ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚO: Ξεχασμένη δικογραφία εμπλέκει Κοντομηνά σε σκάνδαλο στα Σκόπια

«Αραχνιάζει» στα συρτάρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας δικογραφία για σοβαρή υπόθεση με εμπλεκόμενο τον επιχειρηματία, Δημητρη Κοντομηνά. Και η ευθύνη δεν ανήκει στην καλή εισαγγελέα που την έχει χρεωθεί, την κα Ευγενία Κυβέλου, αλλά στην άρνηση των αρμόδιων σκοπιανών δικαστικών αρχών να ανταποκριθούν σε αίτημα δικαστικής συνδρομής και να αποστείλουν τα σχετικά με την υπόθεση στοιχεία.

Καθυστέρηση υπήρξε και από πλευράς αμερικανικών αρχών που τελικά συνεργάστηκαν και απέστειλαν το υλικό που είχαν στην κατοχή τους. Λόγω, όμως, της στάσης των σκοπιανών αρχών η υπόθεση καρκινοβατεί και το αποτέλεσμα είναι το ένα από τα αδικήματα, για τα οποία διερευνάται η τυχόν τέλεση τους, και που είναι σε βαθμό πλημμελήματος, να οδηγείται, αν δεν έχει ήδη υποπέσει, σε παραγραφή.

Η υπόθεση
Η υπόθεση που διερευνάται αφορά σε δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων στα Σκόπια καθώς και σε συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αφορμή για την επέμβαση της Δικαιοσύνης υπήρξε επίσημο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (Τμήμα Απάτης) για χορήγηση δικαστικής συνδρομής από τη χώρα μας.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, πολιτικοί των Σκοπίων την περίοδο 2005 – 2006, φέρεται να χρηματίστηκαν με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την ουγγρική εταιρεία Magyar Telekom που είναι θυγατρική της γερμανικής Deutsche Telekom, με σκοπό τη διατήρηση του μονοπωλίου στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της γειτονικής χώρας και την απόκτηση εμπιστευτικών κρατικών πληροφοριών.
Οι πληρωμές των κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως αναφέρουν τα αμερικανικά έγγραφα, συγκαλύφθηκαν μέσω πλαστών εγγράφων και εικονικών συμφωνιών. Δύο από τις εταιρείες που φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τις δωροδοκίες των πολιτικών στα Σκόπια είναι η Chaptex και η Cosmotelco, ιδιοκτήτης των οποίων είναι ο Δημήτρης Κοντομηνάς.
Ειδικότερα, για την συγκάλυψη των πληρωμών φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μεταξύ των εταιρειών του Έλληνα επιχειρηματία και της Magyar Telekom, τις οποίες οι αμερικανικές αρχές θεωρούν εικονικές.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παρενέβη ζητώντας από την Ελλάδα δικαστική συνδρομή, επειδή τόσο η Magyar Telekom όσο και η Deutsche Telekom είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται με τους σχετικούς αμερικανικούς νόμους.
Από την πλευρά του, πάντως, ο γνωστός επιχειρηματίας αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή του στη δωροδοκία των Σκοπιανών αξιωματούχων και υποστηρίζει, ότι η εταιρεία συμφερόντων του Chaptex παρείχε μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Magyar Telekom και ενήργησε με απόλυτα νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες. Ακόμη, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, χαρακτηρίζει τις κατηγορίες κατασκευασμένες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα