Ο στόχος του Κυριάκου στη μάχη της Βουλής

Διττός είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επερχόμενες μάχες στο Κοινοβούλιο, για τον εκλογικό νόμο και την συζήτηση επί της πρότασης της Ν.Δ. για εξεταστική επιτροπή σε ότι αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης στο πρώτο εξάμηνο του 2015 που οδήγησαν στα capital controls και στο 3ο μνημόνιο. Από την μία θέλει να παρουσιάσει τον Αλέξη Τσίπρα, ως τον απερχόμενο πρωθυπουργό και από την άλλη να ενισχύσει τη επιρροή του κόμματός του, στέλνοντας το μήνυμα και προς την κοινωνία και προς τους ξένους συνομιλητές του, ότι η Ν.Δ. είναι αξιόπιστος και σοβαρός συνομιλητής.
Στο πλαίσιο του πρώτου μέρους της γαλάζιας στρατηγικής, ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν σχολίασε την τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Τσίπρα: «Το πλήρες διαζύγιο με την πραγματικότητα είναι το τελευταίο στάδιο πριν την οριστική έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου» δήλωσε από το βήμα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Για τον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας, «είναι αμετανόητος και αποφασισμένος να συνεχίσει το δρόμο του λαϊκισμού», κάτι που θα λέει δημόσια ο πρόεδρος της Ν.Δ., καθώς βλέπει μια προσπάθεια από την πλευρά του πρωθυπουργού να μεταθέτει αλλού τις ευθύνες των δικών του, εγκληματικών, όπως τις χαρακτηρίζει, επιλογών, όπως έπραξε με την Τράπεζα της Ελλάδος, την οποία προσπάθησε να καταστήσει υπεύθυνη για τα capital controls. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, στη Λεωφόρο Συγγρού είναι ανήσυχοι, όχι μόνο γιατί ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να λέει συστηματικά ψέματα σε όλους και να κάνει το άσπρο-μαύρο, αλλά κυρίως γιατί το τελευταίο διάστημα προχωρά σε θεσμικούς τακτικισμούς οι οποίοι πλέον γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι.
Ήδη ο πρόεδρος της Ν.Δ., «προειδοποίησε» τον πρωθυπουργό να μην υλοποιήσει το σχεδιασμό του για νέο δημοψήφισμα με δήθεν ερώτημα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. «Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μην διανοηθεί να παίξει θεσμικά παιχνίδια με την διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος» είπε με το βλέμμα στραμμένο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αντιπαράθεση
Η σφοδρή αντιπαράθεση και η σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης, αναμένεται να μεταφερθούν στη Βουλή και στην αίθουσα της Ολομέλειας, καθώς την Τετάρτη ολοκληρώνεται η συζήτηση και ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση και τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει ότι θα καταργήσει αμέσως μετά τις εκλογές.
Μάλιστα θέλοντας να δείξει ότι ο ίδιος εγγυάται την σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας και πως είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στις παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης στους θεσμούς. Γι’ αυτό και ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των Δικαστικών Ενώσεων στα γραφεία της Ν.Δ. στην Συγγρού.
«Η ΝΔ δεν θα ανεχθεί παιχνίδια με την Δικαιοσύνη». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδας, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
«Ενημερώθηκα, σήμερα, από τους εκπροσώπους των δικαστικών και εισαγγελικών Ενώσεων για μία σειρά από θεσμικά και οικονομικά ζητήματα, που εύλογα τους απασχολούν», ανέφερε, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είδα λειτουργούς που έχουν αίσθηση των συνθηκών και της ευθύνης τους και αξίζουν τον σεβασμό όλων μας. Η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί προϋπόθεση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας μας». Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «είναι υποχρεωμένη να στηρίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς και να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, ώστε με τη σειρά τους να επιτελούν με ταχύτητα και συνέπεια το κρίσιμο λειτούργημά τους. Γιατί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Την επιτάσσει το Σύνταγμα και κανείς δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί ή να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς, σε διάρκεια και ένταση, κρίσης στη Δικαιοσύνη».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «απαράδεκτη την κατάσταση, την οποία προσφάτως παραδέχτηκε και ο αρμόδιος υπουργός» και σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία, με σειρά ενεργειών της, την έχει αναδείξει στη Βουλή των Ελλήνων. Οι πολίτες εξοργίζονται από την προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης». Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Για να βγει η χώρα από την κρίση χρειαζόμαστε επενδύσεις και ανάπτυξη. Ανάπτυξη χωρίς ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι απλό και ξεκάθαρο. Η Νέα Δημοκρατία υπηρετεί τη συνταγματική τάξη, στηρίζει τους δικαστικούς λειτουργούς και δεν θα ανεχτεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη».
Οι τηλεοπτικές άδειες

Ως προς τις τηλεοπτικές άδειες, όπως έχει δηλώσει ήδη η Συγγρού, η επόμενη κυβέρνηση θα επαναφέρει τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, το οποίο σύμφωνα με στενό συνεργάτη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ. Παππάς και η κυβέρνησή του αδρανοποίησε για να προωθήσει τα αυταρχικά σχέδιά του».
Το ίδιο θα ισχύσει και για τον εκλογικό νόμο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε σχετική πλειοψηφία συγκεντρωθεί κατά την ψηφοφορία αυτής της Τετάρτης, θα ακυρωθεί από αντίστοιχη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, καθώς σκοπεύει να ανοίξει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, μόλις η κυβέρνησή του λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Προς την κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα επιχειρήσει να συγκροτήσει ένα μέτωπο από δημοκράτες, όπως έχει πει, βουλευτές, απέναντι στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα