το ότι όμως το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ έχασε κατά κράτος από τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αυτό το αποσιωπούν…

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα