Πρωτόδικη καταδίκη 10 ετών στον Διώτη

Αν δεν βρισκόταν σε εξέλιξη η 48ωρτη απεργία των δημοσιογράφων πιθανολογούμε ότι η είδηση της πρωτόδικης καταδίκης του Ιωάννη Διώτη για την υπόθεση με το στικάκι της λίστα Λαγκάρντ θα ήταν και με διαφορά η πρώτη είδηση της επικαιρότητας. Όχι μόνο για το μέγεθος της πρωτόδικης ποινής που του επιβλήθηκε –10 χρόνια φυλακή– όσο για το γεγονός ότι έρχεται σε τόσο μεγάλη αντίθεση με την προ ολίγων ημερών πρόταση της εισαγγελέως που αγόρευσε για την ίδια υπόθεση.

Για να φρεσκάρουμε τις μνήμες να πούμε ότι ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, αφού στα τέλη Σεπτεμβρίου κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου και απολογήθηκε για το φερόμενο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία (σ.σ. αφορά τους εν γένει χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ), άκουσε λίγες ημέρες μετά την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Καλλιόπη Νταγιάντα, να ζητά την απαλλαγή του.

Συγκεκριμένα στην αγόρευσή της η κ. Νταγιαντά εξήγησε ότι ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε ο άλλοτε εισαγγελικός λειτουργός ούτε δόλο δείχνει, ούτε προκάλεσε ζημία στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς η λίστα Λαγκάρντ εντέλει ελέγχθηκε και δεν χάθηκαν χρήματα για τα δημόσια ταμεία.

Σήμερα, ωστόσο, 24 Οκτωβρίου οπότε και είχε προγραμματιστεί η έκδοση της απόφαση του δικαστηρίου για την τύχη του Ι. Διώτη, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επεφύλασε βαριά –σε πρώτο βαθμό– ποινική μεταχείριση για τον πρώην ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, η οποία μεταφράστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση!

Για να υπάρχει μία τάξη μεγέθους της ποινής θυμίζεται ότι ο καταδικασθείς τελικά για τις μίζες των εξοπλιστικών Άκης Τσοχατζόπουλος είχε «εεισέπραξε» πρωτόδικα 20 χρόνια κάθειρξη, ενώ ο Ι. Διώτης που κατά την εισαγγελέα Νταγιαντά είναι αθώος εισέπραξε μία 10ετία δίχως να έχει αποδειχθεί ζημιά για το δημόσιο!

Μένει, λοιπόν, να εξηγηθεί πειστικά πώς είναι δυνατόν η εισαγγελέας, που για να το πούμε εκλαϊκευμένα είναι ο «δικηγόρος του κράτους» (και άρα εκ προοιμίου υπερασπιστής των συμφερόντων του), να λέει ότι ουσιαστικά ο Ιω. Διώτης ήταν εκείνος που διέσωσε τα 2.059 αρχεία της επίμαχης λίστας, και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να τον καταδικάζει σήμερα σε 10 χρόνια φυλακή με αναστολή.

Ακόμη πειστικότερα θα πρέπει να εξηγηθεί πώς για παράδειγμα ο πρώην γραμματέας του ΣΔΟΕ τρώει 10 χρόνια με αναστολή, όταν ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου “χαϊδεύτηκε” στην πλάτη από το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο ενώ απεδέχθη ότι ο κατηγορούμενος υπουργός διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ,εν τούτοις η πράξη του χαρακτηρίστηκε πλημμέλημα και τη γλύτωσε με ποινή φυλάκισης 12 μηνών που είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα.

Μέχρι να απαντηθούν-εξηγηθούν τα παραπάνω, πιθανόν δεν θα αργήσουμε να δούμε νέες κυβερνητικές θριαμβολογίες περί κάθαρσης του παλιού διεφθαρμένου καθεστώτος.

Όσο δε για τους πιο προχωρημένους «συνομωσιολόγους» αυτοί ποντάρουν τα ρέστα τους σε μία ανάλογη «θυσία» του πρώην επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ., Ανδρέα Γεωργίου (σ.σ. κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθησιν και το καλοκαίρι ο εισαγγελέας ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών είχε προτείνει την ενοχή του) για τον οποίο εκτιμούν ότι θα είναι η επόμενη Ιφιγένεια στον βωμό της επικοινωνιακής κάθαρσης που θέλει να προμοτάρει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα