Προεκλογικά «δώρα» στους Γερμανούς και λιτότητα για την υπόλοιπη Ευρώπη

Να γλυκάνει τους Γερμανούς πολίτες επιθυμεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εν όψει των εκλογών του 2017 στη χώρα του. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ετοιμάζεται να τους δώσει προεκλογικά δώρα, ενώ επιμένει για σκληρή λιτότητα στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ήδη τα «δώρα» το Σόιμπλε ξεκίνησαν με την παροχή αυξήσεων στις συντάξεις από το 2016, ενώ για το ο 2017, χρονιά βουλευτικών εκλογών και άλλων σημαντικών περιφερειακών αναμετρήσεων στη Γερμανία, όπως αναφέρει το DPA και το dw.com, ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται να δαπανήσει 4% ή 12 δις ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016.

Ως επί το πλείστον πρόκειται για δαπάνες που αφορούν στην ενσωμάτωση των προσφύγων και την καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης.

Προκειμένου να προλάβει ενδεχομένως ορισμένες καταστάσεις λίγο πριν τις εκλογές αλλά και για να ικανοποιήσει φυσικά την εκλογική πελατεία, η «γενναιοδωρία» του Β. Σόιμπλε όμως δεν θα περιοριστεί μόνον σε αυτά.

Εκτός από τις αυξήσεις συντάξεων προβλέπονται επίσης επιδοτήσεις για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, επιδοτήσεις για γαλακτοπαραγωγούς αλλά και κονδύλια για την ενεργειακή στροφή και το σχεδιαζόμενο κλείσιμο πεπαλαιωμένων και ιδιαίτερα ρυπογόνων εργοστασίων άνθρακα.

Σε όλα αυτά δεν αποκλείεται όμως να προστεθούν και επιπρόσθετα εμβάσματα του Βερολίνου στα ευρωπαϊκά ταμεία, λόγω Brexit.

Σε αυτά τα συμφραζόμενα οι αντιπολιτευόμενοι Πράσινοι επιρρίπτουν στην συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών ότι δεν έχουν λάβει επαρκή προληπτικά μέτρα για τυχόν επιβαρύνσεις που ενδέχεται να προκύψουν απροσδόκητα.

Κυρίως δε για την περίπτωση που το Brexit οδηγήσει σε επιβράδυνση των γερμανικών ρυθμών ανάπτυξης. «Στον προϋπολογισμό του 2018 θα υπάρξει μια μαύρη τρύπα», προειδοποιεί ο ειδικός σε ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής των Πρασίνων Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ. Ο ίδιος κατηγορεί τον Β. Σόιμπλε ότι ενεργεί κατά το σύνθημα που θέλει τον «λογαριασμό να έρχεται μετά τις εκλογές».

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος φυσικά η ανάγνωση από τον επικεφαλής της Χριστιανικής Ένωσης στην επιτροπή Δημοσιονομικών της Βουλής Έκχαρντ Ρέεμπεργκ, ο οποίος εκτιμά ότι χωρίς την ανάληψη νέων χρεών, αλλά με παράλληλη αύξηση των επενδύσεων «η Γερμανία εξοπλίζεται πολύ καλά για τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα