Υποκλοπές

Οι δικαστικές περιπέτειες

PASOK1Δεν είναι λίγοι αυτοί που ακόμη αναρωτιούνται για ποιον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που γνώριζε ότι το Κίνημα θα εισέλθει σε νέα περίοδο εσωστρέφειας, τώρα μάλιστα που είναι πολύ χαμηλά. Όπως έλεγαν δύο στελέχη του Κινήματος που είναι στη μέση των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, όχι λόγω πολιτικών κινήτρων, αλλά για να προστατευθεί ο ίδιος από πιθανές δικαστικές περιπέτειες. Όπως ανέλυαν πριν από λίγες ημέρες, μόλις ο Βενιζέλος διαπίστωσε την απόλυτη αδυναμία αποπληρωμής των δανείων κάλεσε αμέσως ελεγκτικές εταιρείες για να καταγράψουν λεπτομερώς τις περιόδους κατά τις οποίες είχαν υπογράψει τα θαλασσοδάνεια. Σε διαφορετική περίπτωση, κινδύνευε ο ίδιος εάν βρισκόταν κάποιος δικαστικός λειτουργός που άρχιζε να ερευνά τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Κι όπως έλεγαν οι δύο φίλοι, με την πρωτοβουλία που πήρε, σώζεται ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του από δικαστικές περιπέτειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι προηγούμενοι πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι…

 

 

Η πολύφερνη νύφη…

TT2Μια υπόγεια μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και Eurobank με στόχο το… νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το μεγάλο δέλεαρ είναι ότι το ανακεφαλαιοποιημένο Τ.Τ., με θετική καθαρή θέση, μόνο αξία θα προσδώσει σε όποιον το αποκτήσει. Η Εθνική Τράπεζα ασκεί ισχυρές πιέσεις για την απόκτηση του Τ.Τ. και για έναν επιπλέον λόγο: μετά την… εξαπλή συγχώνευση στον Όμιλο Πειραιώς και την απόκτηση της Εμπορικής από την Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα για πρώτη φορά στην ιστορία της δεν έχασε απλά την πρώτη θέση, αλλά εξοβελίστηκε στην τρίτη θέση της εγχώριας αγοράς. Έτσι, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εξετάζει κάθε σχετική ευκαιρία με στόχο να ενισχύσει τα μεγέθη και τα μερίδιά της και να ανακτήσει την επαφή με την κορυφή. Δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική κινήθηκε εξαιρετικά δυναμικά για την περίπτωση της FBBank, πετυχαίνοντας γρήγορα την ενσωμάτωση της τράπεζας στον όμιλο της Εθνικής. Η μάχη του Τ.Τ., πάντως, δεν θα είναι εύκολη καθώς και η διοίκηση της Eurobank έχει ήδη προετοιμάσει ένα αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο, όπου αναδεικνύονται τα μεγάλα οφέλη και οι συνέργειες που δημιουργούνται από τη συγχώνευση με το Τ.Τ. Η ισχυροποίηση της Eurobank αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τη διοίκηση, καθώς μόνο έτσι θα επιτευχθεί ο στόχος της γρήγορης επιστροφής της τράπεζας σε ιδιωτικά χέρια.

 

 

Προπέτασμα καπνού…

KARXIMAKHS3Στη θέση του για σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη επιμένει ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, ζητώντας μάλιστα πρωτοβουλίες από το κόμμα του προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς εκτιμά ότι, με τον τρόπο που λειτουργεί αυτή, επηρεάζει αρνητικά την προοπτική ανάπτυξης της χώρας. «Ο κύκλος της κρίσης πρέπει να κλείσει και να μη λάβει μόνιμα πολιτικά χαρακτηριστικά», σημειώνει ενώ, επικαλούμενος την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ρόλο της ελληνικής Δικαιοσύνης στην προσπάθεια που κάνουν η χώρα και οι πολίτες για να βγουν από την κρίση, ζητά πρωτοβουλίες, ακόμα και σύγκρουση, από την Ιπποκράτους. Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, ο Μιχ. Καρχιμάκης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της έκθεσης με το οποίο επιβεβαιώνεται ότι οι καθυστερήσεις σε δίκες που αφορούν την ανάπτυξη, οδηγούν στην αναχαίτιση της τελευταίας και της διεύρυνσης ουσιαστικά του πλούτου στη χώρα. Εκτιμώντας, λοιπόν, πως η πίεση προς την πλευρά της Δικαιοσύνης θα οδηγούσε στο να σταματήσει τελικά η αφαίμαξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται, ήτοι των φτωχών και αδύναμων, ζήτησε… πράσινη κινητοποίηση. Είναι μόνο αυτό, ή ο Καρχιμάκης προσπαθεί να δημιουργήσει προπέτασμα καπνού για τυχόν διώξεις για τα οικονομικά του Κινήματος; Ειδικά για τον ΓΑΠ, για τον οποίο το πόρισμα των ελεγκτικών εταιρειών δεν θα είναι ρόδινο.

 

 

Όνειρο η εκλογή από τη βάση

SYRIZA4Μπορεί πλέον και το ΠΑΣΟΚ (πρώτο στην ελληνική πολιτική σκηνή, επί Γιώργου Παπανδρέου) αλλά και η Ν.Δ. να έχουν θεσμοθετήσει την εκλογή προέδρου από τη βάση, ωστόσο στην Κουμουνδούρου η αντίστοιχη πρόταση δεν «περπατάει». Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θα το ήθελαν, αν και η απευθείας εκλογή προέδρου δεν συμβαδίζει με το αριστερό DNA  και τη λενινιστική δομή του κόμματος. Ωστόσο, στην ηγεσία της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα συνέδεε στενότερα την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με τις κομματικές διαδικασίες. Και το κυριότερο, θα ήταν ένα ακόμη άνοιγμα προς τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μπορεί να ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, αλλά δεν νιώθουν και τόσο δέσιμο με την Κουμουνδούρου. Πάντως, ήδη δύο τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσαν στον Αλέξη Τσίπρα ότι κάτι τέτοιο… αποκλείεται. Την πλήρη διαφωνία του εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο διολίσθησης σε ένα «προεδροκεντρικό κόμμα». Όμως, αντίστοιχη απόφαση πήραν και οι «ρεαλιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η «Πλατφόρμα 2010», που είχε πανελλαδική «μάζωξη»  την Κυριακή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η Πλατφόρμα τάχθηκε υπέρ της εκλογής προέδρου από το Συνέδριο και όχι από τη βάση. Οπότε, ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον θα συναντήσει πολλά «αγκάθια» στο συνέδριο του Ιουλίου, αν επιμείνει στη σχετική πρόταση…

 

 

Αναζητούν εναλλακτική πρόταση…

SYNEDRIO5Για την «εναλλακτική πορεία» εξόδου της χώρας από την κρίση και τις… προκλήσεις της θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν όσοι βρεθούν στο Α΄ ΚΑΠΗ Αγ. Αναργύρων το απόγευμα της Τετάρτης. Εκεί, θα πραγματοποιηθεί νέα εκδήλωση του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), στο πλαίσιο του προγράμματός του για έναν ευρύτερο κοινωνικό διάλογο σχετικά με την κρίση και τη διερεύνηση εναλλακτικής πορείας. Στην εκδήλωση με θέμα ακριβώς «Έξοδος από την Κρίση: Η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας», θα μιλήσουν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, ο Ανδρέας Νεφελούδης από την «Αριστερή Προοπτική», ο Γιάννης Παρασκευόπουλος από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Νικήτας Κανάκης, γ.γ. της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», και βεβαίως η πρώην υπουργός Οικονομίας και πρόεδρος σήμερα της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη, η οποία τυγχάνει και σύζυγος του προέδρου του ΙΝΕΡΠΟΣΤ Γεράσιμου Αρσένη. Το θέμα είναι ενδιαφέρον, οι ομιλητές ειδήμονες ως καθηγητές Οικονομικών οι περισσότεροι, η είσοδος ελεύθερη και η τελευταία ανάλογη εκδήλωση του Ινστιτούτου έβγαλε και ειδήσεις.

 

 

Πουθενά για μισθό…

PERISSOS6Αντιδράσεις και μεταξύ των ψηφοφόρων αλλά και στελεχών του ΚΚΕ έχει προκαλέσει το άρθρο 46 του νέου καταστατικού που ψηφίστηκε στο τελευταίο συνέδριο του κόμματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα επαγγελματικά στελέχη του Κόμματος στηρίζονται οικονομικά με ποσό που δεν πρέπει να υπερβαίνει τον μέσο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο ισχύει για τα μέλη του Κόμματος που εργάζονται στον τεχνικό ή βοηθητικό μηχανισμό του Κόμματος, στο “Ριζοσπάστη”, στην ΚΟΜΕΠ, σε άλλα κομματικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, στο εκδοτικό του Κόμματος». Η φράση «στηρίζονται οικονομικά» καθώς και η απουσία από το συγκεκριμένο άρθρο της λέξης «μισθός» έχει πυροδοτήσει πολλές ερμηνείες αλλά και αντιδράσεις, σε μια περίοδο που πολύς λόγος γίνεται και για τη διαχείριση του προσωπικού αλλά και της μισθοδοσίας στην εφημερίδα του κόμματος, τον «Ριζοσπάστη».

 

 

Καμία ενημέρωση

KAMMENOS7Συμβαίνει και αυτό στους Ανεξάρτητους  Έλληνες. Τις σημαντικές κινήσεις του προέδρου τους οι βουλευτές δεν τις μαθαίνουν μετά από εσωτερική ενημέρωση ή μετά από επικοινωνία Καμμένου με τους αρμόδιους ανά τομέα βουλευτές, αλλά από τα tweets! Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος στο κρατικό ραδιόφωνο, όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Τέρενς Κουίκ για τη συνάντηση των Ευρωσκεπτικιστών στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας με τη συμμετοχή του Π. Καμμένου. «Δεν έχω ακόμα ενημέρωση. Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος γύρισε χθες βράδυ ή επιστρέφει σήμερα. Και επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής, το ταξίδι του προέδρου στην Ισλανδία το πληροφορήθηκα από ένα tweet που έστειλε ο ίδιος από το Ρέικιαβικ. Δεν το ήξερα», ήταν η απάντηση του Κουίκ. Και μετά διαμαρτύρονται στους ΑΝΕΛ ότι τους κατηγορούν πως ο Καμμένος έκανε ένα προεδρικό κόμμα και δεν δίνει σε κανέναν λογαριασμό.

 

 

Μόνο ένας με τον Σαμαρά

SAMARAS8Με τη… χαρά έμειναν ορισμένοι υπουργοί, που νόμιζαν ότι θα ταξιδέψουν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος στην Κίνα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, λοιπόν, μαζί με τον Αντ. Σαμαρά, τον Χρ. Λαζαρίδη και πιθανώς τον Γ. Μουρούτη, στο πρωθυπουργικό «Εμπραέρ» θα επιβιβαστεί μόνο ένας υπουργός, ο Δ. Αβραμόπουλος! Όλοι οι υπόλοιποι (υπουργοί, υφυπουργοί και σύμβουλοι) θα ταξιδέψουν με πτήση τσάρτερ, την οποία θα χρησιμοποιήσουν και οι περίπου 50 επιχειρηματίες που μετέχουν της ελληνικής αποστολής. Πάντως στην επιστροφή η σύνθεση θα αλλάξει, αφού ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη-αστραπή στο Αζερμπαϊτζάν, θα πάρει μαζί του, εκτός από τον Δ. Αβραμόπουλο, τους υφυπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας Δ. Κούρκουλα και Μ. Παπαγεωργίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα