Το καθρεφτάκι του Ναπολέοντα 

Λίγα λεπτά πριν από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε ένα ποστάρισμα επικαλούμενο δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών μετά τις πρώτες διαβουλεύσεις που είχαν προηγηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Τι αποκάλυπτε η δήλωση αυτή; Ότι «φαίνεται ότι θα έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Σάββατο».

Ανεξαρτήτως του επιτυχούς ή όχι της πρόβλεψης του εν λόγω «ανώνυμου» παράγοντα ή των καλών νέων που την συνόδευσαν (σ.σ. ελέχθη ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν την ύπαρξη δημοσιονομικού περιθωρίου 320 εκατ. ευρώ για το 2018 από εξοικονόμηση δαπανών στο Δημόσιο που μπορεί να κατευθυνθεί σε δράσεις κοινωνικής πολιτικής), το πώς θα κλείσει –όταν κλείσει– η τρίτη αξιολόγηση είναι λίγο-πολύ γνωστό. Όχι φυσικά από τις κρυπτόμενες θριαμβολογίες του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι Ελλάδα και δανειστές «θα έχουν ολοκληρώσει πολύ σύντομα τα οριστικά βήματα ώστε να ολοκληρωθεί, χωρίς την παραμικρή πιθανότητα νέων δημοσιονομικών μέτρων, η διαδικασία της γ΄ αξιολόγησης».

Ακόμη και στην ιδανική περίπτωση να είναι απολύτως ακριβή τα λόγια τού spokesman του Μεγάρου Μαξίμου, η αλήθεια είναι ότι μετά την Πρωτοχρονιά έρχεται νέα καταιγίδα μέτρων για εκατομμύρια Έλληνες. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή και ο οποίος προβλέπει «χαράτσωμα» που έχει ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλά ακόμη τα νοικοκυριά δεν το έχουν βιώσει στην τσέπη τους.

Σε αδρές γραμμές, ο μνημονιακός προϋπολογισμός προβλέπει μεταξύ άλλων «ψαλίδισμα» στις δαπάνες και αύξηση εσόδων, που θα βγουν από τις γνωστές πηγές: τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μισθωτούς, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους φορολογούμενους που μέχρι σήμερα παρουσίαζαν ιατρικά έξοδα, ακόμη κα από τους… ταξιδιώτες. Πάρτε χαρτί και μολύβι:

– Έρχεται κατάργηση της έκπτωσης ύψους 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Το μέτρο θα επηρεάσει περί τους 1,5 εκατ. φορολογούμενους με αποδοχές άνω των 9.000 ευρώ ανά έτος.

– Καταργείται το 10% έκπτωσης στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω ιατρικών δαπανών, η οποία θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2018. Το μέτρο αφορά περί το 1.000.000 φορολογούμενους, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την τελευταία φοροαπαλλαγή. Ως εκ τούτου, για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το επόμενο έτος δεν θα προβλέπεται αναγνώριση αποδείξεων δαπανών από γιατρούς, φάρμακα κ.ο.κ.

– Αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα. Η αύξηση αφορά 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος.

– Μπαίνει φόρος διαμονής σε καταλύματα (σ.σ. ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια).

Τι χειρότερο, άραγε, μπορεί να σημάνει το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης; Να είμαστε στην μεγάλη λίστα με τους άτυχους που δεν κέρδισαν στην λοταρία του υπουργείου Οικονομικών, που ως διαδικασία μοιάζει περισσότερο με επικοινωνιακό καθρεφτάκι για ιθαγενείς (σ.σ. η σελίδα είχε πέσει για κάποια ώρα, προφανώς από το πλήθος των χρηστών που έσπευσαν να δουν αν κέρδισαν) παρά για κίνητρο προς καταναλωτές με φορολογική συνείδηση.

Όσο όμως ο κυβερνητικός σχεδιασμός θα δείχνει συνολικά τάσεις βοναπαρτισμού, τόσο οι (ατυχείς) επιλογές θα ακολουθούν την ρήση του  Γάλλου στρατηγού και αυτοκράτορα: «Έχω κάνει όλους τους υπολογισμούς. Η μοίρα θα κάνει τους υπόλοιπους…»

Ζωή σε λόγου μας…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα