Οι κοινές δηλώσεις Σαμαρά-Μέρκελ

Στις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση με την κα Μέρκελ, ανέφερε: «Καλωσορίζω στην Αθήνα τη κα Μέρκελ. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την πρώτη επίσκεψή μου στο Βερολίνο τον Αύγουστο του 2012 αλλά και από τη δική σας στην Αθήνα το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.

Τότε είχα πει ότι η Ελλάδα θα αποδείξει την αξιοπιστίας ότι οι έλληνες μπορούν να τα καταφέρουν. Νομίζω ότι με τις θυσίες και την αλληλεγγύη των εταίρων μας σήμερα είμαστε σε μία εντελώς διαφορετική μοίρα, η Ελλάδα τα κατάφερε, είναι μία καινούργια μέρα. Είχαμε την ευκαιρία με την καγκελάριο να συζητήσουμε γα την πρόοδο στην ελληνική οικονομία αλλά και την εξέλιξη της ελληνικής προεδρίας στην Ευρώπη.

Ενημέρωσα την κα Μέρκελ για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Πράγμα που δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών στο μέλλον μας. Συμφωνήσαμε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα, το κοινωνικό μέρισμα η απόφαση του Ecofin και η έξοδος στις αγορές, το γνωρίζει καλά η καγκελάριος, οφείλονται στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

Το κυριότερο είναι ότι αυτές πιάνουν τόπο, η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα, την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας μας. Οι προσπάθειες συνεχίζονται, οι μεταρρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν γιατί ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, και η Ελλάδα μπαίνει στην ανάκαμψη. Πρώτος στόχος να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Κυρίως για την ανεργία των νέων Ελλήνων. Για πρώτη φορά ενημερωθήκαμε από την Eurostat ότι η ανεργία έχει αρχίσει να πέφτει. Αποσκοπούμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ώστε να υπάρχει ανάκαμψη. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η ρευστότητα, καθώς η εξομάλυνση έχει επιταχυνθεί. Πιάνουμε τους στόχους μας και για αυτό δεν χρειάζεται νέο πρόγραμμα. Μιλήσαμε για την επόμενη φάση του προγράμματος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα».

Επίσης, συζητήσαμε με ταλαντούχους νέους, των επιχειρήσεων των startups αλλά και με εξαγωγικές επιχειρήσεις. Θέλω να υπογραμμίσω για άλλη μία φορά το πόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα της ρευστότητας».

Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ δήλωσε: «Πριν από τις πολιτικές μας συζητήσεις γνώρισα νέους της ελληνικής οικονομίας. Είχαμε αυτές τις συζητήσεις και αποδείχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πάρα πολλά.

Το βλέμμα στρέφουμε στο μέλλον και φάνηκε ότι άξιζε τον κόπο να εφαρμοστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Γνωρίζω ότι νέοι άνεργοι πέρασαν δύσκολα, η πορεία δεν έχει ολοκληρωθεί αλλά έχουν εμφανιστεί πολλά θετικά σημάδια ανάκαμψης. Η στασιμότητα στην αγορά τη ς εργασίας έχει διαφυλαχθεί.

Στην Ελλάδα, η οικονομία έχει πολλές δυνατότητες. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι που συναντήσαμε μας τόνισαν ότι αυτό που χρειάζονται είναι λιγότερη γραφειοκρατία, περισσότερη κοινή αγορά. Αυτό μου το είπαν με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Ήταν σημαντική αυτή η συζήτηση ακόμη και για την Ευρώπη. Σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις.

Η δημοσιονομική κατάσταση είναι καλύτερη και είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεχιστεί αυτός ο δρόμος. Τους επόμενους μήνες θα συζητήσουμε πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει βήμα-βήμα στις αγορές. Ήταν σημαντική για την ανάκτηση της αυτοπεποίθησης.

Θα βοηθήσουμε στη θεσμοθέτηση ενός αναπτυξιακού ταμείου και χαίρομαι που έχει λάβει συγκεκριμένη μορφή. Η Γερμανία θα το εφαρμόσει κατά γράμμα. Σε θέματα δημόσιας διοίκησης, εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ από τα τουριστικά στοιχεία και οι Γερμανοί ξανά φέτος θα επισκεφτούν την Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα