Ο «καυτός» Σεπτέμβρης της Θέμιδας

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ…

Γεμάτα είναι τα πινάκια των δικαστηρίων με σοβαρές υποθέσεις, πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, η εκδίκαση των οποίων θα πραγματοποιηθεί εντός του νέου δικαστικού έτους, το οποίο αρχίζει αυτόν τον μήνα που ήδη διανύουμε τις πρώτες ημέρες του.

Μεγάλες δίκες θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη και θα στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας στις δικαστικές αίθουσες με κατηγορούμενους επιχειρηματίες, παράγοντες του δημοσίου βίου, πρώην πολιτικούς κ.ά. Σε κάθε περίπτωση, το νέο δικαστικό έτος αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον καθώς πέρσι λόγω της αποχής των δικηγόρων σημαντικές υποθέσεις πήραν αναβολή.

Η πρώτη μεγάλη δίκη που αρχίζει στις 19 Σεπτεμβρίου είναι αυτή που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια που φέρονται να χορηγήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρηματίες. Τριάντα πέντε κατηγορούμενοι έχουν παραπεμφθεί στο εδώλιο και τους αποδίδονται βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις, οι οποίες επισείουν ακόμα και ισόβια κάθειρξη! Φυσικά, οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη χορήγηση των επίμαχων δανειοδοτήσεων από το Τ.Τ. ήταν σύννομες.

Μεταξύ των εμπλεκομένων είναι οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Περικλής Λίβας, Δημήτρης Μπακατσέλος, Βίκτωρας Ρέστης, ο πρώην επικεφαλής του Τ.Τ., Άγγελος Φιλιππίδης, αλλά και η πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου.

Στις κατηγορίες που αφορούν στους 35 κατηγορούμενους συγκαταλέγονται η απιστία και η απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν.1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Το Δικαστικό Συμβούλιο με το βούλευμα τους αποδίδει σειρά κακουργηματικών πράξεων, κάνοντας λόγο για «χορό εκατομμυρίων ευρώ» γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που κατέληξε σε ζημιές πολλών εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου, τα οποία τελικά πιστώθηκαν στο ΤΧΣ όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης των τραπεζών.

Επίσης, εντός του Σεπτεμβρίου συνεχίζονται οι δίκες της Χρυσής Αυγής και του Άκη Τσοχατζόπουλου και των συγκατηγορουμένων του για τις μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα. Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται με την εξέταση μαρτύρων, ενώ αυτή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί, εξάλλου, η δίκη του πρώην εισαγγελέα και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος και η δίκη έχει αναβληθεί ήδη μία φορά λόγω των περσινών κινητοποιήσεων των δικηγόρων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Και δύο αμιγώς ποινικές δίκες
Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του μήνα πρόκειται να αρχίσουν και δύο αμιγώς ποινικές δίκες. Η μία αφορά τη δολοφονία και την ανατριχιαστική εξαφάνιση του πτώματος της 4χρονης Άννυ και η άλλη την εξαφάνιση και τη δολοφονία του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Σεπτεμβρίου.

Λίγες ημέρες μετά, στις 19 Σεπτεμβρίου (ίδια ημέρα έναρξης με τη δίκη για τα κόκκινα δάνεια του Τ.Τ.), έχει προγραμματιστεί να αρχίσει η δίκη για τον εμπρησμό της τράπεζας Μαρφίν ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις υπάλληλοι εκ των οποίων η μία έγκυος.

Έπεται συνέχεια…
Και τους επόμενους μήνες ωστόσο έχουν προγραμματιστεί σημαντικές δίκες, ενώ αναμένεται και ο εκ νέου προσδιορισμός της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens. Στις 23 Νοεμβρίου 2016 έχει προγραμματιστεί να αρχίσει η δίκη των 32 κατηγορουμένων για την υπόθεση των υποβρυχίων. Τον Νοέμβριο έχει προσδιοριστεί και η δίκη –για το ένα σκέλος– για τη σύμβαση με τα αντιαεροπορικά συστήματα τύπου ASRAD τιμήματος 188.000.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο μέρος της δικογραφίας βρίσκεται ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας.
Νωρίτερα, εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσει η δίκη για το μεγάλο σκάνδαλο με τα «μαύρα» ταμεία του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson και της θυγατρικής του εταιρείας με ορθοπεδικά είδη DePuy International. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχουν παραπεμφθεί 8 αλλοδαποί (κυρίως Βρετανοί υπήκοοι) κατηγορούμενοι αλλά και Έλληνες γιατροί.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα