O… Γιάννος «φουσκώνει» το Ποτάμι

Όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου να μιλήσει για τρεις νέους λογαριασμούς τού πρώην υπουργού, οι περισσότεροι έκαναν λόγο για «πυροτέχνημα του Σταύρου, μπας και το χρησιμοποιήσει ως σανίδα σωτηρίας στην κατρακύλα του Ποταμιού».

 

Του Μιχάλη Κωτσάκου

 

Λίγες ημέρες αργότερα ο επικεφαλής του Ποταμιού πέρασε την πόρτα της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς Ηλιάννας Ζαμανίκα, καταθέτοντας τα στοιχεία που είχε, αλλά και πάλι κάποιοι από τη Χαριλάου Τρικούπη τον αντιμετώπισαν περιπαικτικά.

Πιο μετά είχε πει σε συνομιλητές του ότι η δημοσκοπική άνοδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα εξαϋλώνεται όσο αποκαλύπτονται τα στοιχεία για την υπόθεση Παπαντωνίου, κλείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πόρτα σε οποιονδήποτε απεσταλμένο της Χαριλάου Τρικούπη για συμπόρευση και συνεργασία.

Έτσι, μετά τις αποκαλύψεις για τις εξελίξεις στη δικαστική έρευνα και την ανακάλυψη 49 τραπεζικών λογαριασμών του ζεύγους Παπαντωνίου, ο επικεφαλής του Ποταμιού έριξε τα βέλη του μέσω ανάρτησης στο twitter: «“Σύντροφοι” και λοιποί “συγγενείς” έκαναν μεγάλες προσπάθειες να μπει η υπόθεση Παπαντωνίου στο αρχείο. Τώρα ας ακούσουν τη Δικαιοσύνη».

Στο facebook, όμως, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε πολλά περισσότερα:  «“Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν 3 λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του”, είχα πει στη Βουλή στις 28 Μαρτίου. Από κάτω σιγή. Σχεδόν παγωμάρα. Στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν αρέσουν οι αποκαλύψεις όταν δεν τις καρπώνονται οι ίδιοι. Και πολλοί στην αντιπολίτευση δεν νιώθουν άνετα όταν η συζήτηση πάει στα σκάνδαλα του παρελθόντος. Είναι ανησυχητικό ότι πολλοί “κεντροαριστεροί” μάς ζητάνε να ξεχάσουμε αυτές τις υποθέσεις. Προοδευτικός δεν είσαι επειδή μάχεσαι τα σκάνδαλα των άλλων. Προοδευτικός είσαι αν τολμάς να τα βάλεις με συμφέροντα και με συντεχνίες, ακόμη κι αν αγγίζουν το δικό σου χώρο. Εμείς λοιπόν θα επιμείνουμε. Η κοινωνία πρέπει να μάθει την αλήθεια(…)».

 

Δικαίωση

Στη Σεβαστουπόλεως θεωρούν τη συγκεκριμένη περίπτωση μία μικρή νίκη και όπως λένε θα καρπωθούν και τα οφέλη. Απλά από τη στιγμή που στη Χαριλάου Τρικούπη φοβούνται να πάρουν ξεκάθαρη θέση, στο Ποτάμι εκτιμούν πως η εξέλιξη της υπόθεσης Παπαντωνίου θα ωφελήσει το κόμμα, καθώς θα αποδειχθεί η διαφορά του από τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ και κάποιοι εκ των συνεργατών του ΠΑΣΟΚ στη ΔΗ.ΣΥ. είναι βέβαιο ότι σιγά-σιγά θα νιώθουν άβολα.

Κάτι που σημαίνει ότι τελικά στις επόμενες εκλογές θα είναι δύο οι φορείς που θα ερίζουν για το μεταρρυθμιστικό κέντρο. Ο ένας η ΔΗ.ΣΥ. με βάση το ΠΑΣΟΚ και ο άλλος που θα προκύψει από τη συνεργασία του Ποταμιού με την «Ώρα Αποφάσεων».

Ήδη μία πρόγευση θεωρείται για τους μυημένους οι παρουσίες με νόημα που υπήρξαν στην πρώτη εκδήλωση του νέου Ινστιτούτου του Ποταμιού, την Τρίτη στο παλιό εργοστάσιο του Παπαστράτου. Εκεί βρέθηκαν ο πρώην υπουργός και συνδημιουργός της Ώρας Αποφάσεων, Γιώργος Φλωρίδης, και οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γκίκας Χαρδούβελης. Ξεχώρισε επίσης η παρουσία του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Ξεκαλάκη.

Μάλιστα οι κ.κ. Φλωρίδης και Παπακωνσταντίνου έκαναν και σύντομες παρεμβάσεις. Ο κ. Φλωρίδης, όταν ρωτήθηκε από τον συντονιστή της εκδήλωσης Κωνσταντίνο Ζούλα τι χρειάζεται από έναν υπουργό για να υπογράψει μια επένδυση, υπογράμμισε ότι: «Δεν υπάρχει κάτι μυθικό στις υπουργικές υπογραφές. Είναι μια συλλογική δουλειά. Η Ελλάδα είναι χώρα των συναρμοδιοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά του πρωθυπουργού είναι να συντονίσει τους υπουργούς του σε καίρια ζητήματα συναρμοδιοτήτων. Όσο αυτό δεν γίνεται, είναι προφανές ότι τα πράγματα καθυστερούν». Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ίδια ερώτηση υπήρξε πιο λακωνικός και επεσήμανε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι άγνοια κινδύνου».

Το θέμα της εκδήλωσης ήταν οι εναλλακτικοί δρόμοι ανάπτυξης και αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον (πράγμα σπάνιο για ινστιτούτο κόμματος), με την παρουσίαση έρευνας της κοινής γνώμης από την Pro Rata για τα εμπόδια της ανάπτυξης. Οι ομιλητές της εκδήλωσης πολλοί, μεταξύ των οποίων ο Θόδωρος Φέσσας (πρόεδρος του ΣΕΒ), ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ (καθηγητής οικονομικών) Νίκος Βέττας και άλλοι. Την παράσταση έκλεψε ο φοιτητής από τη Λάρισα Βαλεντίνος Τζέκας, ο οποίος δημιούργησε τον αλγόριθμο Fight Hoax που επιτρέπει στον χρήστη του διαδικτύου να τσεκάρει τις πληροφορίες ενός άρθρου αυτόματα.

Προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε: «Για να βγούμε από την κρίση, πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για λέξεις άγνωστες στο πολιτικό σκηνικό: παραγωγή και ανάπτυξη. Δεν αρκεί να μιλάμε για τα χρέη, για τη λιτότητα και για τις περικοπές. 
»Από τότε που ξεκίνησε η κρίση μιλάμε για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, κανείς δεν τολμά να πει περισσότερες κουβέντες για αυτό. Το Ποτάμι προσπαθεί, συνομιλεί, ερευνά, συζητά με τους συμμάχους του και είναι έτοιμο για πολλές πτυχές αυτού του προγράμματος ανασυγκρότησης.
»Δυστυχώς, όμως, απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που παίζει καθυστέρηση, έχουμε πολιτικά όργανα τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που μιλάνε συνέχεια για το παρελθόν, είναι σε βήμα σημειωτόν και δεν μιλούν για αυτά που πρέπει να μιλήσει κάποιος στην ελληνική κοινωνία: Παραγωγή, ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας με ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα της χώρας
».

Επισκέφτηκε τη Δημητρίου…

Προχθές Πέμπτη ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφθηκε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, όπου της κατέθεσε φάκελο με καταγγελίες που αφορούν τις άτυπες επαναπροωθήσεις Tούρκων πολιτών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα. Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευαν ο επίτιμος aντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου και ειδικός σύμβουλος σε θέματα Δικαιοσύνης Βασίλης Μαρκής, ο πρέσβης ε.τ., σύμβουλος σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Κακλίκης, καθώς και ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα