Εθνική Βραζιλίας… στους δρόμους του Σάο Πάολο!

Το γεμάτο γήπεδο στο Σάο Πάολο, τα όμορφα χρώματα, οι γυναικάρες που ζούμαρε ο φακός της κάμερας, η τελετή έναρξης πριν τον αγώνα και οι αστέρες των δεκάδων εκατομμυρίων, είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος του Μουντιάλ στη Βραζιλία.

Υπάρχει και η άλλη όψη. Η σκοτεινή. Στην οποία συναντάμε κόσμο να κοιμάται σε κούτες, στη μέση του δρόμου, να συγκρούεται με τις δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, να διεκδικεί έναν αξιοπρεπή τρόπο ζωής, ένα καλύτερο αύριο, μία ελπίδα. Είναι τα ίδια φαινόμενα που, όποιος ζει σε κάποια μεγαλούπολη της χώρας μας, έχουν αρχίσει να εντείνονται και στην Ελλάδα. Μόνο που στη Βραζιλία τα μεγέθη έχουν ξεφύγει. Είναι απροσδιόριστος ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες εκτός πολιτισμού.

Είναι κάποια εκατομμύρια ψυχές, που πασχίζουν κάθε μέρα για να επιβιώσουν. Κυριολεκτικά. Δεν έχουν στέγη, δεν έχουν παρόν και δεν βλέπουν κανένα μέλλον. Εντούτοις, η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο και την Εθνική τους ομάδα, ξεπερνά κάθε δυσκολία. Η «σελεσάο» είναι η λατρεία τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν εισιτήριο και να παρακολουθήσουν τη Βραζιλία στην αναπαυτική θέση του γηπέδου. Βρήκαν τον τρόπο όμως και είδαν το ματς. Ένα καρότσι σούπερ μάρκετ προσαρμοσμένο, μία παλιά τηλεόραση, μία φορητή κεραία, μία μπαλαντέζα για ρεύμα από… κάπου, λίγος ίσκιος, κούτες για κάθισμα και… Μουντιάλ! Η ζωή έτσι, αλλά και αλλιώς…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα