Με «ειδικό καθεστώς» εντός της Ε.Ε. η Βρετανία

Με «ειδικό καθεστώς» παραμένει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Βρετανία, μετά τη συμφωνία του Ντέιβιντ Κάμερον με τους 27 Ευρωπαίους ομολόγους του για τις μεταρρυθμίσεις που τους ζητούσε .Αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί την έναρξη της εκστρατείας του Κάμερον για να πείσει τους Βρετανούς να ταχθούν υπέρ της παραμονής της χώρας του στην ΕΕ στο ιστορικό δημοψήφισμα που θα γίνει στις 23 Ιουνίου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, μετά από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι θα παλέψει με όλη του τη δύναμη για να κάνει τους Βρετανούς να συμφωνήσουν στην παραμονή στην Ενωση.
«Θα πάω στο κοινοβούλιο και θα προτείνω οι Βρετανοί να αποφασίσουν με δημοψήφισμα για το μέλλον μας στην Ευρώπη στις 23 Ιουνίου», είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ακόμη δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε να προτείνει την παραμονή της Βρετανίας στην «μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ενωση», μετά από τη συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Κάμερον με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες.

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να προτείνει παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην αναμορφωμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι εξασφάλισε μια συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μετά τις διαπραγματεύσεις με στόχο την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης και την αποτροπή της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, του λεγόμενου Brexit.

«Διαπραγματεύθηκα μια συμφωνία η οποία εκχωρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε ο Κάμερον στον επίσημο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει. «Πιστεύω ότι είμαστε ισχυρότεροι, ασφαλέστεροι και θα έχουμε καλύτερη τύχη σε μια μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε, δεσμευόμενος να κάνει μια εκστρατεία «με την καρδιά και την ψυχή μου για να πείσω τον βρετανικό λαό να παραμείνει» στην ΕΕ.

Η ευρωσκεπτικιστική εκστρατεία Vote Leave απέρριψε αμέσως την «ρηχή συμφωνία του Κάμερον», την οποία χαρακτήρισε δυσμενή για τη Βρετανία.
Ο Κάμερον αναγνώρισε ότι ένας από τους πιο στενούς πολιτικούς του συμμάχους, ο Μάικλ Γκόουβ, θα κάνει εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης, προσθέτοντας πως το γεγονός αυτό τον απογοητεύει, αλλά δεν τον εκπλήσσει. Παραδέχθηκε επίσης ότι και άλλοι Τόρις ενδέχεται να ενταχθούν στο στρατόπεδο του Όχι.
Δεν επιβεβαίωσε ότι το δημοψήφισμα — που έχει δεσμευθεί ότι θα διεξαχθεί πριν από το τέλος του 2017 — θα γίνει την 23η Ιουνίου, υποσχόμενος ότι θα έχει μια ανακοίνωση για αυτό σύντομα.

«Τώρα λοιπόν υπήρξε συμφωνία και επαφίεται στον βρετανικό λαό να αποφασίσει», συνόψισε ο Γιούνκερ, ο άνθρωπος που ο Κάμερον είχε κάνει παθιασμένη προσπάθεια να εμποδίσει να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην κατάρτιση της συμφωνίας.

Ωστόσο ο κίνδυνος για τον Κάμερον αποκαλύφθηκε την Παρασκευή όταν μια δημοσκόπηση της TNS κατέδειξε πως το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ είναι 2 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από εκείνο που επιθυμεί την παραμονή της χώρας σε αυτήν (36 έναντι 34%), το 7% δήλωσε πως δεν θα ψηφίσει και το 23% παραμένει αναποφάσιστο.

Το ζήτημα της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ διχάζει τους Τόρις επί δεκαετίες — θύματα της διαμάχης για αυτό υπήρξαν τόσο ο Τζον Μέιτζορ τη δεκαετία του 1990, αλλά και η ηρωίδα του Κάμερον, η Μάργκαρετ Θάτσερ. Πολλές από τις βρετανικές ταμπλόιντ, που τηρούν ευρωσκεπτικιστική γραμμή, δεν δίστασαν να τον προβάλουν περίπου σαν επαίτη έναντι των εταίρων του.

Στο μεταξύ, ορισμένες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνει στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters.

Αλλαγή της συνθήκης

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται «όλο και πιο στενή ολοκλήρωση»• και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Επιδόματα εργαζομένων

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της• θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Επιδόματα παιδιών

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Xώρες εντός και εκτός ευρωζώνης

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα