Ζοράν Ζάεφ: «Όχι» σε αλλαγή Συντάγματος, «όχι» σε όνομα erga omnes

Για «πρόοδο στα περισσότερα ζητήματα», γεγονός που «δικαιολογεί την πεποίθησή του ότι υπάρχει πρόοδος», κάνει λόγο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας.

Μιλώντας για τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης Αθήνας – Σκοπίων για το ονοματολογικό, πρόσθεσε ότι στο τραπέζι παραμένουν ακόμη τα θέματα που σχετίζονται με το εύρος της χρήσης της ονομασίας, καθώς και το ζήτημα της ονομασίας για διεθνή χρήση. «Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας», ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός απέρριψε την απαίτηση της ελληνικής πλευράς, που ζητά να ισχύει η ονομασία της χώρας erga omnes, λέγοντας ότι η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για διεθνή χρήση. Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, δεν χρειάζεται αλλαγή του Συντάγματος, αφού η εσωτερική ονομασία δεν έχει αντίκτυπο στη χώρα μας. Αναφερόμενος σε ζητήματα αλυτρωτισμού, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες διαμορφώσεις στη συμφωνία που θα δείχνουν ότι η χώρα του δεν έχει εδαφικές βλέψεις, ούτε πρόθεση να παραβιάσει τα σύνορα και να παρέμβει στην ελληνική κληρονομιά, κάτι που όπως είπε «ισχύει και για την Ελλάδα».

Δεν αποκλείει δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για την ονομασία, διατυπώνοντας προβληματισμό για το χρόνο διεξαγωγής του. «Το θέμα είναι εάν θα γίνει μετά την συμφωνία ή πριν την υποψηφιότητα των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ανέφερε. Τέλος, τόνισε ότι η τελική λύση θα πρέπει να γίνει αποδεκτή τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους πολίτες των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης