Υποκλοπές

Φοβούνται το καπέλο

Οι «58» έλαβαν την απόφαση να προχωρήσουν στη σύσταση ψηφοδελτίου, η Χαριλάου Τρικούπη χαιρέτισε αυτή την εξέλιξη, όμως υπάρχουν πολλά διαδικαστικά που δεν έχουν λυθεί. Γι’ αυτό και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιθυμεί τη συνάντηση με το συντονιστικό όργανο της κίνησης, με σκοπό να ερευνήσουν τα επόμενα βήματά τους στην κοινή πορεία τους προς τις ευρωεκλογές. Στόχος και της «Κίνησης των 58», άλλωστε, είναι η εν λόγω «φόρμουλα συνεργασίας» να έχει βρεθεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, δεν αποκλείεται τίποτα. Ακόμα και η …αυτοδιάλυσή τους. Εκτός αν οι σχετικές διαρροές στοχεύουν αποκλειστικά στο να ασκηθεί περαιτέρω πίεση προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που ξορκίζει οποιαδήποτε πιθανότητα να χρεωθεί μία ακόμα ήττα και μάλιστα στην παρούσα συγκυρία. «Αγκάθι» πάντως παραμένει η διοργάνωση της συνδιάσκεψης που έχει ήδη προαναγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ελπίζοντας σε αυτήν, την ώρα που οι «58» φοβούνται «καπέλωμα από το ΠΑΣΟΚ» ακριβώς λόγω της διοργάνωσης της…

Η ασπίδα

Η διδακτορική διατριβή του Ανδρέα Λοβέρδου με θέμα  «Για το πολιτικό έγκλημα και την τρομοκρατία: Συμβολή στη σύγκριση των δύο εννοιών από πλευράς ποινικού δικαίου», φαίνεται ότι θα αποτελέσει την ασπίδα του ΣΥΡΙΖΑ στις επιθέσεις που δέχεται από τη ΝΔ, ότι έχει συνιστώσες που… θωπεύουν την τρομοκρατία. Μάλιστα τα όσα είχε αναφέρει σε άρθρο του ο Τόνι Νέγκρι για την υποψηφιότητα Τσίπρα έδωσε το έναυσμα στη ΝΔ  για να αποκαλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ «φιλοτρομοκράτη» και τον Νέγκρι «οπαδό της βίας» και «ακραίο». Στην Κουμουνδούρου, λοιπόν, ανακάλυψαν ότι μεγάλο μέρος του διδακτορικού του πρώην υπουργού στηρίζεται σε βιβλιογραφία του Τόνι Νέγκρι, ενώ μεταξύ των επιβλεπόντων καθηγητών της διατριβής είναι ο καθηγητής Ιωάννης Μανωλεδάκης, αλλά και ο έγκριτος συνταγματολόγος και πρώην υπουργός της ΔΗΜΑΡ, Αντώνης Μανιτάκης. Και σίγουρα τους προαναφερθέντες «φιλοτρομοκράτες» δεν τους λες…

Το ισχυρό όνομα

«Ένα δημοκρατικό κόμμα οφείλει να έχει αυτιά και μάτια ανοιχτά στις ανάγκες κάθε εποχής, ώστε να υπηρετεί τους πολίτες», δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη. Ερωτηθείσα, λοιπόν, αν θα μπορούσε να υπάρξει συνένωση του ΠΑΣΟΚ με τις κινήσεις της κεντροαριστεράς ακόμα και με άλλη ονομασία, υποστήριξε ότι η ύπαρξη και λειτουργία κινήσεων, ομίλων, δεξαμενών σχέσεων, ινστιτούτων προβληματισμού και συγγενών κομμάτων στον χώρο, δεν το αφήνουν αδιάφορο. Από αυτό όμως ως την αλλαγή ονόματος φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση. Η ίδια ευρωβουλευτής, άλλωστε, τονίζει ότι «η συμπόρευση –όχι η συνένωση- κομμάτων, κινήσεων και προσώπων στο πλαίσιο μίας κοινής πλατφόρμας δεν απαιτεί και δεν νοείται να απαιτεί αλλαγή τίτλου και ονοματεπωνύμου». Όπως άλλωστε, εξακολουθεί να πιστεύει, «το ΠΑΣΟΚ μπορεί τώρα να μην είναι trendy, αλλά είναι διαχρονικό brand name»… Στη γραμμή Βενιζέλου η ευρωβουλευτής, όπως εξάλλου όλοι ανέμεναν…

Δεν θα περάσει…

Ο Γιάννης Στουρνάρας το επιθυμεί, παρά το γεγονός ότι αρνείται επισήμως να το επιβεβαιώσει. Ο λόγος φυσικά ότι προαλείφεται για νέος διοικητής της ΤτΕ. Κάτι που όπως λέγεται μάλλον το έχει υποσχεθεί το Μαξίμου, αλλά το θέλουν και οι ισχυροί φίλοι του «τσάρου». Όμως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να του κάνει τη χάρη και γι’ αυτό το λόγο υπήρξε η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη σε δημοσίευμα. «Δεν έχει γίνει καμία απολύτως συζήτηση, ή άμεση ή έμμεση αναφορά, σε παρόμοιο ζήτημα μεταξύ των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου», τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου. «Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση, που κινείται στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, σέβεται πλήρως το θεσμικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας και του Διοικητή της», καταλήγει η ανακοίνωση, αλλά όπως λένε οι διαδρομιστές της Χαρ. Τρικούπη η λύση Στουρνάρα δεν θα περάσει…

Δήλωσε υποψήφιος

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναμένουν όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κάνουν το επόμενο βήμα. Και μπορεί το Κίνημα να έχει ξεμείνει από ψηφοφόρους, όμως από στελέχη που έχουν ηγετικές βλέψεις δόξα να έχει ο Θεός. Τελευταίος προστέθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος δηλώνει «μάχιμος πολιτικός που ενδιαφέρεται με συνέπεια για το καλό της χώρας του». Οι συνομιλητές του υπουργού πάντως αποκαλύπτουν, ότι προτίθεται να βάλει ακόμα και θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ την επομένη των ευρωεκλογών, εφόσον το αποτέλεσμα δεν είναι ικανοποιητικό για την Χαριλάου Τρικούπη. Έχοντας προ πολλών ετών, προτείνει την αλλαγή ονόματος και συμβόλων στο ΠΑΣΟΚ, σε άλλη όμως συγκυρία, όπως συνηθίζει να λέει, σήμερα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνει πως αποστολή του ΠΑΣΟΚ είναι η ανασύνταξη της προοδευτικής Αριστεράς και του Κέντρου. Πληροφορίες επιμένουν πως έχει αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο μάλιστα φέρεται να συνάντησε προ ημερών, ενώ ήδη οι παροικούντες την «πράσινη» Ιερουσαλήμ, τον κατατάσσουν μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ακόμα ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, που φαίνεται ότι θα έχει και την στήριξη του Κώστα Σκανδαλίδη όταν θα έρθει εκείνη η ώρα, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ή ο Θάνος Μωραΐτης από την «ομάδα των 11», και κατά άλλους η νυν Αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Οι προσκλήσεις

Όλες οι κινήσεις των δελφίνων του Βενιζέλου είναι λίγο-πολύ γνωστές στην «πράσινη κοινωνία». Όμως και ο Βενιζέλος δεν πρόκειται να κάτσει με σταυρωμένα χέρια και να παραδοθεί άνευ όρων. Κι όπως μαθαίνω αναμένεται σύντομα να απευθύνει πρόσκληση και σε στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα, όμως είχαν εμφανιστεί και είχαν μάλιστα λάβει το λόγο στις εργασίας του συμποσίου για την 3η Σεπτέμβρη. Τέτοια στελέχη είναι ο Δημήτρης Ρέππας, η Βάσω Παπανδρέου, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και άλλοι πολλοί μπαρουτοκαπνισμένοι πολιτικοί. Μάλιστα οι συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τα στελέχη θα αποδεχτούν να συμμετάσχουν στην ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.Πάντως στην παρούσα χρονική συγκυρία μοιάζει δύσκολο να αποδεχτούν όλοι τις προσκλήσεις.

Όχι σε χρίσμα

Υπάρχουν περιοχές που η «ελιά της κεντροαριστεράς»  ευδοκιμεί και αλλού όχι. Κάπως έτσι συμβαίνει τελικά και στους επαγγελματικούς χώρους, καθώς το εγχείρημα της…«Ελιάς» αλλού προχωρεί και αποδίδει μάλιστα γρήγορα καρπούς, όπως συνέβη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), ενόψει όμως των εκλογών του Δικηγορικού  Συλλόγου Αθηνών το έδαφος φαίνεται να μην είναι γόνιμο. Βέβαια μέχρι τις εκλογές στις 23 και 24 Φεβρουαρίου υπάρχει χρονικό διάστημα ικανό για ζυμώσεις και συμμαχίες, ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι ευοίωνα καθώς «πασοκικές» δυνάμεις «σαμποτάρουν» την προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός κεντροαριστερού σχήματος. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δια του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη αρνείται να συναινέσει στην υποψηφιότητα του Παναγιώτη Περάκη που αντικατοπτρίζει αυτή την περίοδο το εγχείρημα ανασυγκρότησης της νέας κεντροαριστεράς καθώς έχει και τη στήριξη των «58» και όχι μόνο. Όπως μάλιστα έλεγαν πηγές του γραμματέα για το ΠΑΣΟΚ, πέρασε η εποχή που έδινε χρίσματα και είναι θέμα των υποψηφίων να συγκροτήσουν το κεντροαριστερό σχήμα και να αναδείξουν τον υποψήφιοι που θα ηγηθεί αυτού.

Προωθεί άλλο

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για δύο λόγους. Πρώτον επειδή τον Περράκη στηρίζουν προσωπικότητες όπως ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης, οι συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος και Κώστας Μποτόπουλος, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Λίλιαν Μήτρου, ο καθηγητής Νομικής Φίλιππος Σπυρόπουλος, ο Πέτρος Σφηκάκης από το Π80, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Τραναταφυλλάκης, το μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ Γιάννης Χαρακτινιώτης, η Μελίνα Δασκαλάκη από τη ΔΡΑΣΗ, καθώς επίσης και οι Γιάννης Ιωαννίδης και Νίκος Κανελλόπουλος. Και δεύτερο διότι την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί τη συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου υπό την Χριστίνα Κουντούρη, ή τον Αντώνη Βγόντζα. Πάντως φαβορί και σε αυτή την αναμέτρηση θεωρείται ο νυν πρόεδρος Γιάννης Αδαμόπουλος έχοντας το χρίσμα της ΝΔ, αν και έχει κρατήσει σκληρή αντιμνημονιακή στάση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη «ψάχνεται» και δεν έχει καταλήξει από τη στιγμή που ο Θέοδωρος Σχινάς αποφάσισε να μην είναι ξανά υποψήφιος.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα