Θα καμφθούν οι αντιρρήσεις

Λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για να επικυρωθεί η συμφωνία με την τρόικα και στην κυβέρνηση εκφράζουν την αισιοδοξία τους, ότι όλα θα πάνε καλά. Τα μηνύματα τόσο από το Μαξίμου, όσο και από την Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι τελικά θα καμφθούν οι αντιδράσεις για το γάλα και οι αντιρρησίες θα δώσουν θετική ψήφο.

Εξάλλου όλο το κυβερνητικό σύστημα λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση. Δηλαδή να πειστούν οι «αντάρτες». Έτσι ο Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε με βουλευτές της Ν.Δ., ενώ την Παρασκευή κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ (Φίλιππος Σαχινίδης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Χρήστος Πρωτόπαππας) συζήτησε τα «κενά» του πολυνομοσχεδίου με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στη ρύθμιση για το γάλα – και όχι χωρίς λόγο: κατά τις πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου έχουν «πέσει» οι εξής προτάσεις:

* Να μειωθεί στις οκτώ ημέρες από τις έντεκα η διάρκεια ζωής στο ράφι.

* Να αναγράφεται στη συσκευασία η ένδειξη «ελληνικό γάλα» όταν το προϊον προέρχεται από εγχώριους γαλακτοπαραγωγούς.

* Να δοθεί τεχνική υποστήριξη στις διάσπαρτες ελληνικές γαλακτοπαραγωγικές μονάδες ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τη δυσκολία συγκέντρωσης του προϊόντος λόγω της μορφολογίας του εδάφους.

Το θέμα –λένε– είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών που εκλέγονται στην περιφέρεια (και… από γαλακτοπαραγωγούς ψηφοφόρους) καθώς τυχόν επιμονή ορισμένων στο «όχι» θα συμπαρασύρει «αναγκαστικά» και άλλους «για ευνόητους εκλογικούς λόγους».

Με Μάξιμο και Τσαυτάρη

Εν αναμονή των βελτιώσεων τελεί ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, προκειμένου να αποσαφηνίσει τη θέση του. Στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Γενικό Γραμματέας της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο δεν υπέβαλλε την παραίτησή του από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεν δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη ρύθμιση.

Τετ α τετ με τον Αθ. Τσαυτάρη είχε και ο Ευ. Βενιζέλος, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (αποτελεί πρόταση του ΠΑΣΟΚ και δεν είναι βουλευτής) έχει αντιδράσει από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης με την χρονική επέκταση της διατηρησιμότητας του γάλατος, υποστηρίζοντας, όπως κι ο υφυπουργός του, ότι πλήττει την εγχώρια παραγωγή.

Στους αντιδρώντες συγκαταλέγονται οι βουλευτές Θάνος Μωραΐτης, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ), ενώ από τη Ν.Δ. ενστάσεις έχει καταθέσει ο Δάνης Τζαμτζής.

Τα επόμενα βήματα

Εφόσον όλα πάνε καλά χωρίς μείζονες κλυδωνισμούς, τότε την 1η Απριλίου ο Πρωθυπουργός αναμένει να υπάρξει έγκριση της καταβολής των δόσεων από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα βρίσκονται στην Αθήνα.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει, επίσης, την τυπική ανακοίνωση από τη Eurostat σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, η οποία και θα απελευθερώσει την ελληνική πλευρά για την καταβολή των 500 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται και για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικώς στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή μοιάζει να αποτελεί ειλημμένη απόφαση η έξοδος της χώρας για δανεισμό στις αγορές, πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Η Αθήνα προσδοκά να αντλήσει περίπου 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, πιθανότατα σε χρόνο πριν τις διπλές κάλπες, στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός συνόρων περί της αρχής του… τέλους των μνημονίων.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα