Στον… κουβά οι εισηγήσεις του Λαλιώτη

«Έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία». Αυτό ισχυρίζεται τις τελευταίες ημέρες σημαίνον στέλεχος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτιμώντας ότι η υποψηφιότητα του Γιώργου Καμίνη θα αποτελέσει ενός είδους big bang για τον χώρο του προοδευτικού κέντρου και της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο συνομιλητής μας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικά η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη θα είναι θετική, εκτιμώντας ότι και το Ποτάμι τελικά θα λάβει μέρος στο εγχείρημα της ΔΗ.ΣΥ.. Μάλιστα, τονίζει με νόημα: «Μη δένετε ότι τελικά μετέχοντας όλοι στο εγχείρημα θα παραμείνει το ίδιο όνομα, δηλαδή αυτό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μη λησμονείτε ότι δεν είναι λίγες οι φωνές που ισχυρίζονται ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός κόμματος, που να μην είναι μία απλή συρραφή».

Για τον συνομιλητή τής «Α», το πιο σημαντικό πριν από την διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού της ΔΗ.ΣΥ. είναι το έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Εκεί αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα. Κατ’ αρχάς, θα φανεί εάν η κα Γεννηματά θα ακολουθήσει τα κελεύσματα του Κώστα Λαλιώτη για αντιδεξιά ρητορική ή θα ακολουθήσει την φωνή για συνεργασίες και για απομάκρυνση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν γείρει προς τον Κ. Λαλιώτη, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος για αποχωρήσεις ακόμη και επιφανών στελεχών. Εξάλλου, σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν και η παρέμβαση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου αμέσως μετά τις δηλώσεις Κουρουμπλή (σ.σ. είχε πει «δεν δεχόμαστε καμία συνεργασία με πολιτικούς τυχοδιώκτες τύπου Κουρουμπλή») για αντιδεξιό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ.
Όλοι, όμως, στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η κα Γεννηματά θα απορρίψει τις εισηγήσεις Λαλιώτη και απλά θα επιμείνει στις ίσες αποστάσεις, ειδικά στο επόμενο διάστημα μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού στην ΔΗΣΥ. Οπότε αυτό που συζητούν πλέον στην Χαριλάου Τρικούπη είναι το πόσοι ψηφοφόροι θα λάβουν μέρος στην εκλογή νέου αρχηγού. Εάν ο αριθμός αυτός είναι εξαψήφιος, θα πολλαπλασιάσει και την εκλογική δύναμη του νέου σχήματος, όποιο κι αν είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί. «Αν φέρουμε 150.000 στην κάλπη, θα έχουμε φύγει πια από την λογική του αθροίσματος των συνιστωσών», επισημαίνουν παράγοντες του χώρου.

Η κοινή διαπίστωση είναι ότι τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας άλλαξαν μετά την υποψηφιότητα Καμίνη. Ο εκλογικός ανταγωνισμός δεν περιορίζεται πια σε μια ενδοπασοκική αναμέτρηση. Γι’ αυτό και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι μέχρι το παραβάν θα φτάσουν και ψηφοφόροι που σήμερα δεν ανήκουν σε κανένα από τα κόμματα – μέλη της Συμπαράταξης. Υπάρχει, λένε, πλέον η ελπίδα να ηλεκτριστούν και οι κοιμώμενοι ψηφοφόροι του Κέντρου, μέρος των οποίων δεν ψήφισε καν στις εθνικές εκλογές μετά το 2012, ή ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ μόνο μία φορά, και τώρα δεν έχει κομματική στέγη.

Το μυστικό ο Σταύρος
Μέχρι στιγμής, εκτός της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του δημάρχου, πολύ πιθανή θεωρείται η κάθοδος του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος θα προσπαθήσει να πλασαριστεί ως μεικτή υποψηφιότητα, που συνδυάζει τον πασοκικό πατριωτισμό με την μεταρρυθμιστική υπουργική προϋπηρεσία. Το ενδεχόμενο μιας παπανδρεϊκής υποψηφιότητας –όχι του ιδίου του πρώην πρωθυπουργού, αλλά με το χρίσμα του– δεν μπορεί ούτε να αποκλειστεί. Ο «παίκτης», πάντως, που όλοι συμφωνούν ότι θα διευρύνει το βεληνεκές του εγχειρήματος, αν αποφασίσει τελικώς να μπει στην αρένα, είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού έχει ισχυρούς δισταγμούς που σχετίζονται με τα οργανωτικά, και όχι μόνο. Εμπιστεύεται, λένε πηγές του Ποταμιού, τον Αλιβιζάτο, αλλά έχει επιφυλάξεις για κάποια από τα μέλη της επιτροπής. Τον αποθαρρύνει επίσης και η επιμονή ορισμένων παλαιών στελεχών της Συμπαράταξης που εμμένουν στην διατήρηση των κομμάτων και μετά την εκλογή, ως συνιστωσών με αυτόνομη υπόσταση.

Τι θα γίνει, λοιπόν, με τα κόμματα; Τι θα γίνει, ας πούμε, στο ενδεχόμενο που στην ηγεσία της Συμπαράταξης αναδειχθεί κάποιος που δεν ήταν ποτέ μέλος του ΠΑΣΟΚ; Θα υπάρχει μετά ΠΑΣΟΚ; Δεν κινδυνεύει ο νικητής να καταλήξει να ασκεί επιδιαιτησία μεταξύ μικρών αρχηγών μικρών κομμάτων; Πρόκειται για ερωτήματα που, όπως ομολογεί παλαιό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, θα τα λύσει η κάλπη. Το σκεπτικό, στο οποίο συγκλίνουν και πηγές εκτός ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η νομιμοποίηση της νέας ηγεσίας θα είναι τέτοια που δεν θα αφήνει μεγάλα περιθώρια επιρροής στις συνιστώσες της Συμπαράταξης. Αν η εκλογική βάση φτάσει το επιθυμητό εξαψήφιο νούμερο, η πολιτική πραγματικότητα που θα προκύψει θα έχει ήδη ξεπεράσει τα κόμματα. «Δεν θα χρειαστεί να αυτοκαταργηθούν», λέει η ίδια πηγή. «Θα… εξαφανιστούν μόνα τους».

Ο Καμίνης
Αυτοί που θεωρούν πως ο Σταύρος Θεοδωράκης θα λειτουργήσει ως προωθητικό για την ΔΗ.ΣΥ. τονίζουν ότι ήδη η υποψηφιότητα Καμίνη είναι θετική και αναμένεται να φέρει νέα πρόσωπα στην Κεντροαριστερά. Σε αυτό ποντάρει και ο δήμαρχος Αθηναίων. «Άνθρωποι δίχως κόμματα, αλλά δοκιμασμένοι σε δημόσιες θέσεις, μπορούν πλέον να ανατρέψουν αντιλήψεις και καταστάσεις», λένε οι συνεργάτες του. Ας μην λησμονούμε ότι και ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος, Βίλυ Μπραντ, ξεκίνησε το 1957 την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος του Βερολίνου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων συμπυκνώνει με σύγχρονο τρόπο και μέσα στην υπάρχουσα κρίση αυτήν ακριβώς την περιγραφόμενη εδώ ιστορία της Σοσιαλδημοκρατίας. Μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Προγράμματος «Αλληλεγγύη στην Οικογένεια», του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης, της Κοινωνικής Πολυκατοικίας, παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες σε χιλιάδες οικογένειες.

Με το παράδειγμα της πολιτικής του στον τομέα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών συν την σθεναρή του στάση κατά των νεοναζιστών που αντανακλά την άλλη πλευρά της πολιτικής του αφήγησης υπέρ μιας πραγματικά φιλελεύθερης και ανοικτής υπέρ των ατομικών δικαιωμάτων κοινωνίας, προσφέρει στο πιάτο αυτό που ονομάζεται σοσιαλδημοκρατική πολιτική.

Αν ταυτοχρόνως η υποψηφιότητά του κάμψει και τους δισταγμούς νέων προσώπων, εντός των σημερινών κομμάτων, να ριχθούν και αυτά, μαζί του ή παράλληλα, στην μάχη κατά της αναπαλαίωσης και υπέρ της ανανέωσης, τότε, είτε εκλεγεί είτε όχι, η συνεισφορά του θα είναι πολύτιμη.

Τον Σεπτέμβρη θα δηλώσει «παρών» ο Θεοχαρόπουλος
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σε νέα συνέντευξή του την Τετάρτη υποστήριξε μεταξύ άλλων την ανάγκη να ξεπεράσει το νέο σχήμα μικροκομματικές περιχαρακώσεις και να είναι αυτόνομος.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος, λοιπόν, επεσήμανε: «Αυτό που πρέπει σήμερα να διασφαλίσουμε είναι μια διαδικασία αξιόπιστη. Για έναν νέο, ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς, με υπέρβαση των υφιστάμενων κομμάτων, μακριά από ανασφάλειες, μακριά από μικροκομματικές περιχαρακώσεις, με ανανέωση, χωρίς αναπαλαίωση. Ο φορέας θα είναι αυτόνομς, μακριά τόσο από τον αριστερό λαϊκισμό, όσο και από τον νεοφιλελευθερισμό και τον συντηρητισμό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα