Μανιφέστο και ανησυχίες…

Λίγες ημέρες πριν από το Συνέδριο της 30ής Ιουνίου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούν ότι με το κείμενο-μανιφέστο για την ίδρυση του νέου πόλου της Κεντροαριστεράς μπαίνει οριστικό τέλος στις εσωτερικές διενέξεις. Με το νέο κείμενο που προκρίνει και τη συγκρότηση ενός φορέα, όλες οι συνιστώσες εμφανίζονται ικανοποιημένες και, πλέον, με τις βασικές διαφωνίες λυμένες, προχωρούν στις λεπτομέρειες του προσυνεδριακού διαλόγου.

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Η συμφωνία πάνω στη συγκεκριμένη εισήγηση ξεπέρασε με περίσσια διπλωματία τα δύο κύρια προβλήματα που αναδείχθηκαν τον τελευταίο καιρό. Το τελικό κείμενο αναφέρει το Συνέδριο του καλοκαιριού ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του «νέου, ενιαίου φορέα της Παράταξης», αφήνοντας το δίλημμα της μορφής του (ενιαίος και πολυτασικός ή πολυκομματικός) να λυθεί στο εσωτερικό των κομμάτων – ήδη το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει πως ενδεχόμενη αυτοδιάλυσή του δεν θα αποφασιστεί από την ηγετική ομάδα, αλλά η απόφαση θα προκύψει από το Συνέδριο του κόμματος, που αναμένεται να συγκληθεί το φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, η εισήγηση υπογραμμίζει τον σεβασμό στην οργανωτική αυτονομία όσων συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Από την άλλη, το επίμονο αίτημα της ΔΗΜ.ΑΡ. και των Κινήσεων Πολιτών για ένα πιο σφιχτό χρονοδιάγραμμα μέχρι το ιδρυτικό Συνέδριο δεν αποτυπώνεται στην εισήγηση, η οποία δείχνει ως καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Μαρτίου του 2018, αφήνοντας περιθώριο ελιγμού σε περίπτωση πολιτικών εξελίξεων.

Πρόκειται ωστόσο για ένα κείμενο που υποδεικνύει ξεκάθαρα τα βήματα που θα ακολουθηθούν τους μήνες που έρχονται. Στη θεωρία, τα σημεία της προγραμματικής συμφωνίας βασίζονται στο πόρισμα της Επιτροπής για την Κεντροαριστερά που συναποφασίστηκε το 2016 από ΔΗΣΥ, Ποτάμι και το Δίκτυο της Άννας Διαμαντοπούλου. Στην πράξη, η εκλογή επικεφαλής θα προηγηθεί της δημιουργίας Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, μητρώου μελών, καθώς και της εκλογής συνέδρων. Ο χρόνος εκλογής επικεφαλής ήταν επίσης σημείο διαφωνίας μεταξύ των συνιστωσών, φαίνεται ωστόσο ότι οι αντιδράσεις κάμφθηκαν. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η τελευταία προσθήκη στο κείμενο, η οποία προήλθε από τις Κινήσεις Πολιτών και καλεί τις λοιπές δυνάμεις του χώρου να συμμετέχουν, αναφέροντας πως σε περίπτωση που αυτές θελήσουν να συμμετάσχουν στον νέο φορέα, όλα τα σημεία που θα αποφασιστούν τον Ιούνιο μπορούν να τεθούν ξανά σε συζήτηση.

Εκτός των οργανωτικών, η τελική εισήγηση έχει και ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον καθώς θέτει το ιδεολογικό στίγμα και σκιαγραφεί τη φυσιογνωμία της ΔΗ.ΣΥ.

Ξεκαθαρίζει πως η Συμπαράταξη, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως νέος προοδευτικός πόλος, δεν πρόκειται να συμπράξει με τη σημερινή κυβέρνηση και θέτει το όποιο ενδεχόμενο συνεργασίας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εθνικής συνεννόησης.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως πριν από τις εκλογές η ΔΗ.ΣΥ. θα καταθέσει πρόταση για προγραμματική συμφωνία, την οποία θα θέσει ως προϋπόθεση για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΗ.ΣΥ. απαντά στις κατηγορίες περί ίσων αποστάσεων, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτός που κυβερνά είναι λογικό να δέχεται πολύ μεγαλύτερη κριτική από εκείνον που αντιπολιτεύεται».

 

Η πολιτική εισήγηση

Στην πολιτική εισήγηση της ΔΗ.ΣΥ. περιλαμβάνονται όλα τα θέματα της εσωτερικής και πολιτικής επικαιρότητας με έμφαση στην οικονομία, το πολιτικό σύστημα, την ίδια τη δημοκρατία εν τέλει. Κατατίθενται ρηξικέλευθες προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και συνδέει το σήμερα με το αύριο στην Ελλάδα, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο.

Αναφέρεται στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, αλλά και αφήνει ανοικτή την πόρτα για το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων μέσω των οποίων όλα τα κόμματα της ΔΗ.ΣΥ. θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν νέο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς.

Γι’ αυτόν τον λόγο περιλαμβάνεται στο δεύτερο μέρος της εισήγησης ο λεγόμενος «Οδικός χάρτης» για το πώς θα πρέπει κατά τη γνώμη τους να διαμορφωθούν όλα αυτά και να αποφασιστούν μέσα από τα συνέδρια που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα, αρχής γενομένης τέλος Ιουνίου. Προβλέπει επίσης και εκλογή επικεφαλής από την κοινωνία.

 

Και ο Βενιζέλος

Και μπορεί όλοι να δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όμως στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον «Κύκλο Ιδεών». Πρόκειται για το think tank που ίδρυσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το οποίο διοργανώνει διήμερο συνέδριο που θα διεξαχθεί Δευτέρα και Τρίτη (12 και 13 Ιουνίου). Η ανησυχία της ηγετικής ομάδας ήρθε να εντείνει και η πρόσφατη ξαφνική συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη µε τον κ. Βενιζέλο στο πολιτικό γραφείο του πρώτου. Με βάση πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος παρέδωσε πρόσκληση στον κ. Σημίτη για να συμμετάσχει στο συνέδριο του «Κύκλου Ιδεών».

Είναι γνωστό ότι και οι δύο άνδρες υποστηρίζουν πως θα πρέπει να ανοίξει το παιχνίδι για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη  σε προσωπικότητες και κινήσεις από τον χώρο του Κέντρου, πέραν των ορίων που έχει θέσει η Φ. Γεννηµατά στη νέα προσπάθεια να ανασυνταχθεί ο χώρος. Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει ακόμη καχυποψία, καθώς είναι γνωστό ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Ξεκαλάκης και οι «αντάρτες» που επιτέθηκαν κατά μέτωπο στην ηγεσία του κόμματος στην τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή έχουν στενές πολιτικές σχέσεις µε τον Ευ. Βενιζέλο.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν ότι ο κ. Βενιζέλος επιδιώκει την ανατροπή των συσχετισμών στη ΔΗ.ΣΥ., αμφισβητώντας τις επιλογές της Φώφης Γεννηματά, µε την υποστήριξη δυνάμεων εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ.

«Ο κ. Βενιζέλος δεν περιορίζεται στα όρια της Κεντροαριστεράς, αλλά καταθέτει προτάσεις µε θέσεις που έχουν εθνικό και επιστημονικό πρόσημο διά μέσου του Κύκλου Ιδεών», σημειώνουν συνεργάτες του. Στις εκδηλώσεις του «Κύκλου Ιδεών», εξάλλου, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, συμμετέχουν προσωπικότητες, πολιτικοί, επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίου από όλο το δημοκρατικό πολιτικό τόξο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα