Ο «λαγός» Κουρουμπλής και ο… κόκορας Γιώργος

Με χιούμορ αντιμετωπίζουν στο Κίνημα Αλλαγής την «πρόταση» του υπουργού Ναυτιλίας για αξιοποίηση του Γ. Παπανδρέου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, εντάσσοντάς τη σε μία αναμενόμενη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθεια διεμβόλισης της Κεντροαριστεράς

Οι διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς και η προσπάθεια ενοποίησης κομμάτων και κινήσεων μέσω του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συρρίκνωση των εκλογικών του ποσοστών.  Αυτό ήταν αναμενόμενο. Όσο αναμενόμενο ήταν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα άρχιζαν και τα πολιτικά… φλερτάκια.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στην αρχή η Κουμουνδούρου αντιμετώπισε απαξιωτικά τη διαδικασία εκλογής νέου επικεφαλής, με πρωτοκλασάτους υπουργούς να τη χαρακτηρίζουν άλλοτε «βαθιά απολιτική και υποτιμητική» και άλλοτε «απλώς αστεία υπόθεση».

Όμως σε αυτή την αστεία –κατά τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ– υπόθεση ανταποκρίθηκαν θετικά 210.000 ψηφοφόροι, γεγονός που προκάλεσε τεράστια ανησυχία στην Κουμουνδούρου, η οποία έχει ξεκινήσει να υποδαυλίζει αυτή την προσπάθεια.

Ειδικά τώρα που το Κίνημα Αλλαγής δείχνει μία πρωτοφανή ωριμότητα και κοινές θέσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Τα κόμματα και οι κινήσεις, παρά τα όποια προβλήματα προκύπτουν, με τη μέχρι τώρα στάση τους δείχνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν το εγχείρημα, προφανώς διότι είναι η μοναδική ευκαιρία ακόμη και την πολιτική τους επιβίωση.

Το Μαξίμου βέβαια δεν κάθεται ήσυχο και δίνει μάχη χαρακωμάτων για να δημιουργήσει προβλήματα στο Κίνημα Αλλαγής. Έτσι, αφού ξεκίνησαν τα ρεπορτάζ μέσω του κυβερνητικού Τύπου, για το πώς θα πληρώσει το ΠΑΣΟΚ τα χρέη του ή για τσακωμούς στο εσωτερικό των κομμάτων, ήρθε η ώρα των αποκαλύψεων περί συμφωνίας για να είναι υποψήφιος του Κινήματος και της Ν.Δ. ο Σταύρος Θεοδωράκης στον δήμο της Αθήνας.

 «Ξαφνικές συμμαχίες»

Βέβαια, όπως λένε στο Κίνημα Αλλαγής, ανέμεναν όλα τα παραπάνω, καθώς όπως εξηγούν «στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πως στηρίζονται σε δανεικούς ψηφοφόρους» και ότι «θα κάνουν ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τα εκλογικά τους ποσοστά». Όμως αυτό που δεν περίμεναν είναι οι επαινετικές δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας ξαφνικά ανακάλυψε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «είναι μία προσωπικότητα διεθνώς αναγνωρισμένη με πολλές επαφές στο εξωτερικό». Και εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα. Και για να δικαιολογήσει την παραπάνω άποψη, σημείωσε πως «υπάρχουν πρόσωπα που σε συγκεκριμένους τομείς πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος της χώρας».

Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι ο κ. Κουρουμπλής είχε διαγραφεί από το ΠΑΣΟΚ από τον κ. Παπανδρέου όταν καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο του 2011. Τότε ο υπουργός Ναυτιλίας είχε πει: «Η απαξίωση των βουλευτών στη συνείδηση του λαού είναι αποτέλεσμα μίας στυγνής λογικής της περίφημης κομματικής πειθαρχίας που στραγγαλίζει την ουσία της πολιτικής. Το πατριωτικό και κοινωνικό καθήκον απέναντι στον τόπο και την κοινωνία είναι η στάση μου αυτή». Από τότε φυσικά ο Κουρουμπλής ψήφισε ό,τι μνημόνιο κυκλοφορεί.

Χαρακτηριστικό είναι και το γκάλοπ που είχε δημοσιοποιήσει ο Παύλος Χρηστίδης για να τρολάρει τον κ. Κουρουμπλή: «Αυτός που δεν ψήφισε το δεύτερο μνημόνιο για την κόρη του & ψηφίζει το τρίτο, για να κρατήσει το Υπουργείο  είναι ο

7% Κουρουμπλής

3% Κουρουμπλής

8% Κουρουμπλής

82% Όλα τα παραπάνω»

Με αυτό τον τρόπο αντέδρασαν και τώρα στο Κίνημα Αλλαγής σε ό,τι αφορά την πιθανή πρόταση προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Κατ’ αρχάς, θεωρούν ότι ο Κουρουμπλής δεν έκανε από μόνος του τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά σίγουρα έχει λάβει εντολή από το Μαξίμου. Κι όπως λένε, «δεν είναι ο βασικός στόχος να πείσουν τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος δεν ξεχνά φυσικά τα όσα έλεγε ο Τσίπρας και οι συν αυτώ για το πρόσωπο του», συμπληρώνουν. Ο βασικός στόχος, όπως ισχυρίζονται, είναι να προσελκύσουν στον ΣΥΡΙΖΑ κάποια «παπανδρεϊκά» στελέχη, τα οποία έχουν αποσυρθεί, δεν μετείχαν στο ΚΙΔΗΣΟ, δεν ενεργοποιήθηκαν με τις διαδικασίες για την Κεντροαριστερά και μπορεί να πειστούν για μία θεσούλα στο γκοβέρνο.

ΠΑΣΟΚικές μπηχτές με ολίγη από… Καραμανλή

Μιλώντας με παλιά καραβάνα από τη Χαριλάου Τρικούπη, μας είπε σχετικά με την πρόταση του Κουρουμπλή: «Η αλεπού στον ύπνο της κοκόρια ονειρεύεται». Και εξηγώντας «ο Κουρουμπλής, αλλά και κάποιοι άλλοι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ μετέφεραν το Know How στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επειδή ήταν μικρομεσαία στελέχη δεν γνωρίζουν όλα τα κόλπα. Οπότε τέτοιες προτάσεις σαν του Κουρουμπλή δημιουργούν ευθυμία και το σημαντικότερο αναδεικνύουν τον προβληματισμό στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια για το πού μπορεί να είναι το ταβάνι του Κινήματος Αλλαγής».

Στα όσα είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν ασχολήθηκε ούτε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου, ούτε το περιβάλλον του. Απλά αντί απάντησης προτίμησαν να υπενθυμίσουν ότι στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Ναυτιλίας υποστήριξε ότι θα ήταν πολύτιμη η βοήθεια και του Κώστα Καραμανλή. «Προφανώς σαν πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου, λησμόνησε τα δεινά της περιόδου 2004-2009 που μας οδήγησε στα μνημόνια. Άραγε, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζεται με τον “καραμανλισμό” φρόντισε να ζητήσει συγγνώμη;» αναρωτιούνται.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα