Και με την βούλα το “πράσινο όχι”

Το πρώτο ρήγμα στην Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι γεγονός. Το ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετο με την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο τον οποίο και δεν θα ψηφίσει, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. τάσσεται υπέρ και η ψήφος του Θανάση Θεοχαρόπουλου θα είναι υπέρ, όπως αποφάσισε η πολιτική γραμματεία του κόμματος στην Αγίου Κωνσταντίνου.
Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ πρότεινε πέντε σημεία, τα οποία εγκρίθηκαν από το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ. Τα πέντε σημεία έχουν να κάνουν με πλήρη κατάργηση του μπόνους εκτός από την περίπτωση που το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων συγκεντρώσει πάνω από 42%, οπότε και θα λαμβάνει μπόνους 25-30 εδρών, με διατήρηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, ψήφο στην Ομογένεια και ψήφο στα 17 έτη. Ειδικά για το τελευταίο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπήρξε κατηγορηματική, κλείνοντας οποιαδήποτε κουβέντα.
«Δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που στέλνουμε τα παιδιά μας στο εξωτερικό μόνα στα 17 για να σπουδάσουν, να έχουμε αμφιβολίες για το αν είναι ώριμα να ψηφίσουν», είπε, περιγράφοντας περίπου ως υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να τα εντάξει σε αυτό και να τους δείξει εμπιστοσύνη.
Στο επίκεντρο της συνεδρίασης, πάντως, βρέθηκαν όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να μιλά για την απόφαση για Brexit, ως μία χαμένη μάχη, που θα πρέπει όμως να προκαλέσει επαγρύπνηση ώστε να μην χαθεί τελικά ο πόλεμος. Σε αυτή την προσπάθεια ενέταξε την ευρωπαϊκή οικογένεια στην οποία ανήκει το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να αντιπαρατεθούν στις λογικές της συμμαχίας των προθύμων και της δημιουργίας μίας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων.
Με τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ να έχουν ολοκληρωθεί προ ολίγων ημερών, η πρόεδρος του κόμματος δεσμεύτηκε για ειδική συνεδρίαση σε κάθε Περιφέρεια της χώρας, με την παρουσία όλων των νεοεκλεγέντων μελών των Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργανώσεων του κόμματος, στην κατεύθυνση του να δοθεί ουσιαστικό περιεχόμενο σε αυτές και να απαλλαγούν από τις σκοπιμότητες των μηχανισμών.
Όσο για τα επόμενα βήματα στην πορεία ανασυγκρότησης του χώρου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν το πόρισμα της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου που θα κατατεθεί εκτός μεγάλου απροόπτου την Πέμπτη και επιμένουν στην ανάγκη εκλογής αρχηγού από τη βάση, πλην όμως με στέρεα και συμφωνημένα μεταβατικά βήματα στο μεταξύ.
Πάντως στην Χαριλάου Τρικούπη δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα υποστηρίζοντας πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και απλά “ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να την εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά”. Βέβαια δεν αντιμετώπισαν όλοι με την ίδια νηφαλιότητα την διαφοροποίηση του Θεοχαρόπουλου και της ΔΗΜ.ΑΡ. Χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κρεμαστινός πολύ εκνευρισμένος τόνισε: «Δεν θα μας επιβάλει το 0,1% την άποψή του για τον εκλογικό νόμο». Ο κ. Κρεμαστινός υποστήριξε ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν είναι συνεταίρος του ΠΑΣΟΚ, καθώς το κόμμα του έχει ιστορία 30 χρόνων, ενώ η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ένα κόμμα του 0,1% και του 0,2%. Και έβαλε προσωπικά κατά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και εκλεγμένο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας Θανάση Θεοχαρόπουλο λέγοντας ότι έγινε βουλευτής από ψήφους του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια.

Σε Ηλεία και Αχαΐα

Στο μεταξύ η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε διήμερη περιοδεία σε Ηλεία και την Αχαΐα σήμερα και αύριο.
Το μεσημέρι η κ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκε σε σύσκεψη με στελέχη της Αυτοδιοίκησης και φορείς του νομού Ηλείας στο κτίριο της Περιφέρειας και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλο. Αργότερα επισκέφθηκε το λιμάνι του Κατάκολου, όπου ενημερώθηκε για την πορεία του τουρισμού, αλλά και για τα κρουαζιερόπλοια που δένουν εκεί.
Στις 15.00 συναντήθηκε με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και κομματικά στελέχη στο κτίριο της Περιφέρειας Ηλείας, ενώ δύο ώρες αργότερα επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού στην περιοχή Ρουπάκι.
Μετά επισκέφθηκε το hotspot Κυλλήνης μαζί με τον Δήμαρχο Ανδραβίδας-Κυλλήνης Ναβίλ Ιωσήφ Μοράντ, ενώ το πρόγραμμα της ολοκληρώθηκε με σύσκεψη στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας με ομάδες παραγωγών και αγροτικά στελέχη.
Αύριο Τετάρτη η κ. Γεννηματά θα βρεθεί στην Αχαΐα ξεκινώντας από το Αίγιο, όπου θα επισκεφθεί την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών Αιγίου και θα έχει συζήτηση με το ΔΣ της Π.Ε.Σ και τον Δήμαρχο Αιγίου Θανάση Παναγόπουλο. Εν συνεχεία θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας
Απόστολο Κατσιφάρα και τους Αντιπεριφερειάρχες στο κτίριο της Περιφέρειας, ενώ είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι στις 13.30 συνάντηση με φορείς της Πάτρας στο Επιμελητήριο Αχαΐας. Τέλος η περιοδεία της κ. Γεννηματά θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει σε κεντρικό ξενοδοχείο των Πατρών με τη Νομαρχιακή Επιτροπή και κομματικά στελέχη.

«Αν ξαναβγεί βουλευτής, να μου στείλετε τηλεγράφημα», ανέφερε αιχμηρά.
Σ’ ότι αφορά τον εκλογικό νόμο ισχυρίστηκε ότι μπορεί να παραμείνει ως έχει και να είναι και απλή αναλογική, ενώ σ’ ότι αφορά την ψήφο στα 17, ανέφερε ότι οι μαθητές αντί ν’ ασχολούνται με τα μαθήματά τους θ’ ασχολούνται με το ποιο κόμμα θα ψηφίσουν

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα