Καθημερινή ενημέρωση

Οι επενδυτές έτοιμοι να σπεύσουν προς τις ελληνικές μετοχές

Για επενδυτές έτοιμους να σπεύσουν να αγοράσουν  ελληνικές μετοχές, κάνει λόγο το αμερικανικό οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο  CNBC, μετά και τη μετάταξη του ελληνικού χρηματιστηρίου στην κατηγορία των αναδυόμενων αγορών.

Όπως σημειώνει το CNBC, η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αναπτυγμένες στις αναδυόμενες αγορές  δημιούργησε αρκετά παράδοξα εν μέσω κρίσης.

Θεωρητικά, η απόφαση θα έπρεπε να προκαλούσε αρνητικό κλίμα, ωστόσο, η υποβάθμιση ενδεχομένως να εκτινάξει τις δραστηριότητες, να βοηθήσει την αύξηση των τιμών των μετοχών και τα επίπεδα του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

«Φαίνεται ότι ίσως υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι πίσω από την υποβάθμιση πέρα από συνήθεις χρηματοπιστωτικούς παράγοντες, όπως η κοινωνική αναταραχή, η πολιτική αστάθεια, η υφέρπουσα εθνική χρεοκοπία, ή ακόμη και η συνεχής παρουσία του κινδύνου εξόδου από το ευρώ. Ακόμη κι έτσι, μετά την υποβάθμιση οι διακυμάνσεις έχουν αμβλυνθεί και το χρηματιστήριο διατηρείται σε σταθερό επίπεδο», όπως επισημαίνει το CNBC.

Σύμφωνα με την ανάλυση του αμερικανικού δικτύου πριν την υποβάθμιση, η Ελλάδα δεν βρισκόταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Ωστόσο, καθώς το γενικό κλίμα για τη χώρα έχει βελτιωθεί αφού υπάρχουν προβλέψεις  για πρωτογενές πλεόνασμα, έξοδο από την ύφεση και αναδιάρθρωση του  χρέος της κατά το επόμενο έτος, η Αθήνα γίνεται ελκυστική σε περισσότερους επενδυτές, επειδή οι αναδυόμενες αγορές συνιστούν ένα μικρότερο και πιο επικίνδυνο πεδίο επενδύσεων.

Στα συν όπως τονίζει το δίκτυο και το γεγονός ότι ακόμη κι αν οι ελληνικές μετοχές δεν φαίνονται φθηνές, ίσως αποτελέσουν μία από τις πιο συνετές επιλογές, καθώς οι εταιρείες που κατάφεραν να επιβιώσουν της οικονομικής συρρίκνωσης του 25% τα τελευταία τέσσερα έτη, είναι ελκυστικές στους επενδυτές.

Όπως καταλήγει, το πιο καταπληκτικό παράδοξο είναι ότι η υποβάθμιση θα προσελκύσει γρήγορα ξένα κεφάλαια, τα οποία στην πραγματικότητα ίσως να βοηθήσουν μία εκκολαπτόμενη τοπική ανάκαμψη να επιτύχει ανάπτυξη πέραν του χρηματιστηρίου.

Διαβάστε επίσης