Πέρασαν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

Θετικά είναι τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες, ουσιαστικά, περνούν όλες τη δοκιμασία με ελάχιστες πραγματικές ανάγκες για ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η Alpha Bank πέρασε επιτυχώς τις ασκήσεις αντοχής, εμφανίζοντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 ύψους 8,1% στο δυσμενές σενάριο.

Η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,432 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013, ωστόσο, έχει ήδη συγκεντρώσει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273,28 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της πώλησης ποσοστού στην τουρκική θυγατρική Finansbank.

Αναφορικά με την Eurobank, εμφανίζονται κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 70,6 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα εμφάνιζε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2013, ωστόσο έχει συγκεντρώσει ήδη 2,86 δισ.. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι μόλις 70,6 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες 659,99 εκατ. ευρώ με βάση στοιχεία στο τέλος του 2013, ωστόσο το πλάνο αναδιάρθρωσης καλύπτει πλήρως το ποσό.

 

Κόπηκαν 25

Τέλος, σχεδόν η μία στις πέντε από τις 130 τράπεζες που ελέγχθηκαν έχουν αποτύχει. Συνολικά 25 τράπεζες απέτυχαν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Κυριακή με τις κεφαλαιακές τους ανάγκες να αγγίζουν τα 25 δισ. ευρώ, ενώ 105 τράπεζες πέρασαν.

Από αυτές που απέτυχαν, οι 12 έχουν προχωρήσει σε κινήσεις βελτίωσης της κεφαλαιακής τους θέσης με αποτέλεσμα 13 να αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις κεφαλαίων και έτσι η ΕΚΤ τους ζητά να καλύψουν άμεσα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα