Η ετυμηγορία Δραγάτση κρίνει την τύχη του Αστέρα

 Στην τελευταία του κίνηση, η οποία θα είναι και η καθοριστική για την εξέλιξη της έρευνάς του σχετικά με τις καταγγελίες για «παράνομες μεθοδεύσεις που οδήγησαν στο ξεπούλημα του Αστέρα Βουλιαγμένης», προχωρά ο επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γιάννης Δραγάτσης.

Της Καίτης Καλογήρου

Διορίζει δικό του ειδικό πραγματογνώμονα για να αποτιμήσει την αξία του «φιλέτου» (που… προικοδοτήθηκε και με 39.600 τ.μ. για την ανέγερση κατοικιών), προκειμένου να βεβαιωθεί απόλυτα αν όντως δεν προέκυψε από την πώληση οικονομική ζημία του Δημοσίου, όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα μήνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, μετά και την παροχή έγγραφης συναίνεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ανακήρυξε ως προτιμώμενο επενδυτή την Jermyn Street Real Estate Fund που είχε υποβάλει την υψηλότερη προσφορά ύψους 400 εκατ. ευρώ για το 90% των μετοχών.

Η διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε ανατεθεί στον κ. Δραγάτση με εντολή της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κας Ελένης Ράικου και με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές ο Ν. Γαλανός λίγες ημέρες μετά το επεισοδιακό έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, με μοναδικό αντικείμενο τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Ο κ. Ν. Γαλανός είναι ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και παλιός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. τότε Συνασπισμού), ο οποίος με την αναφορά του κατήγγειλε συγκεκριμένες πράξεις, που οδηγούσαν –κατά την άποψή του– σε «ξεπούλημα» του φιλέτου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γαλανός, ο οποίος ήταν και ο πρώτος μάρτυρας που εξέτασε ο κ. Δραγάτσης, υπογράμμιζε στην αναφορά του ότι μετά την παρουσία 13 ενδιαφερομένων στον διαγωνισμό, με τους τέσσερις να δίνουν δεσμευτικές προσφορές, υπό τον όρο ότι μπορούν να κτίσουν 8.600 τ.μ. για κατοικίες, κατά παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος στην έκταση, η Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ συνέταξαν εκ των υστέρων την επίμαχη μελέτη, δίνοντας το δικαίωμα στον επενδυτή να οικοδομήσει έως 39.500 τ.μ.

Ακόμη, υπογράμμιζε στην αναφορά του πως «η παράνομη μεθόδευση γίνεται αφού έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνιστικές διαδικασίες». Είναι προφανές –ανέφερε ο ίδιος– «ότι για να καταστεί η εγκληματική δραστηριότητα αποτελεσματική, κάποιοι από τους επενδυτές ενδεχομένως να έχουν προνομιακή ενημέρωση».

Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, ότι τα 8.600 τμ. μετατράπηκαν σε 39.600 τ.μ., ο κ. Δραγάτσης αναζητά τυχόν κακουργηματικές ποινικές ευθύνες (σ.σ. τέλεση απιστίας), οι οποίες όμως δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να προκύπτουν.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα