Η τακτική του Αλέξη για να τελειώνει με Σαμαρά και Βενιζέλο

Ακτινογραφώντας κανείς την τακτική του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής, εύκολα διαπιστώνει πως ο πρωθυπουργός δείχνει πιο κοντά στον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ καταβάλλει προσπάθειες για να ζημιώσει πολιτικά τους Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η τακτική αυτή, σύμφωνα τουλάχιστον με πολιτικούς αναλυτές, δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια προσπάθεια να ακυρώσει τους πολιτικούς αντιπάλους, γνωρίζοντας πως ο πρόεδρος του Ποταμιού δύσκολα θα αποκτήσει τη δυναμική αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το βάρος πέφτει ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, όπου όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τόσο την εσωστρέφεια στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα μετά την ήττα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όσο και το στρατόπεδο των «καραμανλικών», οι οποίοι εμφανίζονται αποκλεισμένοι από τη διοίκηση του κόμματός της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η τελευταία συζήτηση στη Βουλή για την εξεταστική επιτροπή.
Ο Αντώνης Σαμαράς για πρώτη φορά υποχρεώθηκε να υποστηρίξει την περίοδο Καραμανλή, παραδεχόμενος όμως ότι τότε το χρέος εκτοξεύθηκε.
Η πρόταση της Ν.Δ. πηγαίνει πίσω στο 1981, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, γιατί τότε άλλαξε το χρέος, και μετά κάθε κυβέρνηση που αναλάμβανε έπρεπε να πληρώνει τα σπασμένα προηγούμενων κυβερνήσεων. Τόνισε δε πως αυτό είναι ιδιαίτερα φανερό στην περίοδο 2004-2009, καθώς το 50% και πλέον των ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν τότε οφείλονταν σε τόκους χρεών από το παρελθόν και εξοπλιστικά που είχαν παραγγελθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός αξιοποίησε την ατάκα του Αντώνη Σαμαρά «η κρίση έφερε τα Μνημόνια, όχι τα Μνημόνια την κρίση», για να τον ρωτήσει ευθέως αν θεωρεί ότι ευθύνες για την οικονομική κρίση έχει ο Κώστας Καραμανλής, και θύμισε ότι ακριβώς αυτή τη φράση χρησιμοποιούν τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αποτινάξουν τις ευθύνες για το Μνημόνιο.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Αλέξης Τσίπρας ταύτισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι εκείνος θεωρεί –με δηλώσεις του– υπεύθυνο για την κατάσταση της χώρας τον πρώην πρωθυπουργό.
Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνεται διαρκώς, με συμβολισμούς και ρητορική, στον μεσαίο χώρο και την «καραμανλική» πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, διαχωρίζοντας πλήρως τους πολίτες αυτούς αλλά και τα στελέχη, από την ομάδα που κινείται πέριξ του πρώην πρωθυπουργού και τη σημερινή ηγετική ομάδα της Συγγρού.
Όσον αφορά την περίπτωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο πρωθυπουργός φαίνεται να γνωρίζει καλά ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οδεύει πλέον προς τη δύση της πολιτικής του διαδρομής. Παρ’ όλα αυτά, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να στριμώξει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (κυρίως αναφορικά με τη διερεύνηση της διαδικασίας της αναθεώρησης του ελλείμματος του έτους 2009), αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας τη διερεύνηση της διαδικασίας του PSI. Στόχος δεν είναι άλλος, εκτιμούν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, από το να προετοιμαστεί το έδαφος και για τον διάδοχο του Ευ. Βενιζέλου. Όλα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη Χαριλάου Τρικούπη, ενισχύοντας το δικό του κόμμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα