«Θρίλερ» με τη διάσωση της Μαρινόπουλος

ΑΓΩΝΙΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

 

Περίπου στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου στις οικονομικές στήλες των ΜΜΕ φιγουράριζε ψηλά η είδηση του big deal των ομίλων Σκλαβενίτη και Μαρινόπουλου. Το deal αφορούσε την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας των δύο μεγάλων παικτών του εγχώριου λιανεμπορίου με σκοπό τη λειτουργία 33 hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα, τα πράγματα δεν μοιάζουν τόσο ευοίωνα όσο εμφανίζονταν τέσσερις και κάτι μήνες νωρίτερα. Κι αυτό διότι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας θέλουν το deal να έχει κολλήσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία φέρεται να ζητά επιπλέον στοιχεία που αφορούν την υλοποίηση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου.

Από τα επιτελεία των δύο επιχειρήσεων υποστηρίζεται ότι δεν έχει αλλάξει κάτι κι ότι απλώς περιμένουν το «πράσινο φως» της ανεξάρτητης αρχής, ωστόσο η αγορά δεν έχει σταματήσει να φοβάται το χειρότερο σενάριο. Ποιο είναι αυτό; Μα, η κατάρρευση των διαβουλεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών και κατ’ επέκταση η κατάρρευση της Μαρινόπουλος. Κι εδώ τα κομβικά σημεία είναι δύο:

α) Όταν λέμε «εμπλεκόμενους», δεν εννοούμε μόνο τους δύο ομίλους αλλά και τις πιστώτριες τράπεζες και τους προμηθευτές τής Μαρινόπουλος που θα κληθούν να βάλουν πλάτη στο νέο εγχείρημα. Η μεν τράπεζες με παροχή ρευστότητας, οι δε προμηθευτές με ενδεχόμενο «κούρεμα» των απαιτήσεών τους από τη Μαρινόπουλος. Θα το δεχτούν, άραγε, και με ποιους όρους;

β) Η κατάρρευση της Μαρινόπουλος αν προκύψει δεν θα είναι άλλο ένα λουκέτο που προκάλεσε η κρίση. Θα πρόκειται για ένα… hyper «κανόνι» με ανυπολόγιστες παράπλευρες απώλειες, καθώς το άνοιγμα και ο τζίρος της Μαρινόπουλος στο λιανεμπόριο μεταφράζονται στο 1% του ελληνικού ΑΕΠ! Θα αντέξει η αγορά (εργαζόμενοι, πιστωτές-προμηθευτές, τράπεζες, δημόσια ταμεία) ένα –απευκταίο– ναυάγιο;

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η σωτηρία της Μαρινόπουλος εξελίσσεται σε θρίλερ, κι αυτό το επιβεβαιώνει στην τελευταία ανακοίνωσή της η Μαρινόπουλος αναφέροντας τα εξής: «Η Μαρινόπουλος βρίσκεται εν μέσω του απαιτητικού και χρονοβόρου εγχειρήματος που στοχεύει στην επάνοδο της λειτουργίας της εταιρείας στην κανονικότητα, το συντομότερο δυνατόν.

»Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζές μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης.

»Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητές μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα