Αγωνία και «ψηστήρι» μέχρι πριν από την κάλπη

Με την αγωνία να έχει χτυπήσει κόκκινο και τα κομπιουτεράκια να αγγίζουν τις θετικές ψήφους βρίσκονται σε Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη ελπίζοντας ότι θα περάσουν το ψυχολογικό φράγμα των 165 ψήφων κατά την πρώτη ψηφοφορία, ώστε να επανακαθορίσουν τη στρατηγική τους προς την 3η ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου.

Από την ημέρα που άνοιξαν οι διαδικασίες για την προεδρική εκλογή και με την ανακοίνωση του Σταύρου Δήμα, η κυβέρνηση έχει βρεθεί από τον παράδεισο στην κόλαση και μόνον η ψυχραιμία των στελεχών του Μαξίμου και του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, που έκανε εξ αρχής λόγο για «μακρά διαδρομή», απέτρεψαν τον πανικό. Πλέον το κλίμα έχει αρχίσει να ισορροπεί, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι είναι εξασφαλισμένη η εκλογή.

Το μέχρι σήμερα άθροισμα του Μαξίμου δίνει 160 βέβαιες ψήφους, ενώ ο πήχης για την αυριανή ψηφοφορία τοποθετείται μεταξύ 162 και 165.

Συγκεκριμένα, στους 155 των δύο κομμάτων της κυβέρνησης θα πρέπει να προστεθούν ήδη οι Χρήστος Αηδόνης, Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Παναγιώτης Μελάς και Γιώργος Νταβρής. Σύνολον 160.

Η Μίκα Ιατρίδη δήλωσε ότι θα κρατήσει την ίδια στάση σε όλες τις ψηφοφορίες (άρα δεν θα επιλέξει “παρών” που στην πορεία μπορεί να γίνει «ναι») και εκτιμάται ότι θα είναι μεταξύ αυτών που θα υπερψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα. Δεν αποκλείεται θετική ψήφο να δώσουν και οι Βασίλης Οικονόμου και Κατερίνα Μάρκου, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση που θα τηρήσουν οι δύο βουλευτές που αποχώρησαν από τη Χρυσή Αυγή, Στ. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος.

Τα δύσκολα

Ο Βασίλης Καπερνάρος στρέφεται προς το «όχι», παρά τη δήλωση του επικεφαλής των «Ριζών» Τάκη Μπαλτάκου ότι δεν θα ανοίξουν την πόρτα της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βύρων Πολύδωρας, πάλι, εμφανίζεται εκ των πλέον «σκληρών» στις προσεγγίσεις που επιχείρησε το Μαξίμου αλλά και ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας.

Ως προς τους τρεις ανεξάρτητους της κεντροδεξιάς, Γ. Κασαπίδη, Γ. Κουράκο και Κ. Γιοβανόπουλο, αν και περιλαμβάνονται στους βουλευτές που θα μπορούσαν να δώσουν θετική ψήφο, παραμένει αμφίβολο εάν θα το πράξουν ήδη από την πρώτη ψηφοφορία.

Ενδεικτικό των χειρισμών που θα απαιτηθούν για την επίτευξη της Προεδρικής εκλογής είναι και το γεγονός ότι ακόμη κι αν, τελικώς, όλοι οι προαναφερθέντες ψηφίσουν υπέρ του κ. Δήμα, το άθροισμα φτάνει στους 170, 10 ψήφους δηλαδή μακριά από το όριο.

Ο κ. Σαμαράς, που από την Παρασκευή έχει αφιερωθεί στην προσπάθεια διαμόρφωσης της προεδρικής εκλογής, δεν θεωρεί την προσπάθεια απέλπιδα. Για την ακρίβεια, όπως έχει συνηθίσει, εμφανίζεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για την επίτευξή της. Και οι κινήσεις του γίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Δεν είναι τυχαία, προφανώς, η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να «απελευθερώσει» τους βουλευτές του κόμματός του. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., που διαπραγματεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε αντιμέτωπος με μαζώξεις στελεχών του κόμματος που σκέφτονταν την… αποχώρησή τους από την κοινοβουλευτική ομάδα. Δεν πρόκειται, όμως, μόνον γι’ αυτό, επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές, χωρίς πάντως να αφήνουν περισσότερα να αποκαλυφθούν.

Όπως και να έχει, η κίνηση Κουβέλη μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική καθώς, υπό προϋποθέσεις, στην προεδρική πλειοψηφία θα μπορούσαν να προστεθούν έως και πέντε επιπλέον βουλευτές (Φούντα, Τσούκαλης, Πανούσης, Ψύρρας και Κυρίτσης). Μπορεί, βέβαια, και κανένας.

Ωστόσο, εάν τελικά η πλειοψηφία υπέρ του Σταύρου Δήμα φτάσει τόσο κοντά, ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη μεταστροφή στάσης από ανεξάρτητους που σήμερα φέρονται αρνητικοί (Ανδρουλάκης, Τατσόπουλος) αλλά και την κινητοποίηση στελεχών από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

 

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα