Αποκλιμάκωση της έντασης στο Κατάρ θέλουν οι ΗΠΑ

Αποκλιμάκωση της έντασης στο Κατάρ θέλουν οι ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να δει μια «μόνιμη ρήξη» μεταξύ των χωρών του Κόλπου, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, καθώς χώρες του Κόλπου κι αραβικά κράτη αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το εμιράτο της Μέσης Ανατολής κατηγορώντας το ότι στηρίζει τους τζιχαντιστές και το Ιράν, επιβάλλοντάς του και βαρύτατες κυρώσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ωστόσο ότι «η συμπεριφορά του Κατάρ είναι σε πολλούς τομείς αρκετά ανησυχητική όχι μονάχα προς τους γείτονές μας στον Κόλπο αλλά και προς τις ΗΠΑ».«Θέλουμε να τους οδηγήσουμε στη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημαντικά τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον

Η Ουάσιγκτον έχει σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα ώστε να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με επίκεντρο το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (Al Udeid). Η αεροπορική βάση αξιοποιείται επιχειρησιακά για την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα