Υποβρύχιο Titan: Το απέραντο γαλάζιο, το μεγάλο εμπόδιο για τους διασώστες – Τι λένε ειδικοί

Το υλικό κατασκευής του σκάφους δεν βοηθάει

Υπενθυμίζεται ότι το υποβρύχιο «τσέπης» Τιτάν αγνοείται από την Κυριακή 18 Ιουνίου ενώ οι ειδικοί και διασώστες καταγράφουν υποβρύχιους ήχους που μάλλον έρχονται από το χαμένο σκάφος.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, όπως εξηγούν οι επιστήμονες.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Πέμπτης ο Ρομπ Λάρτερ, γεωφυσικός της British Antarctic Survey, είπε πως «όλοι έχουμε δει τις αναφορές των ήχων που έχουν εντοπιστεί, αλλά το γεγονός ότι η περιοχή αναζήτησης είναι ακόμα τόσο μεγάλη φαίνεται να δείχνει ότι κανείς [δεν] μπόρεσε με σιγουριά να εντοπίσει από πού προέρχονται αυτοί οι ήχοι».

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC Victoria Gill καθεμία από τις πλωτές ηχοσημαδούρες θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσει διόπτευση, επομένως ανάλογα με τον αριθμό και τη θέση των σημαδούρων σε σχέση με τη θέση της πηγής ήχου, αυτό θα μπορούσε να παρέχει αυτό που ο εμπειρογνώμονας έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων Frank Owen περιέγραψε ως «διασταύρωση ήχων».

Το υλικό κατασκευής του σκάφους δεν βοηθάει

«Αυτό θα έπρεπε να είναι δυνατό», λέει ο Owen στο BBC. «Αλλά [το πλήρωμα του Τιτάνα] χτυπά σε ένα κύτος από ανθρακονήματα, όχι σε ένα χάλυβα.

«Αυτό είναι σαν να χτυπάς ένα κούτσουρο, αντί να χτυπάς ένα κουδούνι – είναι λιγότερο δυνατό και πιο πνιχτό, επομένως δεν είναι καθαρός, καθαρός θόρυβος. Αυτό μπορεί να μην διαδοθεί μέσα στο νερό οπουδήποτε κοντά» εξηγεί ο ειδικό.

Ο δρ. Ρομπ Λάρτερ τόνισε τη δυσκολία να βρει κανείς κάτι στο μέγεθος του υποβρυχίου, το οποίο είναι περίπου 6,5 μέτρα μήκος και σχεδόν 3 μέτρα ύψος.

«Μιλάμε για ένα εντελώς σκοτεινό περιβάλλον», στο οποίο μπορεί να χαθεί ένα αντικείμενο αρκετές δεκάδες πόδια μακριά, είπε.

«Είναι απλώς μια βελόνα σε μια θημωνιά, εκτός κι αν έχεις μια αρκετά ακριβή τοποθεσία».

Με πληροφορίες από BBC, NBC

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα