Ξεκίνησε η πολιτική διαπραγμάτευση

Ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ποντάρουν πολλά στην διαπραγμάτευση για την βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και το γεγονός ότι θα ησυχάσει μία κι έξω η χώρα από την τρόικα και τα μνημόνια. Εξάλλου αυτό επισημαίνουν σε όλους τους τόνους και ιδιαίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Φυσικά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τουναντίον θα λέγαμε, καθώς οι τροϊκανοί, ως γνήσιοι τεχνοκράτες, δεν αντιλαμβάνονται τα προβλήματα των πολιτών και γι’ αυτό το λόγο πιέζουν περισσότερο, προκειμένου να βγει το πρόγραμμα. Γι’ αυτό για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση και προσωπικά ο Σαμαράς προσπαθούν μέσω της πολιτικής διαπραγμάτευσης να κόψουν τον βήχα των τροϊκανών.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε δύο ζητήματα στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.  Η ελληνική πλευρά έθεσε ζήτημα να συρρικνωθεί η μακρά λίστα των δράσεων που σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να υλοποιηθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου, και το άλλο, που συνδέεται με την συνάντηση των Παρισίων, είναι η αντικατάσταση της τρόικας από ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό, ώστε ο έλεγχος να γίνεται ανά εξάμηνο και όχι ανά τρίμηνο όπως σήμερα.

Όπως έγινε γνωστό ο Γιούνκερ δεν απέρριψε τα αιτήματα κι έδειξε διάθεση, να τα προωθήσει. Μάλιστα κατανόησε πως μία τέτοια κίνηση εκ μέρους της Κομισιόν θα συμβάλλει καις την αλλαγή του πολιτικού κλίματος, για το οποίο πασχίζει η κυβέρνηση, ώστε να αποφορτιστεί η πολιτική, κοινωνική και οικονομική ατμόσφαιρα από το μπρα ντε φερ των τελευταίων ετών μεταξύ Αθήνας και τρόικας.

Έτσι από τα 60 προαπαιτούμενα ο Σαμαράς ζήτησε από τον Γιούνκερ η χώρα να προωθήσει με ταχύτητα 15 το πολύ δράσεις. Η οριστική απάντηση θα δοθεί, όταν ολοκληρωθεί η σύνθεση της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μοιραστούν τα χαρτοφυλάκια.

 «Παρελθόν η Τρόικα»

Το άλλο ζήτημα που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι να μην ξαναβιώσει τα θρίλερ του παρελθόντος με την τρόικα που επιβάρυνε το κλίμα στην Ελλάδα.  Γι’ αυτό και έγινε και το πρώτο βήμα να συναντηθούν οι δυο πλευρές σε ουδέτερο έδαφος, στο Παρίσι  στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αρχίζει να περνάει στους πολίτες η εικόνα πως η εποπτεία και ο έλεγχος κυρίως του ΔΝΤ, που αποτελεί το πιο «μισητό» οργανισμό στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, τελειώνει. Μάλιστα η κυβέρνηση ζητά εξάμηνους ελέγχους κι όχι τρίμηνους.

Ο Γιούνκερ δεν είναι αρνητικός και θέλει μια τέτοια εξέλιξη και προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η δικομματική κυβέρνηση. Επίσης, οι πιο μυημένοι σημειώνουν ότι η εποπτεία της Ε.Ε. υπάρχει και οι έλεγχοι δεν σταματάνε απλά, διευκρινίζουν, θα σταματήσει η διαδικασία των τελευταίων χρόνων, όπου η τρόικα ρύθμιζε την ατζέντα μιας ολόκληρης χώρας.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα