Μετά τις προκλήσεις από Τσαβούσολου, έρχεται ο Ερντογάν

Σε μία περίοδο που οι σχέσεις της Τουρκίας με τον δυτικό κόσμο είναι τουλάχιστον προβληματικές, ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, το διήμερο 7 – 8 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ημερομηνία της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε δια της διπλωματικής οδού και ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει συναντήσεις και κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, αλλά και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το πρόγραμμα όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αποτελεί δε κρίσιμο ερώτημα αν ο «σουλτάνος» ζητήσει να επισκεφθεί τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς αποτελεί πάγια τακτική του η επίσκεψη σε μειονότητες σε χώρες που επισκέπτεται, όπως έπραξε π.χ. στην Αλβανία ή τη Σερβία. Να σημειώσουμε ότι το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται οργισμένο από την απόφαση του Τούρκου αντιπροέδρου, Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος την περασμένη επισκέφτηκε την «Τουρκική Ένωση Θράκης». Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να τον συναντήσει.

Μηνύματα ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα φτάνουν και από τις Βρυξέλλες, καθώς η Κομισιόν επιθυμεί να διατηρηθεί ζωντανή η συμφωνία για το προσφυγικό. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δύο υπερπτήσεις τουρκικών ελικοπτέρων πάνω από τα Ίμια έγιναν… γαργάρα από την ελληνική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση το διήμερο 7 – 8 Δεκεμβρίου τα βλέμματα ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων θα είναι στραμμένα στην Αθήνα, προκειμένου να διαπιστώσουν τις διαθέσεις του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στην ΕΕ, ενώ στον αέρα και η μείωση τον προενταξιακών κονδυλίων που λαμβάνει η Τουρκία.

Τέλος, θερμό ενδιαφέρον δείχνουν και οι ΗΠΑ που δεν θέλουν να χάσουν έναν σύμμαχο στην περιοχή, πολλώ δε μάλλον όταν αυτός ο σύμμαχος λοξοκοιτά όλο και περισσότερο προς τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα