Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Νέος κύκλος διεργασιών αναμένεται στην Κεντροαριστερά, με την παράδοση και παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, που εκτός μεγάλου απροόπτου θα γίνει την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, μία μέρα μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου στη Βουλή.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ζητήσει αμέσως μετά συνάντηση με τους επικεφαλής των άλλων πολιτικών σχημάτων του χώρου, από τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργο Παπανδρέου, στον βαθμό που το Κίνημα θα έχει αποστείλει ως τότε τις προτάσεις του και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλο, ως τον Γιάννη Τούντα από τις Κινήσεις Δημοκρατών Σοσιαλιστών και τον επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών Σπύρο Λυκούδη. Ερώτημα παραμένει αν θα απευθυνθεί και στον Χάρη Θεοχάρη που πρόσφατα παρουσίασε την ίδρυση της πολιτικής Κίνησης «Δημοκρατική Ευθύνη», καθώς ήταν ο ίδιος ο ανεξάρτητος βουλευτής που έσπευσε να διευκρινίσει ότι στην παρούσα φάση η Κίνηση δεν συζητά συνεργασία με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς.
Στόχος της Φώφης Γεννηματά, είναι να συζητήσει μαζί τους τα επόμενα βήματα του χώρου, με την Χαριλάου Τρικούπη πάντως να προετοιμάζεται ήδη για διαδικασίες τον Οκτώβριο. Με τον όρο διαδικασίες, δε, παραπέμπει σε όσα έχει ήδη προαναγγείλει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, από τη διεξαγωγή Συνδιάσκεψης ως ένα βήμα σύγκλισης των κομμάτων-κινήσεων του χώρου, ως την εκλογή αρχηγού από τη βάση αμέσως μετά, σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων.
Στο Ποτάμι, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζουν «ατελέσφορες» οργανωτικές διαδικασίες όπως η συνδιάσκεψη πριν από την εκλογή αρχηγού, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να επιμένει στην πρότασή του για ανοιχτή εκλογή αρχηγού με κάλπες σε όλη την χώρα και δημιουργία ενός νέου ριζοσπαστικού μεταρρυθμιστικού φορέα, με τη δέσμευση όποιου εκλεγεί να πάει σε συνέδριο που θα εκλέξει ηγετική ομάδα και θα καθορίσει τις αρχές και το καταστατικό της νέας πολιτικής δύναμης. Στη Σεβαστουπόλεως μάλιστα, επιμένουν να βάζουν τον πήχη για την επιτυχία του εγχειρήματος στην προσέλκυση στις κάλπες 200.000 πολιτών και πλέον.

Για τον εκλογικό νόμο

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τον εκλογικό νόμο και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, εξήγησε ότι δεν στηρίζεται η πρόταση της κυβέρνησης για την κατάργηση του μπόνους γιατί είναι «επιλεκτική, αποσπασματική, ατελέσφορη και κυρίως καιροσκοπική επιλογή, που δεν λύνει κανένα από τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το πολιτικό σύστημα και οδήγησαν στην σημερινή κρίση αντιπροσώπευσης».
Επίσης επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδίδοντάς τους καιροσκοπικά και μικροκομματικά κίνητρα, ενώ αντικρούει τη κριτική ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία. «Ο κ. Τσίπρας την αβαντάρει», υποστήριξε ο Κ. Σκανδαλίδης επικρίνοντας παράλληλα τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη ως μικροκομματική και κατώτερη των περιστάσεων.
Ο κ. Σκανδαλίδης επανέλαβε τα πέντε σημεία της πρότασης του ΠΑΣΟΚ θεωρώντας ότι όλα τα ενδεχόμενα για τις πολιτικές εξελίξεις είναι ανοιχτά. Όσον αφορά στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, το ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι έχουν βήματα και συγκλίσεις, αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά. Επίσης θεωρεί ότι η συγκρότηση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα είναι αναπόφευκτη, αλλά η μορφή του δεν έχει ακόμη αποσαφηνισθεί και προειδοποιεί ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος για νέα καπετανάτα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα