Αισθάνεται δικαιωμένος, δίνει το «παρών»

Όταν ο Αντώνης Σαμαράς επέλεγε αμέσως μετά το δημοψήφισμα να παραιτηθεί από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ουδείς πίστεψε ότι θα πήγαινε στο σπίτι του στην Κηφισιά για να αποσυρθεί. Ειδικά όταν ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε από την ημέρα της ήττας του τον Ιανουάριο του 2015 ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα τα κατάφερνε…

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

Ο Αντ. Σαμαράς είχε υποστεί πολλά από τους δανειστές και θυμόταν για τα καλά τις πιέσεις που είχε και ο ίδιος νιώσει στο πετσί του. Ο Μεσσήνιος πολιτικός άντεξε και μάλιστα είχε βγει νικητής από πολλές μάχες με τους Ευρωπαίους που του έβγαζαν το καπέλο για τις επιλογές που είχε κάνει στο κυβερνητικό του σχήμα. Μάλιστα, ο αστικός μύθος της εποχής έλεγε πως όταν σε Βρυξέλλες και Βερολίνο έφτασαν τα μαντάτα ότι οι κ.κ. Στουρνάρας και Σταϊκούρας αναλαμβάνουν την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ακούστηκε ένα δυνατό «ουφ». Από αυτό το επιφώνημα ανακούφισης φτάσαμε στο βαρουφάκειο «ουάου» της απελπισίας και μαζί με αυτό στη δικαίωση του Αντ. Σαμαρά.

Έδωσε στίγμα…
Μόλις πρόσφατα και μιλώντας για πρώτη φορά σε ένα μη κομματικό ακροατήριο, όπως αυτό της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Σωματείων, στην εκδήλωση «Φορολογικό – Ασφαλιστικό – Ανάπτυξη», την οποία διοργάνωναν από κοινού η ΓΣΕΒΕΕ και η ΟΕΒΕ Ξάνθης, ο Αντ. Σαμαράς έδωσε ευθέως το στίγμα του για τον ρόλο που προτίθεται να συνεχίσει να έχει στα εγχώρια πολιτικά δρώμενα. Δικαιωμένος πλέον –όπως με απτά επιχειρήματα υποστηρίζει– από τις εξελίξεις, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και θύμισε στους παρευρισκομένους την αντιπολίτευση που ασκούσε η δική του Ν.Δ. στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
«Ήλθε τάζοντας “ελπίδα” κι έφερε τη μεγαλύτερη απογοήτευση», είπε καταχειροκροτούμενος και τόνισε πως η παράταξή του είχε προειδοποιήσει τον νυν πρωθυπουργό για τους κινδύνους και τα ρίσκα της πολιτικής που ακολουθούσε, πριν ακόμα από τα capital controls. Και συνέχισε εκθέτοντας τον Αλ. Τσίπρα μέσω των ίδιων του των υποσχέσεων: «Ήλθε υποσχόμενος τη 13η σύνταξη. Κι έκοψε και τη 12η! Ήλθε καμαρώνοντας ότι… “θα βαράει τα νταούλια να χορεύουν οι αγορές”, ξαναέβαλε την Ελλάδα στην κρίση. Με τέτοιες πολιτικές δεν υπάρχει καμία σκέψη συνεργασίας τής Ν.Δ. με την κυβέρνηση Τσίπρα».
Με τον ίδιο αριστοτεχνικό τρόπο έδωσε και το ενωτικό στίγμα του για την πολιτική της Ν.Δ. και τη γραμμή στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε, με τον Κώστα Καραμανλή απόντα, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε προχωρημένη ηλικία και τους «μεγάλους» «καραμανλικούς» στο περιθώριο, είναι ξεκάθαρο ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι ο μοναδικός που έχει δυνατή και ξεκάθαρη φωνή και αυτό είναι κάτι που του το αναγνωρίζουν ακόμα και οι άσπονδοι εχθροί του.
Κλείνοντας την ομιλία του στην Ξάνθη, ο κ. Σαμαράς μίλησε για δικαίωση της «γαλάζιας» πολιτικής, η οποία είχε ρυθμίσει αποτελεσματικά τόσο την οικονομία όσο και τα υπόλοιπα θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν την Ελλάδα, όπως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και το προσφυγικό, κατηγορώντας την κυβέρνηση Τσίπρα πως ανέτρεψε όλο το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και πήγε τη χώρα «πολλά βήματα πίσω».
Χωρίς κανέναν ενδοιασμό χαρακτήρισε τα στελέχη της κυβέρνησης «αυτ-απατεώνες», αφήνοντας αιχμές για τα κίνητρα πίσω από τις επιλογές τους: «Και αυταπάτες να είχαν όταν ανέλαβαν, μέσα από την ακραία ιδεολογία τους, έχουν εξελιχθεί σήμερα σε… αυτ-απαταιώνες!» είπε χαρακτηριστικά.
Και ασφαλώς όλοι οι ηγέτες που θέλουν να παραμείνουν ψηλά στη συνείδηση του κόσμου οφείλουν να είναι ενωτικοί και αυτό είναι κάτι που το ξέρει και ο ίδιος πολύ καλά:
«Ο Κυριάκος μπορεί να ξαναφέρει την Ελλάδα εκεί που την είχαμε φτάσει στα τέλη του 2014! Και να την πάει πολύ πιο πέρα… Σας το λέω εγώ, που στήριξα και τον προηγούμενο αρχηγό της παράταξης και τον επόμενο! Όσο δεν το έκανε κανείς… Και το κάνω ασφαλώς για την παράταξή μας. Αλλά το κάνω και για τη χώρα, που έχει ανάγκη την παράταξή μας, σήμερα περισσότερο από ποτέ».
Με αυτά τα λόγια και μόνο ο Αντ. Σαμαράς δηλώνει «παρών» σε όλες τις εξελίξεις, αισθανόμενος απόλυτα δικαιωμένος από την πολιτική που ακολούθησε ως πρωθυπουργός, αλλά και από τις προβλέψεις του για τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο δουλευταράς με τα… πατατάκια!

Πολλές φορές ο «ψηλός» λέει στους συνομιλητές του ότι ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να αντέξει την πίεση μιας χώρας όπως η Ελλάδα στη δίνη της κρίσης. Οι στενοί του συνεργάτες αντιτείνουν ότι «δεν έχουν όλοι τις αντοχές του Καλαματιανού» και τον θυμούνται να κάθεται μέχρι αργά στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Μαξίμου, προσέχοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.
«Ήταν γνώστης για τα πάντα. Δεν άφηνε τίποτα στη τύχη του», θα πει στην «Α» στενός του συνεργάτης. «Το μόνο που ήθελε ήταν πατατάκια σε ένα μπολ και νερό. Δούλευε τόσες ώρες και δεν ζητούσε τίποτε άλλο. Όταν σε κάποιες φάσεις ήθελε να καθαρίσει το μυαλό του, έβγαινε μπροστά στο Μαξίμου και περπατούσε ή πήγαινε μέχρι τη Μουρούζη και την ανεβοκατέβαινε καμιά εικοσαριά φορές. Άλλοτε μόνος του και άλλοτε με παρέα. Του άρεσε να πιάνει τον σφυγμό της πόλης και να συζητάει με τον απλό κόσμο. Είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός της περιόδου της κρίσης που δεν φοβόταν να περπατήσει ανάμεσα στο κόσμο», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα