Μόνος στόχος να κλείσει η αξιολόγηση

Με ερωτηματικά και υποχωρήσεις, ολοκληρώθηκαν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά αναβλήθηκε για αύριο.

Στην κυβέρνηση προτίθενται να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να πετύχουν τον στόχο να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα ώστε να επικυρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, το αργότερο σε Eurogroup του Φεβρουαρίου. Θα πρέπει πάντως εδώ να σημειωθεί πως η Τρίτη αξιολόγηση βάση του προγραμματισμού θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη. Σε κάθε περίπτωση, κατά τις σημερινές επαφές τέθηκαν τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της σύνταξης χηρείας, του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς για τα τρία πρώτα ζητήματα (χωρίς να δοθούν περαιτέρω στοιχεία της συμφωνίας παρά μόνο για τον εξωδικαστικό), ενώ για αυτό των επιδομάτων το θέμα είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων. Ερωτηθείς ο κυβερνητικός αξιωματούχος εάν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά, απάντησε «εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε».

Εξωδικαστικός συμβιβασμός

Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, όπως προέκυψε από δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των δύο πλευρών γι’ αυτό το θέμα. Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.

Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα