«Έλλειμμα 10 δισ. έως το 2020 από τις ευέλικτες μορφές εργασίας»

Καμπανάκι κινδύνου χτυπάει για την κοινωνική ασφάλιση ο Σάββας Ρομπόλης. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου.Έως 10 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει το πρόσθετο έλλειμμα στην Κοινωνική Ασφάλιση από το 2017 έως το 2020, από τις ευέλικτες μορφές εργασίας που κάνουν θραύση στη χώρα. Η επέλαση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας (53% στο σύνολο των νέων προσλήψεων μόνο τον Ιανουάριο του 2017), έχουν τίμημα για τα έσοδα που καταλήγουν στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας. 

Με τηλεοπτική παρέμβασή του στον Σκάι, ο κ. Ρομπόλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το μέλλον των συντάξεων στη χώρα, εάν γίνει πράξη η απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί η τριμερής χρηματοδότηση στα επίπεδα του 7% του ΑΕΠ.

Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κρατική στήριξη στο Ασφαλιστικό Σύστημα από 18 δισ. ευρώ που ήταν το 2016 θα υποχωρήσει το 2018 στα 12 δισ. ευρώ. Η απώλεια των 6 δισ. ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα η μέση ετήσια σύνταξη από 11.700 ευρώ που ήταν πέρσι, ακαθάριστα, να υποχωρήσει στα 8.700 ευρώ. Αν αφαιρεθούν και οι φόροι, τότε υπολογίζεται ότι στο εξής η μέση μηνιαία σύνταξη, δεν θα υπερβαίνει τα 550 – 600 ευρώ το μήνα.

Ο κ. Ρομπόλης εξέφρασε τη διαφωνία του και για το στοιχείο που έχει δημοσιοποιήσει το ΔΝΤ ότι η δαπάνη για συντάξεις στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ. Από τα στοιχεία που παρέθεσε, έδειξε ότι η δαπάνη είναι 5,5% του ΑΕΠ, ενώ πράγματι στην υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται στο 3% του ΑΕΠ. Αυτή η διαφορά των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων όμως, οφείλεται, επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης ύφεσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πολύ υψηλή ανεργία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα