Ηγέτες της πλάκας και τζάμπα μάγκες στο ποδόσφαιρο

 

Αρκετά χρόνια πριν ο Ιούλιος Καίσαρας αποφασίσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα και να εγκαταστήσει το καθεστώς του στη Ρώμη, είχε δεχθεί πιέσεις να προχωρήσει πιο γρήγορα σε αυτή την απόφαση. Τότε είχε πει μια φράση που έμεινε στην ιστορία: «Καλύτερα πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στη Ρώμη».

Το απόφθεγμα του Ιουλίου Καίσαρα χρησιμοποιείται και σαν παροιμία εδώ και πολλά χρόνια από τον λαό μας, που αναφέρει ότι «κάλλιο πρώτος στο χωριό, παρά δεύτερος στην πόλη».

Πολλές φορές στονχώρο του ποδοσφαίρου έχουν υπάρξει διάττοντες αστέρες, οι οποίοι δεν έδωσαν σημασία στη λαϊκή θυμοσοφία και νόμιζαν ότι θα κατακτήσουν το πανελλήνιο, αν και δεν ήταν αυτόφωτοι αλλά ετερόφωτοι. Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο κ. Δημήτρης Ελευθεριάδης, ο οποίος για ένα διάστημα ηγήθηκε της παράταξης Σαρρή-Γκιρτζίκη, όταν οι δύο πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ «συνταξιοδοτήθηκαν» πρόωρα μέσω των ποινικών διώξεων για κακουργηματικές πράξεις.

Φυσικά, ο κ. Ελευθεριάδης είναι γνωστός στην κοινωνία της Κατερίνης. Και δεν αναφερόμαστε στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά στην ενασχόλησή του με τον Πιερικό και την ΕΠΣ Πιερίας. Μετά την αποπομπή των «πρώην» της ΕΠΟ, ξαφνικά ενεμφανίσθη ο κ. Ελευθεριάδης, ηγετικό στέλεχος της ΕΠΟ, με υπόδειξη ηγετικού στελέχους της ΕΠΟ, το οποίο έλυνε κι έδενε με το προηγούμενο καθεστώς στην Ομοσπονδία.

Αναμφίβολα ο κ. Ελευθεριάδης οφείλει να ευχαριστήσει δημοσίως το ηγετικό στέλεχος, καθώς έτσι βγήκε από τα όρια του νομού Πιερίας και το όνομά του έγινε γνωστό στο πανελλήνιο. Έχοντας, λοιπόν, το χρίσμα να ηγηθεί της παράταξης των «πρώην», άρχισε να τρέχει από χωρίου εις χωρίον και από γιορτή σε γιορτή. Όπως λέει και η παροιμία,«όπου γάμος και γιορτή, η Κοντύλωπρώτη». Βέβαια, ουδείς του έδινε καμία σημασία, καθώς όλοι γνώριζαν ότι ήταν απλά ένας μπροστινός. Άλλοι πάλευαν για τη σωτηρία της παράταξης των «πρώην».

Με βάση τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί τον προηγούμενο Οκτώβριο, η παράταξη των «πρώην» με επικεφαλής τον… αστέρα Ελευθεριάδη θα γνώριζε βαριά ήττα στις αρχαιρεσίες της ΕΠΟ. Σώθηκε επειδή οι εκλογές ματαιώθηκαν μετά την προσφυγή του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ο οποίος δεν μετείχε σε καμία παράταξη. Μία προσφυγή την οποία έκανε αποδεκτή το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, αποδεχόμενο τη μη νομιμότητα της διαδικασίας. Από την εξέλιξη αυτή, λογικό είναι να νιώθει έντονη πικρία ο κ. Γραμμένος, ο οποίος θα κέρδιζε τις εκλογές με διαφορά 25-28 ψήφων, πλην όμως σε μια παράνομη εκλογική διαδικασία τα νομικά προβλήματα δεν θα τελείωναν ποτέ.

Τα υπόλοιπα, λίγο-πολύ είναι γνωστά. Την αναβολή των εκλογών ακολούθησε η «κατοχή» και ο ορισμός της Επιτροπής Εξομάλυνσης. Βέβαια, η παράταξη Γραμμένου κάθε ημέρα που περνούσε κέρδιζε ολοένα και περισσότερες ψήφους, ενώ το… αστέρι του κ. Ελευθεριάδη ξέφτιζε, καθώς και οι «προστάτες»του αναζητούν άλλες διόδους για να έχουν άκρη στη νέα διαμορφωμένη κατάσταση στον χώρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Τρανό παράδειγμα, ότι ακόμη και η Ένωση της οποίας ήταν επικεφαλής άλλαξε στρατόπεδο και ο ίδιος κινδύνευε μεσυντριπτική ήττα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο κ. Ελευθεριάδης δεν είναι μόνο ότι χάθηκε στην πόλη, αλλά απώλεσε και τα πρωτεία στο χωριό. Και τότε του ήρθε η φαεινή ιδέα της ηρωικής εξόδου. Αναφαίρετο το δικαίωμά του. Απλά απέδειξε με τις ενέργειές του ότι δίκαια η πλειοψηφία των ενώσεων δεν τον εμπιστεύτηκε. Κι αυτό διότι προχώρησε σε δηλώσεις καταγγέλλοντας όποιον έβρισκε μπροστά  του, αλλά μόλις αντέδρασαν οι θιγόμενοι προχώρησε σε μία κυβίστηση που θα ζήλευαν και οι ολυμπιονίκες στην ενόργανη γυμναστική.

 

Η πρώτη δήλωση

Μιλώντας, λοιπόν, σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης, είπε: «Αηδίασα με αυτά που είδα. Ο Θεός τους είναι μόνο το χρήμα. Ο κ. Μαρινάκης ήταν ο μόνος που ήταν συναινετικός. Όταν με πρότεινε ο κ. Γκιρτζίκης, πήρα τον κ. Γραμμένο να βρεθούμε. Η δική μου θέση ήταν ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι ενωμένο. Μόνο έτσι θα μπορούσαμε να είχαμε ένα σωστό ελληνικό ποδόσφαιρο και να κάνουμε βήματα προόδου. Τις εκλογές θα τις έπαιρνα τον Οκτώβριο. Ο Μελισσανίδης έβαλε τον Μητρόπουλο να κάνει ασφαλιστικά μέτρα ώστε να μη χάσει τις εκλογές. Γιατί δεν έγιναν τότε οι εκλογές; Γιατί τους φόρτωσαν όλους αυτούς που παίρνουν μισθούς ως προσωρινή επιτροπή στην ΕΠΟ, τη στιγμή που οι Ενώσεις δεν παίρνουν φράγκο

 

Β. Μητρόπουλος: «Είμαι με τη νομιμότητα»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Βίκτωρα Μητρόπουλου,με τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΑΕ να ξεκαθαρίζει ότι τον περασμένο Οκτώβριο δεν αποδέχτηκε μια παράνομη διαδικασία, ακολουθώντας τη γραμμή της νομιμότητας.

«Ο πανελληνίως άγνωστος και μπροστινός, ως διάδοχος του κ. Γκιρτζίκη και του κ. Σαρρή, κ. Ελευθεριάδης, μετά την ολιγόμηνη πορεία του ως δήθεν ηγέτης, αποχώρησε κατηγορώντας με ότι ματαίωσα τις εκλογές της ΕΠΟ, κατόπιν υπόδειξης του κ. Μελισσανίδη.Προφανώς, ο εν λόγω κύριος ήθελε εκλογές με παράνομη διαδικασία, την οποία θα επικαλείτο αμέσως μετά την τέλεσή τους όποιος τις έχανε.Κατά συνέπεια, εγώ θα έπρεπε να φύγω από τη γραμμή της νομιμότητας, που πάντα ακολουθούσα, και να δεχτώ μία παράνομη διαδικασία, ιδιαίτερα μάλιστα όταν είχα ενημερώσει σχετικά και τις τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ.

»Αν γίνονταν οι εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο, η πλευρά της επονομαζόμενης “συμμαχίας”, της τότε “αντιπολίτευσης”, θα τις κέρδιζε με 25-30 ψήφους περισσότερες από την παράταξη του Ελευθεριάδη.Τότε κατηγορήθηκα εμμέσως ότι κινήθηκα για να στηρίξω τη“συμπολίτευση”.

»Σήμερα ο ανεκδιήγητος αυτός κύριος ισχυρίζεται ότι ενήργησα για να ματαιωθούν οι εκλογές, τις οποίες θα έχανε με κάτω τα χέρια, με προτροπή του κυρίου Μελισσανίδη, με τον οποίο έχω να μιλήσω 17 ολόκληρα χρόνια.Κάτι τέτοιοι άνθρωποι του αναστήματος και του ήθους του με έχουν αναγκάσει να απέχω, ακολουθώντας την παροιμία “όταν ανακατεύεσαι με τα πίτουρα, σε τρώνε οι κότες”».

 

Η… αναδίπλωση

Σχεδόν λίγες ώρες μετά τη δήλωση του κ. Μητρόπουλου, ο Ελευθεριάδης πάλι σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης προέβη σε μία τεράστια κωλοτούμπα, ή αναδίπλωση πιο διπλωματικά:

«Με δημόσια τοποθέτησή μου σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκα στην αμετάκλητη απόφασή μου να απέχω από τη διεκδίκηση της προεδρίας στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αναφερόμενος στη διαρκή κωλυσιεργία για αναβολή των αρχαιρεσιών πέρυσι τον Οκτώβριο, αναφέρθηκα  στον κ. Δημήτριο Μελισσανίδη, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την αναβολή των εκλογών και από λάθος ανέφερα το όνομά του, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά και δεν είχα καμία πρόθεση να εμπλέξω. Σημασία έχει πως η ευκαιρία για συνοχή στον χώρο του ποδοσφαίρου χάθηκε. Προφανώς μαζί με τις ελπίδες αναβάθμισης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου».

 

ΥΓ. Για όσους δεν γνωρίζουν να ερμηνεύσουν τη φράση «τζάμπα μάγκες», δεν έχουν παρά να μελετήσουν τις τοποθετήσεις του κ. Ελευθεριάδη στα προαναφερόμενα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα