Υποκλοπές

Δεν έχουν άδικο

Από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στροφή στις ΗΠΑ, ξαφνικά έγινε μόδα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Γι’ αυτό και το αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy τον συμπεριέλαβε στους 100 κορυφαίους παγκόσμιους διανοητές (100 leading global thinkers). Όμως οι σύντροφοι στην Κουμουνδούρου δεν πρόλαβαν να χαρούν, ούτε και φυσικά να το επικοινωνήσουν, διότι κάποιος τους υπενθύμισε ότι στην ίδια λίστα το 2010 βρισκόταν και ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα εκδιώχθηκε κακήν κακώς από την πρωθυπουργία της χώρας… Φυσικά όλοι αναρωτιόμαστε πως τα κατάφερε τόσο γρήγορα ο Τσίπρας. Απλά είναι τα πράγματα. Οι σύμβουλοι που είχε φέρει από το εξωτερικό ο ΓΑΠ, τώρα μετακόμισαν στην Κουμουνδούρου… Έχουν άδικο, λοιπόν, όσοι υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης ακολουθεί πιστά τα χνάρια του Παπανδρέου;

Τα καρφιά στον Γιώργο

Οι περισσότεροι στάθηκαν στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. Όμως, ο Βενιζέλος είπε και άλλα. Ρωτήθηκε από τους Έλληνες δημοσιογράφους αν οι εκλογές θα γίνουν το 2016. Και η απάντηση ήταν: «Θα σας θυμίσω ότι πριν το 2016 έχουμε τις προεδρικές εκλογές το 2015». Δηλαδή ο κ. Βενιζέλος «βλέπει» ότι αν η κυβέρνηση φτάσει έως την προεδρική εκλογή του 2015 μπορεί να προκληθούν εθνικές εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να υπερψηφίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στον Τσίπρα, στην πραγματικότητα όμως στοχεύει Παπανδρέου, ο οποίος είχε κάνει το ίδιο, είχε απειλήσει δηλαδή με εκλογές τον Κώστα Καραμανλή δια της καταψήφισης του προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Που στοχεύουν οι ρήξεις

Αποφασισμένος για ρήξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και σε κάθε περίπτωση ανυποχώρητος έναντι της τρόικας σε κρίσιμα μέτωπα, όπως αυτό των πλειστηριασμών φέρεται το τελευταίο διάστημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ηγείται ουσιαστικά του κυβερνητικού μετώπου κατά της αλλαγής του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, που αξιώνει η τρόικα, ενώ όλο και πιο συχνά αφήνει αιχμές κατά κυβερνητικών στελεχών, κυρίως εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την πολιτική που ακολουθεί, ειδικά στην υπερφορολόγηση των μεσαίων και αδύναμων στρωμάτων. Η στάση του κ. Βενιζέλου δεν είναι τυχαία. Η δραματική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ τον ενάμισι χρόνο που βρίσκεται στην κυβέρνηση με την ΝΔ έχει φτάσει σε οριακό σημείο πολιτικής επιβίωσης το Κίνημα. Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος αμφισβητείται έντονα στο εσωτερικό του κόμματος, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ακόμη και σενάρια διαδοχής μετά από μία πιθανή ήττα στις ευρωεκλογές, πολύ περισσότερο σε εθνικές εκλογές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει αντιληφθεί ότι μόνο η διακριτή παρουσία στο κυβερνητικό σχήμα, οι ρήξεις με ορισμένες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής και η σθεναρή διαπραγματευτική στάση έναντι της τρόικας αυτή την περίοδο μπορεί να δώσει στο κόμμα του μία πολιτική ή και δημοσκοπική ανάσα, από τον θανάσιμο εναγκαλισμό με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τη μνημονιακή πολιτική.

Θα επιμείνει

Σύμφωνα με τα όσα λένε οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να επιμείνει στις θέσεις του και να βάλει τη σφραγίδα του στην κυβερνητική πορεία. Και την τακτική αυτή θα την πάει μέχρι τέλους. Επίσης ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος σπεύδει να σύρει το χορό της κριτικής στον κ. Στουρνάρα, ανταποκρινόμενος και στο κλίμα που υπάρχει εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Είναι μάλιστα ενδεικτικό των διαθέσεων της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ενώ αρχικά εμφανιζόταν να συζητά την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις τοπικές εκλογές, τελικά διαφοροποιήθηκε πλήρως από τα σχέδια της ΝΔ και του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών

Σε άλλη ρότα

Καλά κρατά η αντιπαράθεση στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχετικά με το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα, στο οποίο εντάχθηκαν διαφορετικής πολιτικής προέλευσης στελέχη υπό τη σημαία του αντιμνημονίου, εμφανίζεται βαθιά διχασμένο. Αφενός ο Π. Καμμένος που επεδίωξε και στο παρελθόν και επιδιώκει και σήμερα μία μετεκλογική συνεργασία με την Κουμουνδούρου. Μαζί του στελέχη όπως οι Ν. Μαριάς, Γ. Δημαράς κ.α. Στην αντίπερα όχθη, τα στελέχη δεξιάς προέλευσης, όπως οι Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Τ. Κουίκ, Π. Χαϊκάλης κ.α., που απορρίπτουν κάθε σχετικό σενάριο, θεωρώντας το μάλιστα ως διαλυτικό για το ίδιο το κόμμα. Έτσι ένα δημοσίευμα της Αυγής για το «δεκάλογο του συνεπούς αριστερού», όπου οι ΑΝΕΛ, κατά τον αρθρογράφο, αποτελούν «μια κολλητικά επικίνδυνη λοιμώδη νόσο» έδωσε αφορμή στον Τέρενς Κουίκ να βάλει φωτιά στις γέφυρες του Π. Καμμένου με την Κουμουνδούρου. «Είναι γνωστό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ με αυτές τις φραστικές χυδαιότητες στο πεδίο της πολιτικής, δεν μπορεί να έχει σχέση και δεν αντέχει τις πατριωτικές γραμμές και θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Το αντιμετωπίζω ως Τομεάρχης Εξωτερικών και στη Θράκη και με το Σκοπιανό και με την ΑΟΖ και στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό κλπ. Δεν μπορεί να ταυτιστεί με το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, τις ιδρυτικές αξίες μας, την ελληνορθόδοξη πίστη μας και τον συνεπή μετεκλογικό αγώνα μας χωρίς τις δικές του μεταβολές που αντιμετωπίζονται μόνο με δραμαμίνες».

Μόνη της η ΔΗΜ.ΑΡ. στις ευρωεκλογές

Η συζήτηση για την ένταξη της ΔΗΜ.ΑΡ. στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Φώτη Κουβέλη με τον Χάνες Σβόμποντα. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν μία εγκάρδια συζήτηση και συμφωνήθηκε να παραπεμφθεί στο μέλλον η σχετική απόφαση –και οπωσδήποτε πριν τις Ευρωεκλογές. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες θα ήθελαν τη ΔΗΜ.ΑΡ. στους κόλπους τους. Ωστόσο, το αν θα ενταχθεί η Αγίου Κωνσταντίνου στη συγκεκριμένη πολιτική ομάδα εξαρτάται και από το Συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ., που αναμένεται να αποφανθεί επί του θέματος στις 12 Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν συζητεί ο Φώτης Κουβέλης είναι η κοινή κάθοδος με το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές, υπό την πολιτική «ομπρέλα» των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Αυτό, μάλιστα, φέρεται να κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. στον Χάνες Σβόμποντα, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμη κι αν το Συνέδριο του κόμματος αποφασίσει την ένταξη στους S&D, η Αγίου Κωνσταντίνου θα κατέβει αυτόνομα στις Ευρωεκλογές.

 

Διαβάστε επίσης