Ποινικές ευθύνες με… ονοματεπώνυμο 

 

Το ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, δίχως αμφισβήτηση, δεν περιμένατε να το μάθετε από την «Α». Ειδικά στον χώρο του ποδοσφαίρου, όπου ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, όπως το θέλει, δίχως να δίνει λογαριασμό σε κανένα. Κι αυτό ισχύει από τον πρώτο ως τον τελευταίο στην ιεραρχία υπεύθυνου στα χαρτιά.

Τα όσα συνέβησαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στον Βόλο ήταν αναμενόμενα δυστυχώς για όλους τους λογικά σκεπτόμενους φιλάθλους. Κι αυτό διότι η απόφαση να διεξαχθεί ο τελικός σε ένα γήπεδο παρατημένο, που δεν πληροί τους κανόνες ασφάλειας, όπως περιγράφονται από τον τελευταίο νόμο Κοντονή.

Αλλά, βέβαια, ποιος να το κατανοήσει; Ο κ. Δρόσος, πρόεδρος της Επιτροπής Εξομάλυνσης της ΕΠΟ; Ο εν λόγω κύριος όχι μόνο αγνοεί τα του ποδοσφαίρου, αλλά ακόμη και σήμερα επαίρεται ότι διοργανώθηκε ένας καταπληκτικός τελικός. Προφανώς δεν είδε το αλύπητο ξύλο που έπεσε πριν από την έναρξη του τελικού και το είδαμε από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Απλά ο κ. Δρόσος επειδή τα… βοθροκάναλα (κατά τον σύντροφο του Πολλάκη) δεν έχουν ακόμη άδεια, τα αγνοεί επιδεικτικά και δεν δέχεται να τα παρακολουθήσει. Ας μη λησμονούμε ότι ο νόμος Παππά, που κατέπεσε στο ΣτΕ, ήταν δημιούργημα του κ. Δρόσου.

 

Οι ευθύνες του Βασιλειάδη και των ομάδων  

Αλλά και ο κ. Βασιλειάδης, υφυπουργός Αθλητισμού, φέρει βαρύτατες ευθύνες για όλα όσα διαδραματίστηκαν στον Βόλο. Διότι μπορεί ο ίδιος να αρνήθηκε να συμφωνήσει να διεξαχθεί εκεί ο τελικός, αλλά όταν δέχθηκε τις άνωθεν πιέσεις, προτίμησε να… στρίψει διά του αρραβώνος. Αντί να παραιτηθεί, αποδέχθηκε τις διαβεβαιώσεις της ΕΠΟ, όπως επίσης και τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπηρεσιών και εν συνεχεία έστειλε τον φάκελο στον εισαγγελέα για διερεύνηση ποινικών ευθυνών… των συνεργατών του στο υπουργείο Αθλητισμού.

Ευθύνες έχουν και οι δύο ομάδες. Δεν φρόντισαν να αποβάλουν τους ακραίους οπαδούς τους από μία υποτιθέμενη γιορτή του ποδοσφαίρου. Αντίθετα φρόντισαν (ειδικά η πλευρά του ΠΑΟΚ) να «πουλήσουν» πρώτα τα εισιτήρια στους οργανωμένους οπαδούς και εν συνεχεία σε όλους αυτούς, οι οποίοι ήθελαν να αποτελέσουν αυτό που λέμε αθλητικός τουρισμός. Δηλαδή, να ταξιδεύσουν για ένα διήμερο στον Βόλο, να δουν ποδόσφαιρο, αλλά και να περάσουν καλά είτε στο Πήλιο, είτε σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας.

Για ποιο λόγο ο κ. Βασιλειάδης, που έβλεπε ότι όλα είναι στον αέρα, δεν εκμεταλλεύθηκε τον νόμο Κοντονή με τίτλο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της Βίας στον Αθλητισμό και άλλες διατάξεις» για να διασώσει ό,τι μπορεί;

Στο άρθρο 1 αναφέρονται και τα πρόστιμα που μπορεί να επιβάλει ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός σε περιπτώσεις βίας (παράγραφος 2), ή και να διακόψει προσωρινά το πρωτάθλημα, ή και να απαγορεύσει την «καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάθεση εισιτηρίων» (παράγραφος 3).

Όπως γίνεται αντιληπτό, με τη διάθεση των εισιτηρίων έγινε το έλα να δεις. Κάτι που το γνωρίζαμε όλοι από τις ανακοινώσεις των ομάδων για το ποιοι προηγούνται στη διάθεση των εισιτηρίων. Από τη στιγμή που το γήπεδο δεν είχε αριθμημένες θέσεις και τα εισιτήρια που τυπώθηκαν και διανεμήθηκαν στον κόσμο ήταν της πλάκας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν δυνατόν να γίνει σοβαρός έλεγχος, για το ποιοι τα αγόρασαν, πού κάθονταν και τι έκρυβαν στις τσέπες τους. Για ποιο λόγο ο κ. Βασιλειάδης δεν πάτησε πόδι, ώστε η διάθεση των εισιτηρίων να γίνει από την ίδια την Πολιτεία και όχι από τις δύο ομάδες και την ΕΠΟ;

Στο άρθρο 2 του νόμου Κοντονή αναφέρεται ρητώς στην παράγραφο 1 πως απαγορεύεται η συμμετοχή σε εθνικό πρωτάθλημα ή το Κύπελλο ομάδων ποδοσφαίρου ή καλαθοσφαίρισης, εφόσον δεν έχει βεβαιωθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΑ η καλή λειτουργία στην αθλητική εγκατάσταση στην οποία θα λειτουργούν συστήματα ηλεκτρονικής εποπτείας και ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου. Το Πανθεσσαλικό είναι ένα εγκαταλελειμμένο γήπεδο. Δεν έχει τουρνικέ για να γίνει ο έλεγχος, ενώ δεν υπάρχουν καν αριθμημένες θέσεις.

Στις παραγράφους 2 και 3 στον νόμο Κοντονή αναφέρεται ρητώς ότι οι ομάδες που χρησιμοποιούν το γήπεδο, οφείλουν να συντηρούν τα συστήματα ελέγχου. Στο Πανθεσσαλικό όπως μάθαμε δεν υπάρχουν καν συστήματα, τι να συντηρήσουν;

Στην παράγραφο 4 αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Οι κατά περίπτωση αρμόδιες διοργανώτριες αρχές και επαγγελματικοί σύνδεσμοι οφείλουν να επιβλέπουν την τήρηση και εφαρμογή των οριζομένων στις προηγούμενες παραγράφους προβαίνοντας σε κάθε αναγκαία προς τούτο ενέργεια».  Εδώ πλέον μιλάμε για καραμπινάτη ποινική ευθύνη. Ο δήμος Βόλου και η ΕΠΣ Θεσσαλίας, που είναι οι αρμόδιες αρχές, κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς το γήπεδο δεν έχει καν συστήματα ασφαλείας. Η δε ΕΠΟ ούτε καν νοιάστηκε για να επιλέξει ένα γήπεδο με στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Τουναντίον, με μπαλώματα ισχυρίστηκε πως όλα είναι έτοιμα.

Στην παράγραφο 5 αναφέρεται ότι χωρίς τη βεβαίωση των παραγράφων 1 και 3 δεν δύναται να χορηγηθεί πιστοποιητικό. Προφανώς αυτός ή αυτή που υπέγραψε την άδεια τέλεσης του αγώνα όχι μόνο δεν έχει διαβάσει τον νόμο Κοντονή, αλλά μάλλον αγνοούσε ότι υπάρχει. Διαφορετικά με ποιο σκεπτικό υπέγραψε να διεξαχθεί ο αγώνας όταν το γήπεδο, μάλλον θυμίζει παράγκα, ενώ τα συστήματα ασφάλειας είναι σαν να μιλάμε στους ιθαγενείς της φυλής του Βανουάτου, που ακόμη πιστεύουν ότι ο βασιλιάς Φίλιππος (σύζυγος της Ελισάβετ) είναι ο επίγειος θεός που προστατεύει τις φυτείες μπανάνας, για διαστημική επιστήμη.

 

Ιδού οι υπαίτιοι

 

Με βάση τον νόμο Κοντονή οι ευθύνες για τη διεξαγωγή αυτού του αγώνα επιμερίζονται σε πολλούς φορείς και φυσικά σε πρόσωπα. Ας δούμε ποιοι είναι:

  1. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος ενώ έβλεπε να έρχεται το μοιραίο προτίμησε να το παίξει Πόντιος Πιλάτος. Και φυσικά δεν διασώζεται με δηλώσεις του στυλ «η παραίτηση θα ήταν βήμα λιποψυχίας και υποχώρησης».
  2. Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ, η οποία διαβεβαίωνε την άρτια λειτουργία, πληρώνοντας ένα σωρό χρήματα δεξιά και αριστερά, που δεν απέτρεψαν το μοιραίο. Με αυτοκόλλητα χαρτάκια στα καθίσματα και με ασύρματες κάμερες που δεν βοήθησαν, ενώ επέτρεψε στα επίσημα να βρίσκονται ακραία στοιχεία. Φυσικά, δεν μιλάμε για τα καθίσματα που έτρεχε τελευταία στιγμή να βρει και τα παρέλαβε δύο ημέρες μετά τον αγώνα!
  3. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της ΓΓΑ που με βάση τον νόμο Κοντονή, έπρεπε να ελέγξει και να διαβεβαιώσει ότι όλα είναι ασφαλή, προκειμένου να δοθεί το «Ok» για την τέλεση του αγώνα.
  4. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ατέλειες του γηπέδου.
  5. Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Βόλου, η οποία από την πρώτη στιγμή διαβεβαίωνε τους πάντες ότι το γήπεδο είναι πανέτοιμο να δεχθεί μία τέτοια διοργάνωση.
  6. Τα μέλη της μικτής επιτροπής ελέγχου (εκπρόσωποι των τεχνικών υπηρεσιών, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., εκπρόσωποι της διοργανώτρια αρχής, εκπρόσωποι των ομάδων). Άραγε, ουδείς από όλους αυτούς δεν είδε ότι όλα ήταν φτιαγμένα στο πόδι.
  7. Η Αστυνομική αρχή που έδωσε την άδεια διεξαγωγής του αγώνα.
  8. Αυτοί που κατήρτισαν το επιχειρησιακό πλάνο της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόσληψη και την καταστολή της βίας, οι οποίοι αποδείχθηκαν αδιάβαστοι, καθώς δεν σκέφτηκαν να αποκόψουν τη γέφυρα από τους χούλιγκανς των δύο ομάδων. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να δούμε σκηνές απείρου κάλλους πάνω στη γέφυρα με απίστευτο ξύλο και μαχαιρώματα.

Και τέλος, έχουμε την απορία πως σκέφτεται να αντιδράσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, που είδε τον νόμο του να καταστρατηγείται σε ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα