«Ζωηρεύει» η συζήτηση για μερική διαγραφή των κορωνο-χρεών

Αποκαλύψεις Μεϊμαράκη σε τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας για τις ζυμώσεις που γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο

Μία αποκαλυπτική τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, με διοργανωτή το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, συμμετέχοντες τρεις Έλληνες ευρωβουλευτές και αντικείμενο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην post-covid ημέρα της ελληνικής οικονομίας. Και το «αποκαλυπτική» δεν είναι ένας κλισέ επιθετικός προσδιορισμός. Είναι μία πραγματικότητα, καθώς όπως φαίνεται πλέον οι Βρυξέλλες δεν κλείνουν ερμητικά τα αυτιά τους στις φωνές όλων όσοι υποστηρίζουν την εκ των ων ουκ άνευ διαγραφή των χρεών που «γέννησε» η πανδημία σε εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίστηκε στην τηλεδιάσκεψη ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που συμμετείχε στο διαδικτυακό πάνελ τού ΕΕΑ, έχοντας συνομιλητές τους Έλληνες συναδέλφους του στο Στρασβούργο, Πέτρο Κόκκαλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Εύα Καϊλή (Κίνημα Αλλαγής), μαζί φυσικά με τον οικοδεσπότη πρόεδρο του ΕΕΑ, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Εξηγώντας ότι η υφιστάμενη υγειονομική-οικονομική κρίση δεν έχει την παραμικρή ομοιότητα με όσες έχουν προηγηθεί στο παρελθόν ακριβώς λόγω της πανδημίας που την έχει προκαλέσει, ο Β. Μεϊμαράκης έκανε γνωστό αυτό που αρχίζει να συζητιέται όλο και πιο ζωηρά στο Στρασβούργο. Ότι δηλαδή η ανάγκη διαγραφής ποσοστού των οφειλών αναγνωρίζεται πια από σημαντικό αριθμό ευρωβουλευτών και μάλιστα αναμένεται –όπως είπε– να μελετηθούν σε βάθος τα κορωνο-χρέη, ούτως ώστε να αποφασισθεί ο τρόπος διαχείρισής τους.

«Αν δεν δοθούν χρήματα, αν δεν υπάρξουν διαγραφές οφειλών, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας αντιπρόεδρος του ΕΛΚ. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι σε επόμενο ταξίδι αντιπροσωπείας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών στις Βρυξέλλες, θα φέρει σε επαφή τη διοίκηση με γενικούς διευθυντές αρμόδιων τμημάτων, ώστε το ΕΕΑ να προωθήσει θέματα σχετικά με τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Των αποκαλύψεων του Β. Μεϊμαράκη είχε προηγηθεί η εισαγωγική τοποθέτηση στην τηλεδιάσκεψη του Γ. Χατζηθεοδοσίου, στην οποία ο επικεφαλής τού ΕΕΑ χαρακτήρισε περίπου ως μονόδρομο τη λύση της διαγραφής των οφειλών που «γεννήθηκαν» εν μέσω της πανδημίας. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αιτιολόγησε τη θέση του λέγοντας ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να μπορέσουν οι υπόχρεοι να πληρώσουν χρέη σχεδόν ενάμιση χρόνου σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ενοίκια, προμήθειες κ.λπ. Επιπρόσθετα ο πρόεδρος του ΕΕΑ υπογράμμισε ότι, αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, θα διακυβευθεί το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πανευρωπαϊκά και η «Γηραιά Ήπειρος» θα αντιμετωπίσει πρόβλημα συνοχής.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν στην τηλεδιάσκεψη του ΕΕΑ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Σε ό,τι αφορά τον Πέτρο Κόκκαλη, στάθηκε κυρίως στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, λέγοντας ότι έχει σχεδιαστεί για να βάλει την οικονομία και την κοινωνία σε μία διαφορετική βάση από αυτήν που ήταν μέχρι σήμερα, υποστηρίζοντας ότι πλέον έχει ξεπεραστεί η άποψη της ακραίας λιτότητας. «Να πάμε σε διαφορετικό οικονομικό σύστημα που θα έχει προτεραιότητα ο άνθρωπος», τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής τού ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η Εύα Καϊλή τόνισε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, κάνοντας λόγο για «κούρεμα» μέρους του ιδιωτικού χρέους. Εξάλλου, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης ως «ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ», αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για την επιχειρηματικότητα και στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να «τρέξουν», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι στο σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για την «επόμενη μέρα» χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις και περισσότερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα