Υποκλοπές

Θα επισκεφθεί μόνος του το Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έξι υπουργούς, μετέβη στο Ισραήλ, για σειρά συναντήσεων με την ηγεσία της χώρας. Από το ραντεβού και τη διακυβερνητική που θα διεξαχθεί θα απουσιάζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που και με την ιδιότητα του Υπ. Εξωτερικών είχε εργαστεί μεθοδικά για την επιτυχία της συνάντησης. Ο Υπουργός Άμυνας θα παραμείνει στην Αθήνα, όχι για να έχει την πολιτική εποπτεία των κοινών γυμνασίων που πραγματοποιούν ελληνικές και ισραηλινές δυνάμεις στο FIR Αθηνών. Αλλά, απλώς, γιατί ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν θα βρίσκεται στις ΗΠΑ, οπότε χωρίς συνομιλητή ο Αβραμόπουλος έμεινε εκτός αποστολής. Ο ίδιος, πάντως, θα μεταβεί στα Ιεροσόλυμα το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, όταν και θα έχει κύκλο επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ένας άλλος υπουργός, πάντως, που εκ της προηγούμενης θέσης του είχε εργαστεί σημαντικά για την πραγματοποίηση του συμβουλίου θα δώσει κανονικά το παρών. Απλώς, αντί για όπλα και κοινή πολιτική άμυνας, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος θα αναζητήσει συμφωνίας για την… πολιτιστική συνεργασία των δύο χωρών.

Απομακρύνονται
Στις επαναλαμβανόμενες προσκλήσεις του ΠΑΣΟΚ προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. ενόψει ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με συνέντευξή του στον κυριακάτικο Τύπο, σημειώνοντας πως είναι πια «ενοχλητικοί» και δηλώνοντας έκπληκτος όταν ακούει ότι προϋπόθεση για κάποιους είναι η καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, την οποία στήριξαν. «Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η εναλλακτική πολιτική και ποιος την εκφράζει στην Ευρώπη», είπε, δείχνοντας την ενόχλησή του από τις κινήσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. Την ίδια ώρα όμως, μία άλλη δήλωση, επιφανούς στελέχους της ΔΗΜ.ΑΡ. και πρώην υπουργού, του Αντώνη Ρουπακιώτη, απομακρύνει ακόμα περισσότερο τα δύο κόμματα. Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, σχετικά με αμερικανοεβραϊκές και αμερικανοελληνικές οργανώσεις έρχονταν στην Ελλάδα και πίεζαν για τη Χρυσή Αυγή και το πόσο έπαιξε αυτό ρόλο στην αντιμετώπισή της αφού «σαφώς ο πρωθυπουργός έπρεπε να τους πει κάτι», προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Καρύδη στο Facebook, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ εγκαλεί τη ΔΗΜ.ΑΡ., σημειώνοντας πως οφείλει μία απάντηση. «Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν αισθάνονται την ανάγκη να αποδοκιμάσουν τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ρουπακίωτη, ότι δήθεν οι Χρυσαυγίτες συνελήφθησαν μετά από υποδείξεις «Αμερικανοεβραίων»;», ρωτά, σημειώνοντας πως τέτοιες δηλώσεις τις εκμεταλλεύεται η Χρυσή Αυγή προσπαθώντας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι «διώκεται» από «ξένα κέντρα»…

Νέες συνεργασίες
Θέμα ημερών δείχνει να είναι η ανακοίνωση νέων συνεργασιών εκ μέρους του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, που παρά την έντονη επικαιρότητα, διόλου έχει εγκαταλείψει την ιδέα της ανασυγκρότησης του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Και λέμε «νέων συνεργασιών», γιατί η συμπαράταξη με τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο και Χάρη Καστανίδη, εκτιμάται ότι θα έχει κλείσει ως το τέλος του χρόνου, με τους προέδρους της ΔΗΜ.ΑΡ. και της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα να επικαιροποιούν τη συμφωνία τους κάθε φορά που προκύπτει ένα νέο ζήτημα. Ήδη, φέρονται να είχαν τηλεφωνική επικοινωνία προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού το θέμα της Χρυσής Αυγής, υπερψηφίζοντας στη Βουλή ρυθμίσεις που θα σχετίζονται με την χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα προγραμματίζουν πέντε θεματικές εκδηλώσεις όπου θα βρεθούν από κοινού, με εκείνη για θέματα οικονομίας που προγραμματίζεται για τις 21 Οκτωβρίου να συγκεντρώνει προς ώρας το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Αναμένουν αποτελέσματα
Μπορεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες να είχε τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα λόγω των εξελίξεων με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην προσέλκυση επενδύσεων, απέφεραν αξιόλογα αποτελέσματα, κάτι που, όπως φαίνεται, σύντομα θα φανεί εμπράκτως. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται από το Μαξίμου. Χαρακτηριστικά αναφέρουν για ένα γεύμα προς τιμή του πρωθυπουργού στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στη Νέα Υόρκη, όπου οι περισσότεροι συνδαιτυμόνες του πρωθυπουργού ήταν ορισμένοι από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς και οικονομικούς παράγοντες όχι απλώς σε αμερικανικό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ταξίδι και το άρθρο
Η Βουλή άνοιξε κι επισήμως για την περίοδος 2013-2014 και όπως αναμενόταν ο Γιώργος Παπανδρέου φεύγει ξανά για τις ΗΠΑ. Μέχρι τις 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει οκτώ διαλέξεις σε ισάριθμα πανεπιστήμια και Ιδρύματα. Όπως λένε οι συνεργάτες του, οι διαλέξεις αφορούν μεταξύ άλλων τις επιπτώσεις της κρίσης διεθνώς και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τους φορολογικούς παραδείσους κ.ά. Την ίδια ώρα ο αδελφός του πρώην πρωθυπουργού, Νίκος Παπανδρέου, σε άρθρο του στην «Οικονομική Επιθεώρηση» μιλά για το τέλος του ΠΑΣΟΚ. Δεν γνωρίζουμε αν μέσα στους αναγνώστες του άρθρου ήταν και συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου στη Χαριλάου Τρικούπη, σχόλιο πάντως δεν υπήρξε… «Δυστυχώς, το τέλος του ΠΑΣΟΚ συνοδεύεται από μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο του πολιτικού συστήματος», υποστηρίζει ο Ν. Παπανδρέου και καταλήγει: «Το μεγάλο προοδευτικό κόμμα διαλύθηκε και τα ιμάτιά του μοιράστηκαν στα πολιτικά άκρα, τα οποία φούσκωσαν και έτσι παραμορφώθηκε η κοινωνία. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν και πότε θα βρεθεί το πολιτικοκοινωνικό κίνημα-όχημα, που θα πάρει τη θέση του και θα εκφράσει τις ανάγκες της πλειοψηφίας».

Ο ένας προτείνει τον άλλο
Θέμα φαίνεται πως έχει προκύψει στη Νέα Δημοκρατία με φόντο τις δημοτικές εκλογές και το «έπαθλο» του Δήμου Αθηναίων καθώς κορυφαίοι βουλευτές προτείνουν ο ένας τον άλλο για υποψήφιο. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές η περίπτωση Δένδια ενδέχεται να έχει εγκαταλειφθεί με αμέσως επόμενο υποψήφιο τον Μάκη Βορίδη. Από την πλευρά του, πάντως, ο πρώην υπουργός δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πιστός στους κανόνες της «κολοκυθιάς» προτείνει την Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζοντας χαρακτηριστικά «υπάρχουν καλύτεροι από εμένα». Άγνωστο, βέβαια παραμένει το τι θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα