Δικαστήριο απέτρεψε εκποίηση οικίας λόγω χρεών

Σε ρύθμιση οφειλών και ληξιπρόθεσμων χρεών προκειμένου να αποτραπεί η εκποίηση της κύριας κατοικίας οφειλετών προέβη με απόφασή του, επαρχιακό δικαστήριο.

Πρόκειται για το Μονομελές Πρωτοδικείο Χανίων το οποίο  στο εμπεριστατωμένο σκεπτικό του αναφέρει πώς ρόλος του Δικαστηρίου είναι η αναδιάρθρωση των χρεών του οφειλέτη και ορίζεται  ως ποσοστό για τη διάσωση της κύριας κατοικίας το 85% της εμπορικής της αξίας και σήμερα μετά την τροποποίηση του σχετικού νόμου το 80%.

Αυτό το ποσοστό, αναφέρεται στην απόφαση, δεν μπορεί να μεταβληθεί από το δικαστήριο μπορεί  όμως να ρυθμιστεί η καταβολή της οφειλής όταν αυτή το ξεπερνά , με την έννοια ότι αν η οφειλή είναι μεγαλύτερη από αυτό το ποσοστό ο οφειλέτης θα απαλλαγεί πέραν του ποσοστού. Εάν είναι μικρότερη θα την καταβάλλει εξ ολοκλήρου.

Επισημαίνεται δε πως η οικονομική αδυναμία του οφειλέτη κρίνεται από τη ρευστότητα του σε σχέση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του και από το αν είναι σε θέση να τις πληρώνει μετά την ικανοποίηση των βιοτικών του αναγκών , ενώ η ύπαρξη δόλου από την πλευρά του κρίνεται κατά το χρόνο αναλήψεως των δανειακών του υποχρεώσεων.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα