Καθημερινή ενημέρωση

Σήμερα η απόφαση για σκέλος της δικογραφίας των «στημένων»

Εκδίδεται σήμερα η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για ένα σκέλος της δικογραφίας των «στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων».

Πρόκειται για μια ποινική υπόθεση που ενώ αρχικά οδήγησε στην άσκηση βαρύτατων κακουργηματικών και πλημμεληματικών ποινικών διώξεων αλλά και σε συλλήψεις και προφυλακίσεις ορισμένων εκ των εμπλεκομένων, όταν ήρθε η ώρα του ακροατηρίου «κατέπεσαν» τα περισσότερα από τα αδικήματα που αποδίδονται κατά περίσταση στους έντεκα συνολικά κατηγορούμενους.

Σύμφωνα με την εισαγγελική εισήγηση αδικήματα, όπως η σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος») εκβιάσεις και απάτες, δεν στοιχειοθετήθηκαν! Για το αδίκημα μάλιστα της παράνομης συμμετοχής σε στοίχημα, «κομβικό» για τον σχηματισμό της δικογραφίας, η εισαγγελέας πρότεινε ενοχή για έναν μόνο από τους κατηγορουμένους.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας κα Σακελλαροπούλου υποστήριξε:
*Για τον βασικό κατηγορούμενο Μάκη Ψωμιάδη, που αντιμετωπίζει και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ότι «δεν προέκυψε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τις εκβιάσεις διαιτητών και παρατηρητών».
-Εισηγήθηκε επί της ενοχής για τον Μάκη Ψωμιάδη:
• Να κηρυχθεί αθώος από τις κατηγορίες «συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα», «παράνομη συμμετοχή σε στοίχημα, κατ’ εξακολούθηση», και από «δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος» ενός ποδοσφαιρικού αγώνα.
* Να κηρυχθεί ένοχος για απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, ύστερα από μετατροπή του αδικήματος της εκβίασης, αλλά και να αθωωθεί των λοιπών πράξεων εκβίασης τις οποίες αντιμετωπίζει. Τέλος να κηρυχθεί ένοχος δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση και δωροληψίας για τέσσερις ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Για τον γιό του Σταύρο Ψωμιάδη τον οποίο η ποινική δίωξη εντάσσει, επίσης, στην «εγκληματική οργάνωση», η η εισαγγελέας εισηγήθηκε:
• Να αθωωθεί από όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει (συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση, δωροληψία κατ’ εξακολούθηση, παράνομο στοιχηματισμό).

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η εμπλοκή του γιου του Μάκη Ψωμιάδη «είναι αποκλειστικά και μόνο το γεγονός ότι είχε την ιδιότητα του προέδρου της ΠΑΕ Καβάλας. Ο Μάκης Ψωμιάδης αναλάμβανε όλες τις πρωτοβουλίες. Αυτός έκανε το κουμάντο».

Διαβάστε επίσης