Ο σιωπηλός Καραμανλής και ο «κόμβος» Αβραμόπουλου

Μετά τις ευρωεκλογές ο Αντώνης Σαμαράς είχε ανοίξει το θέμα της ένωσης όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς. Μάλιστα στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα γενέθλια της ΝΔ ο Σαμαράς το είχε πει ανοικτά ενώπιων δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή.

Από εκείνα τα γενέθλια και μετά επί της ουσίας δεν έγινε απολύτως τίποτα και παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. παραμένει μετεκλογικά η κυρίαρχη δύναμη του χώρου, ωστόσο τα πάντα είναι ρευστά. Υπό αυτό το πρίσμα πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι για την επόμενη ημέρα του κόμματος, οι οποίοι θα ήθελαν να αναλάβουν τα ηνία της παράταξης. Ουδείς όμως κάνει το πρώτο βήμα και αν όλοι συμφωνούν σε κάτι αυτό είναι το πολιτικό κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Κώστας Καραμανλής. Μάλιστα αμέσως μετά την ήττα της Ν.Δ. ουκ ολίγοι βουλευτές και στελέχη της «γαλάζιας παράταξης» τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του με κοινό αίτημα: «Βγες μπροστά πρόεδρε για να μην διαλυθούμε».

Η απάντηση που λάμβαναν ήταν η ίδια «πρέπει να κρατήσουμε ενωμένη την παράταξη». Αυτό, όμως, έχει διαφορετικές ερμηνείες. Οι μεν ισχυρίζονται ότι ο Καραμανλής είναι στο πλευρό του Σαμαρά, οι δε ότι μπορεί να πειστεί ο πρώην πρωθυπουργός να αναλάβει πρωτοβουλίες προς όφελος της παράταξης. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που κάποιοι εκ των δελφίνων δεν έχουν κάνει ακόμη κάποια κίνηση, διότι αναμένουν τις αποφάσεις του Κ. Καραμανλή.

Σε αυτό το κλίμα πολλά είναι τα ραντεβού, οι συνάξεις και οι συζητήσεις, με πρωταγωνιστές την Ντόρα Μπακογιάννη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη που είναι και οι βαρόνοι του κόμματος στην παρούσα φάση. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί και συζητήσει πολλά για την επόμενη μέρα, ενώ υπάρχουν και επαφές της νεώτερης γενιάς με βουλευτές και στελέχη, όπως του Νίκου Δένδια, του Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Μάκη Βορίδη και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο επίκεντρο της ζύμωσης των γευμάτων είναι αναμφίβολα ο Κ. Καραμανλής που συνομιλεί με πάρα πολύ κόσμο τελευταία και δίνει την εντύπωση ότι είναι παρών και πως χωρίς τη συγκατάθεσή του δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Όσο για τον ίδιο, δεν υπάρχει (βάσει των σημερινών δεδομένων τουλάχιστον) καμία διάθεση επιστροφής και ανάληψης της ηγεσίας, χωρίς να αποκλείεται τίποτα για το μέλλον, ειδικά εάν υπάρξει μεγάλη κρίση στη χώρα.

Το σίγουρο είναι ότι η εσωστρέφεια στη Ν.Δ. φουντώνει, και ότι οι «εχθροπραξίες» μπορούν να ξεκινήσουν σε ανύποπτη φάση. Προς το παρόν η μόνη κίνηση που έχει γίνει είναι από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος συγκάλεσε Κεντρική Επιτροπή της Νεολαίας, για να γίνει μία πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ ήταν από τους πρώτους που άσκησε κριτική στους στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ήταν ο μόνος που πήρε τον λόγο και αντέδρασε στα όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Όλες, λοιπόν, οι φυλές της Ν.Δ. αναμένουν κάποιο χρησμό εκ μέρους του Κ. Καραμανλή, κάτι που αποφεύγει ο ίδιος, με συνέπεια να επιβαρύνει αυτό το κλίμα εσωστρέφειας και γκρίνιας. Εντύπωση πάντως προκάλεσε η παρέμβαση του γνωστού Καραμανλικού βουλευτή, του Ευρ. Στυλιανίδη, ο οποίος μιλώντας σε ευρωπαϊκό συνέδριο συνδικαλιστών, αποδόμησε πλήρως την κυβερνητική πορεία της ΝΔ. Τα όσα είπε ο Στυλιανίδης προκάλεσαν εκνευρισμό στην ηγετική ομάδα. Στην ομιλία του, για την πολιτική κατάσταση που διαμόρφωσαν οι πρόσφατες εκλογές, ο Στυλιανίδης έκανε λόγο για «δόγμα σοκ» από πλευράς Σαμαρά, σημείωσε την απομάκρυνση της ΝΔ από τον αξιακό και πολιτικό της κώδικα, έβαλλε -εμμέσως πλην σαφώς- κατά στελεχών όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ εμφανώς περιέγραψε τη διαδικασία αλλαγής σελίδας στη ΝΔ. «Η ΝΔ έχασε με 8,5 μονάδες διαφορά διότι απομακρύνθηκε από τον αξιακό κώδικα του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς. Αποξενώθηκε από παραδοσιακές αλλά και νέες δυναμικές κοινωνικές της συμμαχίες, όπως η μεσαία τάξη, δηλαδή οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι επιχειρηματίες, οι επιστήμονες, οι νέοι, οι ένστολοι. Εφήρμοσε επί μακρόν με το φανατισμό κάποιων νεοφώτιστων στελεχών, έκτακτες πολιτικές διάσωσης που έπρεπε να έχουν ημερομηνία λήξης και έτσι εγκλωβίστηκε σε μια νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία και μερικές φορές σε μια απαράδεκτη ακροδεξιά ρητορική. Δεν υπερασπίστηκε πειστικά το μεσαίο χώρο και αποξενώθηκε από το λαϊκό της πρόσωπο, εμφανίζοντάς το ως δήθεν λαϊκίστικο. Η αντικατάσταση της «ήπιας προσαρμογής» του Κώστα Καραμανλή με το «δόγμα του σοκ» του Αντώνη Σαμαρά, την έφερε αντιμέτωπη με την κοινωνία και επιβεβαίωσε την άποψη ότι καμία μεταρρύθμιση δε μπορεί να επιτύχει όταν έχει την κοινωνία απέναντι. Αυτή η εξέλιξη εμπεριέχει την ελπίδα για αυτοκριτική, ανασυγκρότηση του χώρου και επαναπροσδιορισμό του ιδεολογικοπολιτικού του στίγματος προς πιο ανοιχτές, μετριοπαθείς και κοινωνικά δίκαιες αντιλήψεις», σημείωσε ο Ευρ. Στυλιανίδης. Μ.Κ.

Το δείπνο στην «Αθηναΐδα»: Οι παρουσίες, οι απουσίες και το… παιχνίδι που έχει ξεκινήσει

Οι εσωκομματικές ζυμώσεις κυριάρχησαν στο γεύμα που παρέθεσε στην «Αθηναΐδα» η Μαριέττα Γιαννάκου, την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών προκειμένου να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Το «παρών» έδωσαν η Ντόρα Μπακογιάννη, o Κυριάκος Μητσοτάκης (ο μόνος εκ των συμμετεχόντων που είναι μέλος της νέας προεδρικής ομάδας), ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Προσκεκλημένος ήταν και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που επικαλέστηκε την κρισιμότητα της συνδιάσκεψης του Eurogroup και δεν πήγε, ενώ πρόσκληση δεν έλαβε ο Μάκης Βορίδης –δελφίνος αλλά όχι παραδοσιακό στέλεχος της Ν.Δ.. Άλλωστε, η πρώην ευρωβουλευτής, ποτέ δεν έκρυψε τις διαφωνίες της με την πολιτική που ακολούθησε ο σημερινός πρόεδρος του κόμματος και ιδιαίτερα τον «εναγκαλισμό» με εκπροσώπους δεξιών έως και ακροδεξιών θέσεων. Στο γεύμα παρακάθησαν ακόμη δύο στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή (που σήμερα βρίσκονται εκτός Βουλής) -οι Ευάγγελος Αντώναρος και Άρης Σπηλιωτόπουλος, καθώς και οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς όπως ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και νυν δήμαρχο Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Αμφότεροι δεν έχουν κρύψει τις «καραμανλικές» τους αναφορές.

Προφανώς και οι επιδιώξεις του καθενός από αυτή τη συνάντηση είναι διαφορετικές, είναι όμως κοινή θέση πως πρέπει επιτέλους να γίνει βαθιά αυτοκριτική όχι μόνο για την εκλογική ήττα, αλλά κυρίως για τις επιλογές της παράταξης. Και φυσικά, να ανοίξουν οι διαδικασίες για την επόμενη ημέρα… (Κ.Π.)

Ο «κόμβος» Αβραμόπουλος

Η πιθανή επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας είναι πιθανόν να αποτελέσει και την λύση στο αδιέξοδο των εσωκομματικών τριβών. Όπως και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης της Συγγρού με την κυβέρνηση.

Ο Δ. Αβραμόπουλος όπως έχει αποδείξει κατά κόρον όχι μόνο κινείται ενωτικά για την παράταξη, αλλά το σημαντικότερο είναι υπέρ του διαλόγου και του πολιτικού πολιτισμού. Πολλοί εντός της Ν.Δ. δίκαια θεωρούν ότι μπορούσε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα της Ν.Δ., όμως η εκλογή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι αναμφίβολα κάτι που δεν μπορεί να αρνηθεί. Ακόμη και σε αυτή την πολύ τιμητική για τη Ν.Δ. επιλογή δημιουργήθηκαν παρενέργειες. Κι αυτό διότι συνεργάτες του «γαλάζιου» προέδρου διέρρεαν ότι η Συγγρού θα εμμείνει στην πρόταση της για τον Σταύρο Δήμα. Αμέσως αρκετοί βουλευτές αντέδρασαν. Όπως και ο ίδιος ο Δήμας, που δεν δεχόταν να είναι υποψήφιος απέναντι στον Αβραμόπουλο. Μάλιστα ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε στο τετ-α-τετ που είχε με τον Σαμαρά, πως ακόμη κι εάν το κόμμα αποχωρήσει αυτός θα παραμείνει για να ψηφίσει τον Αβραμόπουλο.

Τελικά η ηγεσία της Ν.Δ. πείστηκε και πριν ακόμη ανακοινώσει η κυβέρνηση την επιλογή της, η Συγγρού αποφάσισε και δημοσιοποίησε πως θα ψηφίσει τον Δ. Αβραμόπουλο, εάν τελικά προταθεί. Κάτι που αναμένεται να γίνει από τον Αλέξη Τσίπρα ακόμη κι εντός του Σαββατοκύριακου. (Μ.Κ.)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα