Υπόθεση Novartis ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : «Ωρολογιακή βόμβα» ο Ν. Μανιαδάκης

Έτοιμος να "απ' ασφαλίσει" ο Ν. Μανιαδάκης αφού είναι πλέον κατηγορούμενος από τους εισαγγελείς Διαφθοράς και έχει μηνυθεί από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Δημήτρη Λιντζέρη και άλλους.

Δυνατές αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του αντιεισαγγελέα ΑΠ, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, να… ξεκουκουλώσει και επίσημα τον μέχρι πρότινος προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση Novartis, Νίκο Μανιαδάκη, που είχε το ψευδώνυμο «Γιάννης Αναστασίου».

Της Πωλίνας Βασιλοπούλου

Η ενέργεια του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, που εποπτεύει την Εισαγγελία Διαφθοράς στην υπόθεση της Novartis, «ήρε την αποχή» από την ποινική δίωξη σε βάρος τού μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος μετά τη σύλληψή του παραμονή Πρωτοχρονιάς στο αεροδρόμιο, ενώ ετοιμαζόταν να πετάξει για Μαδρίτη, μετατράπηκε από μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σε κακουργηματικά κατηγορούμενο. Συγκεκριμένα, ο αντιεισαγγελέας Π. Μπρακουμάτσος –που αντικατέστησε τον προκάτοχό του στην εποπτεία της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Γιάννη Αγγελή– ήρε τη διάταξη που εξασφάλιζε ποινική ασυλία στον αναπληρωτή κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος είναι ήδη κατηγορούμενος στην υπόθεση της Novartis, καθώς έχει ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία.

Μονόδρομος…

Η απόφαση του εισαγγελέα ήταν μονόδρομος, καθώς ο νόμος ορίζει ρητά ότι όταν ο προστατευόμενος μάρτυρας καταστεί κατηγορούμενος, παύει η ομπρέλα προστασίας από τις εναντίον του ποινικές διώξεις, και οποιαδήποτε ποινική διαδικασία βρισκόταν εν… υπνώσει επανενεργοποιείται. Κάτι τέτοιο έγινε στην περίπτωση του πρώην κοσμήτορα της Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο οποίος με πράξη της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, είχε καταστεί προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ».

Μετά τη διάταξη του νυν επόπτη της έρευνας για τη Novartis, ξεπάγωσαν οι μηνύσεις που είχαν υποβάλει εναντίον του τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην έρευνα για τα «μαύρα ταμεία» της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας.

Ο πονοκέφαλος για την Ελ. Τουλουπάκη

Η παραπάνω εξέλιξη ενδεχομένως να αποτελέσει τον νέο «πονοκέφαλο» της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελ. Τουλουπάκη, και τους επίκουρους εισαγγελείς Ντζούρα και Μανώλη, τους οποίους είχε καταγγείλει δημόσια ο Ν. Μανιαδάκης ότι «οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση, του ζήτησαν δύο φορές την τελευταία εβδομάδα, στις 27 και 28 Δεκεμβρίου 2018, να πει ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας έχουν χρηματιστεί».

Ποιος είναι ο πονοκέφαλος για την κα Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς; Δεδομένης της άρσης της διάταξης περί αποχής από την ποινική δίωξη για Μανιαδάκη και του «ξεπαγώματος» όλων των μηνύσεων που έχουν υποβληθεί εναντίον του από πολιτικά πρόσωπα (σ.σ. η πταισματοδίκης ξεκίνησε να διερευνά τις μηνύσεις δύο εκ των προσώπων που ενέπλεξε ο κ. Μανιαδάκης), ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας θα πρέπει πια να… αυτοπροστατευτεί. Όπερ μεθερμηνευόμενο δεν αποκλείεται να στρέψει τα πυρά εκεί από όπου ξεκίνησαν μπροστά στο ενδεχόμενο νέων ποινικών διώξεων εναντίον του, για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης, της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης.

Τι εννοούμε; O N. Μανιαδάκης έχει μιλήσει δημόσια για τις πιέσεις που δεχόταν από τις εισαγγελικές αρχές για να κατονομάσει τους κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα σχετικά με δωροληψία στην υπόθεση της Novartis.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι δεν έχει κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα στις εισαγγελικές αρχές. Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος έχει πει σε όλους τους τόνους ότι βρισκόταν «υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει πράγματα που δεν έχουν συμβεί», και πως δεχόταν «επίμονες ερωτήσεις για τους Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη». Ο Μανιαδάκης δήλωσε, δε, πως δεν έχει δει ποτέ στη ζωή του τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σημείωσε, ακόμη, ότι η μόνη σχέση που έχει με τον Γ. Στουρνάρα είναι ότι ήταν καθηγητής του και πως ο Άδ. Γεωργιάδης είχε συζητήσει μαζί του για να μπει στην ομάδα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Τι θα συμβεί αλήθεια, εάν ο Ν. Μανιαδάκης επαναλάβει στην πταισματοδίκη όσα έχει πει σε συνεντεύξεις του περί άγριων πιέσεων, που δέχτηκε από την κα Τουλουπάκη και τους δύο εισαγγελείς, περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, για τους οποίους δεν έχουν βρεθεί στοιχεία; Oύτε στον μεγαλύτερο  εφιάλτη της δεν θα ήθελε να δει κάτι τέτοιο η κα Τουλουπάκη και οι δύο στενοί συνεργάτες της. Για την ώρα, πάντως, η βόμβα αυτή δεν έχει πυροδοτηθεί.

Κλήθηκε για ανωμοτί εξηγήσεις

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», ο κ. Μανιαδάκης κλήθηκε από την πταισματοδίκη και έδωσε ανωμοτί εξηγήσεις, στο πλαίσιο της μήνυσης, που έχει υποβάλει εναντίον του ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει ζητήσει την ποινική του δίωξη για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή καταμήνυση και ψευδορκία.

Στο υπόμνημά του ο κ. Μανιαδάκης, ως ένδειξη… ειρηνικής χειρονομίας, δεν μπήκε στην ουσία να απαντήσει στη μήνυση Γεωργιάδη. Αντίθετα, επικαλέστηκε το άρθρο 59 του ΠΚ., περί αναστολής τής εναντίον του ποινικής δίωξης, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση της Novartis.

Πηγές από το περιβάλλον Μανιαδάκη είπαν στην «Α» ότι δεν αποκλείεται «να σκληρύνει τη στάση του και να ακολουθήσει πιο επιθετική υπερασπιστική τακτική, εάν προκληθεί», όπως για παράδειγμα ότι δεχόταν επίμονες ερωτήσεις για το εάν έχουν λάβει ποσά από τη Novartis οι Σαμαράς, Στουρνάρας και Γεωργιάδης και ότι βρισκόταν υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει πράγματα που δεν έχουν συμβεί.

Ο πρώην υπουργός και νυν αντιπρόεδρος της Ν.Δ. έχει μηνύσει και τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση», «Μάξιμο Σαράφη» και «Ιωάννη Αναστασίου», που είναι η κωδική ονομασία του Ν. Μανιαδάκη, για τον οποίον αναφέρει:

«O μάρτυρας υπό την κωδική ονομασία ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ στην από 26 Ιανουάριου 2018 έκθεση ένορκης εξέτασής του στην ερώτηση “Παρακαλούμε να μας προσδιορίσετε συγκεκριμένες πράξεις διαφθοράς από συγκεκριμένα πρόσωπα όπως αυτές προκύπτουν από την εικόνα της διαμόρφωσης των τιμών των φαρμάκων” αναφέρει:

“Επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη (Ιούνιο 2013- Ιούνιο 2014) σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει τα κάτωθι πρόσωπα: Σκουρολιάκου Μαρία και Λιντζέρης Δημήτρης από πλευράς ΕΟΦ και Καραθάνος Χαράλαμπος πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, Αυγερινός Αντώνης, οι οποίοι ήταν μέλη της επιτροπής τιμών, ο δε Καραθάνος, αναπληρωτής πρόεδρός της. Και σε αυτή την περίπτωση γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωναν τις τιμές επ’ ωφελεία της Novartis όπως προκύπτει από όσα κατέθεσα ανωτέρω και θεωρώ λογικά αδύνατον να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού, που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με τον νόμο”.

»Το ανωτέρω είναι ψευδές, καθώς η αλήθεια είναι ότι ουδεμία τιμολόγηση υπήρξε επ’ ωφελεία της Novartis, αλλά η τιμολόγηση γινόταν με πιστή εφαρμογή του νόμου».

 

Διαβάστε επίσης