Οι συναντήσεις του Σαμαρά

Στην πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, θα βρεθεί και ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να λάβει μέρος στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχοντας την ευκαιρία για τετ-α-τετ με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι να βοηθήσει τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο, όπως έλεγαν και οι συνεργάτες του. Παρόντες στην ίδια σύνοδο θα είναι, εκτός των Μέρκελ και Γιούνκερ και άλλοι ηγέτες όπως οι Μαριάνο Ραχόι και Νικολά Σαρκοζί. Η Συγγρού απέφευγε να επιβεβαιώσει ότι υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ωστόσο ότι «στο περιθώριο θα τα πει με όλους». Την ίδια στιγμή, κοινοτικές πηγές θεωρούσαν πιθανότατο ένα τετ α τετ Σαμαρά – Μέρκελ και πιθανώς ένα αντίστοιχο με τον Γιούνκερ. Αντικείμενο των συναντήσεων δεν είναι, προφανώς, άλλο από τη διερεύνηση της στάσης που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία έναντι μία ενδεχόμενης συμφωνίας.
Διότι είναι προφανές ότι τα κόμματα και οι κυβέρνησης του ΕΛΚ, που θα δώσουν τη δική τους μάχη για το νέο πρόγραμμα, δεν θέλουν η Νέα Δημοκρατία, μέλος του ΕΛΚ από την Ελλάδα, να εμφανιστεί, όπως είχε συμβεί και την περίοδο πριν το 2011, με διαφορετική γραμμή. Τότε, ο κ. Σαμαράς είχε βρεθεί στη γωνία του ΕΛΚ, δεχόμενος μπαράζ επιθέσεων ενώ όσοι γαλάζιοι επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν με τις Βρυξέλλες είχαν να λένε για την απομόνωση του κόμματος.
Ολομέτωπη επίθεση
Στο μεταξύ στα χαρτιά δείχνει να μένει τελικά η επανειλημμένη -τις τελευταίες μέρες- πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά προς την κυβέρνηση για συνεννόηση. Εξαρχής το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο, καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει να αλλάζει τακτική και ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλάζοντας μερικώς τη στρατηγική της, ξεκινά μια πολυεπίπεδη μετωπική επίθεση προς ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
«Να μην αφήνουμε τίποτα αναπάντητο», είναι η γραμμή που έχει μεταδώσει ο κ. Σαμαράς στους συνεργάτες του και ήδη από χθες αυτό αρχίζει να αποτυπώνεται εμφανώς, με το μπαράζ ανακοινώσεων – καταγγελιών της κυβερνητικής πολιτικής από τους γαλάζιους τομεάρχες. Τρία είναι τα μέτωπα όπου ρίχνει το βάρος της η ΝΔ, όσον αφορά την αντιπολιτευτική της ρητορική:
-Οικονομία: Περιμένουμε να δούμε τη συμφωνία και μετά θα τοποθετηθούμε, είναι η επίσημη γραμμή της Συγγρού, ωστόσο είτε με δημόσιες παρεμβάσεις είτε με διαρροές τα βέλη προς το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο είναι αιχμηρά. Η ΝΔ επιτέθηκε με σφοδρότητα στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, εγκαλώντας τον για ψέματα και αντιφάσεις, που οδηγούν σε επικίνδυνους ατραπούς, ενώ ταυτόχρονα οι αρμόδιοι τομεάρχες κατήγγειλαν την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης για το ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη. Σταθερά στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν την αντίθεσή τους στην επιπλέον φορολογία, στα υφεσιακά μέτρα και στη διόγκωση του δημοσίου τομέα, ενώ εντείνεται ο προβληματισμός για τη στάση που θα πρέπει να κρατηθεί στη Βουλή, όταν έρθει προς ψήφιση το πακέτο της συμφωνίας.
-Εθνικά θέματα: Οι Κώστας Τασούλας και Γιώργος Κουμουτσάκος ενημέρωσαν άτυπα τους δημοσιογράφους κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Εν μέσω της κρίσης, λένε στη ΝΔ, οι εξελίξεις περιμετρικά της χώρας μας είναι πολύ σοβαρές και η στάση της κυβέρνησης “επιπόλαια, αν όχι επικίνδυνη”. Στην κορυφή της σχετικής ατζέντας θέτουν το Κυπριακό μετά και την εκλογή Ακιντζί στα κατεχόμενα, την ΑΟΖ, τις αλβανικές προκλήσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τα ελληνοτουρκικά.
-Καθημερινότητα: Πέρα από την οικονομία, η συγκυβέρνηση, υποστηρίζει η Συγγρού, “διαλύει τον κοινωνικό ιστό, γκρεμίζοντας ό,τι κτίστηκε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια”. Φέρουν ως παράδειγμα την παιδεία και το νομοσχέδιο που έφερε ο Αριστείδης Μπαλτάς προς ψήφιση στη Βουλή, την αντιμετώπιση των τρομοκρατών και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, τον τομέα της υγείας και τις παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα