Πακιστάν: 19 νεκροί σε επιθέσεις

Δεκαεννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 60 τραυματίστηκαν από επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην Πεσάβαρ και την Κουέτα του Πακιστάν, σύμφωνα με τις αρχές.

Μια επίθεση αυτοκτονίας σε προάστιο της Πεσάβαρ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, μπροστά σε ένα όχημα της αστυνομίας, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εννέα περαστικών, μεταξύ αυτών μία γυναίκα και ένα παιδί, και τον τραυματισμό περίπου 30.

Ακόμη δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν όταν μια μοτοσικλέτα στην οποία είχαν τοποθετηθεί εκρηκτικά εξερράγη κοντά σε ένα κολέγιο στο κέντρο της Κουέτα, πρωτεύουσας της επαρχίας Μπαλουτσιστάν.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την ώρα που η κυβέρνηση του πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ έχει ξεκινήσει και πάλι από την προηγούμενη εβδομάδα συνομιλίες με τους Πακιστανούς Ταλιμπάν σε μια προσπάθεια να υπάρξει μόνιμη εκεχειρία ώστε να τερματιστεί η βία που διαρκεί χρόνια.

Η επίθεση στην Πεσάβαρ πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι μεσολαβητές των Ταλιμπάν έφταναν στις περιοχές των φυλών στο βορειοδυτικό Πακιστάν για διαβουλεύσεις με το κεντρικό συμβούλιο των Πακιστανών Ταλιμπάν (TTP) ώστε να καθορίσουν τη στρατηγική τους στον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Μετά την κήρυξη της εκεχειρίας στην 1η Μαρτίου οι Ταλιμπάν αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις που σημειώνονται στη χώρα.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, που έχουν χωριστή διοικητική δομή από τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, είναι μια βαθιά διχασμένη και κατακερματισμένη οργάνωση που αποτελείται από δεκάδες μικρότερες ομάδες οι οποίες δεν συμφωνούν πάντα η μία με την άλλη.

Η ακραία ομάδα Άχραρ ουλ Χιντ (Απελευθερωτές της Ινδίας), που είναι αντίθετη στον διάλογο με την κυβέρνηση, ανέλαβε την ευθύνη και για τις δύο σημερινές επιθέσεις.

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Πεσάβαρ και την Κουέτα», δήλωσε ο Ουμάρ Κάσμι στο Ρόιτερς. «Δεν συμφωνούμε με αυτές τις συνομιλίες και θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις», πρόσθεσε.

Η ίδια ομάδα είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα εναντίον ενός δικαστηρίου στο Ισλαμαμπάντ από την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.

Αντίθετα ο εκπρόσωπος των TTP δήλωσε ότι «οι Πακιστανοί Ταλιμπάν καταδικάζουν έντονα τις επιθέσεις στην Πεσάβαρ και την Κουέτα». «Δεν συνδεόμαστε με αυτές (. . .) τηρούμε την εκεχειρία», σημείωσε ο Σαχιντουλάχ Σαχίντ.

Η θέση των TTP έχει εγείρει ανησυχίες ότι η κεντρική διοίκηση της οργάνωσης δεν ελέγχει πλήρως τις διάφορες ομάδες που λειτουργούν υπό την ομπρέλα της και η επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με μία από αυτές δεν θα σταματήσει τη βία.

Εξάλλου πακιστανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Κάσμι είναι ικανός να κερδίσει την υποστήριξη και άλλων ομάδων των ανταρτών, περιλαμβανομένων αρκετών που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα