Υποκλοπές

Στα όρια του γραφικού

AMBROSIOS1Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας έχει προκαλέσει η κίνηση του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου να δώσει εντολή στους ιερείς της περιοχής του να χτυπούν πένθιμα τις καμπάνες των ναών επί 15 λεπτά για τρεις ημέρες, προκειμένου να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο την αντίθεσή του στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Κατά των απόψεων του Αμβρόσιου τάχθηκαν οι μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιος και Δωδώνης Χρυσόστομος, ενώ μεγάλη μερίδα της Ιεραρχίας θεωρεί ότι οι ακραίες τοποθετήσεις του Αμβρόσιου εκθέτουν συνολικά την Εκκλησία.
Πάντως μπορεί πολλοί να κατηγορούν τον Ιερώνυμο για απραξία, αυτό όμως που κατάφερε είναι να απομονωθούν οι ακραίες συμπεριφορές μητροπολιτών από την ίδια την Εκκλησία. Έτσι, ακραίοι τού στυλ Αμβρόσιου κινούνται πλέον στα όρια του γραφικού.

 

 

Από το παράθυρο

KOYTSOYMPAS2Ο Δ. Κουτσούμπας, νέος γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, μπορεί να κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιγράφει τα χειρότερα χούγια του ΠΑΣΟΚ, όμως και ο ίδιος δεν πάει πίσω. Ακολουθεί κατά γράμμα την κομμουνιστική τακτική της πυραμίδας. Όσοι περισσεύουν, πετάγονται από το παράθυρο, δίχως να αναγνωρίζεται η προσφορά τους. Έτσι, λοιπόν, το νέο… αφεντικό ξεκίνησε τις συνταξιοδοτήσεις στελεχών με τον πλέον άγαρμπο τρόπο. Ήδη ο Σπ. Χαλαβντζής τέθηκε εκτός, ενώ ακολουθούν οι Θ. Τζιαντζής,  Τ. Τσίγκας, Γ. Μαυρίκος,  Μπ. Αγγουράκης,  Π. Μεντρέκας,  Ι. Χώτος,  Π. Σοφός, Χρ. Κολοβός, Κ. Σταμπολίδης, για να ολοκληρωθεί το έργο με την Αλέκα Παπαρήγα στις επόμενες εθνικές εκλογές.

 

 

Η μονομαχία στο twitter

AFRODITH ADONIS3Φωτιά έβαλαν στο twitter Άδωνις Γεωργιάδης και Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, που συνέχισαν την κόντρα μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τον αντιρατσιστικό νόμο. Στις ιντερνετικές επιθέσεις της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ, απάντησε όπως ήταν αναμενόμενο ο Βουλευτής της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης. Η Αλ Σάλεχ έγραψε «εσύ και ο ΜΒ –Μάκης Βορίδης– θα έπρεπε να ήσασταν οι πρώτοι υποστηριχτές του Ν/Σ», ενώ συνέχισε πως «στη Ν.Δ. επικρατεί η πολιτική Φαήλου. Είναι η Ν.Δ. του Σαμαρά. Την οποία προσπαθούμε να συγκρατήσουμε». Έγραψε μάλιστα: «Αν θέλει ο Σαμαράς να κρατήσει την κυβέρνηση θα πρέπει να μετακινηθεί λίγο από τα ακρο/δεξιά».
Σε όλα αυτά τα τουιταρίσματα απάντησε άμεσα και στον ίδιο τόνο ο βουλευτής της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης. Καταρχήν στην αναφορά για ακροδεξιά ο «γαλάζιος» βουλευτής έγραψε: «Ανησυχίες πολλών πολιτών. Αν δεν τους αντιπροσωπεύσουμε εμείς, ετοιμάσου να δεις τη ΧΑ στο 25%. Ο Σαμαράς και η Ν.Δ. είναι Κεντροδεξιά και όχι Ακροδεξιά». Και φυσικά δεν σταμάτησε εκεί και με αφορμή το άρθρο του Στάθη, στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε «Με τον νόμο αυτό ο κ. Ρουπακιώτης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου κι έχουν κάθε δίκιο οι κριτικές που ακούγονται εκ δεξιών απ’ τη Ν.Δ., και εξ αριστερών απ’ το ΚΚΕ. Και απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζω, όταν ξυπνήσει. Διότι βγάζει μόνος του με τα χέρια του τα μάτια του», ο κ. Γεωργιάδης έγραψε στην Αφροδίτη Αλ Σάλεχ: «Ο Στάθης είναι συνεργάτης του Φαήλου; Στον Στάθη τί απαντάτε; Ότι είναι Ακροδεξιός;»

 

Νοοτροπίες και πρακτικές

SYRIZA4Η αποκάλυψη από καθημερινή εφημερίδα ότι πρώην υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2007 εισέπραττε για αρκετά χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της, αναμφίβολα θα δώσει το έναυσμα για νέες κοκορομαχίες. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι εάν τα συντρόφια της Κουμουνδούρου πάρουν θέση σχετικά και με το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά περισσότερο για τη νοοτροπία που ενδημούσε τόσα χρόνιας την ελληνική κοινωνία. Εκεί είναι η ουσία του πράγματος. Διότι κάτι μου λέει πως η πλειοψηφία της Κουμουνδούρου, στο πλαίσιο της πολιτικής κουλτούρας «το δίκιο του λαού», ευλογεί τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές.

 

 

 

Περίεργες συγκυρίες

PAPAKONSTANTINOY5Απολύτως έκθετος μένει πλέον ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, μετά τη γνωστοποίηση των νέων εγγράφων που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας. Όπως προκύπτει, οι Γάλλοι έστειλαν επίσημα το CD στον τότε υπουργό Οικονομικών κάνοντας χρήση της φορολογικής σύμβασης Ελλάδας – Γαλλίας για την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών – και όχι «άτυπα και εμπιστευτικά», όπως επίμονα ισχυριζόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου. Πέραν αυτού, στο διαβιβαστικό τους έγγραφο οι Γάλλοι επεσήμαιναν ότι το περιεχόμενο της λίστας μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για «φορολογικούς σκοπούς», εκθέτοντας με τον τρόπο αυτό τις φαιδρές δικαιολογίες του κ. Παπακωνσταντίνου περί «παράνομου προϊόντος και άρα μη αξιοποιήσιμου»! Το ερώτημα που έχω είναι για ποιον λόγο αποφάσισαν τώρα οι Γάλλοι να φέρουν το καίριο χτύπημα στον Παπακωνσταντίνου. Μήπως έχει άμεση σχέση με το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται το πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ;

 

 

Ένα κύριος…

MPALTAKOS6Το γεγονός ότι η Αγίου Κωνσταντίνου είναι εξοργισμένη με την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου, να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, είναι γνωστό. Και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, δεν έκρυψε την οργή του κόμματός του για τη συμπεριφορά του στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε στον κ. Μπαλτάκο με τέτοιον τρόπο, σαν να ήθελε να του υπενθυμίσει τον πραγματικό του ρόλο, που είναι διεκπεραιωτικός-συντονιστικός και όχι πολιτικός. Έτσι, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό και αναφερόμενος στη στάση του Μαξίμου, ο Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Ακούω ότι ένας κύριος Μπαλτάκος έχει διαφωνίες με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Μου είναι παντελώς αδιάφορο».

 

 

Αναπολούν τους Ανανεωτικούς…

SYNASPISMOS7Όχι, στον ΣΥΝ δεν επικρατεί κανένα στερητικό σύνδρομο για τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Αντιθέτως. Όμως, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΝ (όχι του ΣΥΡΙΖΑ) για να αποφασίσει την αυτοδιάλυση του κόμματος, ενέχει και ρίσκο. Αυτό διότι το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος –που τυγχάνει και η μεγαλύτερη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ– αποτελείται από τους συνέδρους του τελευταίου συνεδρίου. Όμως, το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΝ ήταν αυτό του Ιουνίου του 2010, δηλαδή το συνέδριο της διάσπασης. Με άλλα λόγια, στο συνεδριακό σώμα το 30% ανήκε στην τότε Ανανεωτική Πτέρυγα, που αποχώρησε με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη για να φτιάξει τη ΔΗΜΑΡ. Πράγμα που σημαίνει ότι στο συνεδριακό σώμα του 2010, μπορεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που αντιδρά με την αυτοδιάλυση, να μην έχει μόνο 30% των συνέδρων, αλλά και (πολύ) παραπάνω…
Για τον λόγο αυτό, αρκετοί «τσιπρικοί» λένε μεταξύ αστείου και σοβαρού στην Κουμουνδούρου ότι «αν είχαμε και τους Ανανεωτικούς να ψηφίσουν, τα πράγματα θα ήταν εύκολα»…

 

Πάγωσαν οι διορισμοί

TZABARAS8Πυρ και μανία είναι στη ΔΗΜΑΡ με τις διαρροές του Κώστα Τζαβάρα ότι εκτός του Σταύρου Ξαρχάκου στο Εθνικό σκέφτεται να τοποθετήσει και την Άννα Παναγιωταρέα, τον Τάκη Βουγιουκλάκη και τον Γιώργο Κατσαρό και τον Σωτήρη Χατζάκη για καλλιτεχνικό διευθυντή. Η δημοσιοποίηση των ονομάτων σήμανε συναγερμό στους αρμόδιους τομεάρχες ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς φαίνεται ότι οι εν λόγω διορισμοί αποφασίστηκαν χωρίς ο Τζαβάρας να ρωτήσει κανέναν. Τα άλλα κόμματα, μετά από διαβουλεύσεις, είχαν βάλει στο τραπέζι άλλα ονόματα (Στάθης Λιβαθινός, Γιάννης Μπέζος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιώργος Αρμένης). Ύστερα από διαβήματα που έγιναν από τη ΔΗΜΑΡ προς τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, οι διορισμοί μπαίνουν στο ψυγείο. Διασώζονται σίγουρα μόνο ο Ξαρχάκος και ο  Χατζάκης.

 

 

Διαβάστε επίσης