Σιγουριά για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Χωρίς απώλειες εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα ψηφιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής το πολυνομοσχέδιο, καθώς τυχόν εμπλοκή με αφορμή τις αλλαγές στη νομοθεσία για το γάλα φαντάζει πλέον απίθανη.

Κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί, πως στο Μέγαρο Μαξίμου περισσότερο θα πρέπει να ανησυχούν για την επικοινωνιακή διαχείριση της παραίτησης του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Κάτι που δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, έστω και εάν ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας προαναγγέλλει ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, επειδή η ρύθμιση για το γάλα δεν έρχεται σε ξεχωριστό άρθρο και προκειμένου να μη θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της χώρας.

Να θυμίσουμε, ότι πριν πέσουν οι υπογραφές στο πολυνομοσχέδιο υπήρξε έντονη διαμάχη ανάμεσα στα υπουργείο Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Θανάση Τσαυταρή παρά τις διαφωνίες να βάζει τελικά την υπογραφή του στο κείμενο, αλλά τον κ. Χαρακόπουλο να επιλέγει την ηρωική έξοδο.

Πρέπει να σημειώσουμε, πως στην κόντρα των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, το βράδυ της Παρασκευής ενεπλάκη και το υπουργείο Οικονομικών υπέρ του πρώτου, διαρρέοντας επιστολή του Ματίας Μόρς, με την οποία η τρόικα ουσιαστικά διεμήνυε πως εάν υπάρξουν αλλαγές στην προτεινόμενη ρύθμιση για το γάλα, η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση δεν ισχύει.

Τελικά η ρύθμιση ανέφερε πως τον έλεγχο της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος θα έχουν γενικά οι “αρμόδιες αρχές”, με αποτέλεσμα την ώρα που ξεκινούσε σήμερα η επεξεργασία του πολυνομοσχεδίου στις επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής να ανακοινώσει ο κ.Χαρακόπουλος την παραίτηση του.

Αντιδράσεις εξακολουθούν και υπάρχουν για τα φαρμακεία, τα φωτοβολταϊκά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ωστόσο στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί χωρίς απώλειες και από τους 153 βουλευτές της συγκυβέρνησης συν τον Ανδρέα Λοβέρδο και το Χρήστο Αηδόνη, που πλέον βρίσκονται άλλωστε υπό την ομπρέλα της Ελιάς.

Τυπικά για την υπερψήφισή του απαιτούνται 147 ψήφοι, καθώς η διαδικασία αφορά τους παρόντες και θα απουσιάζουν τα προφυλακισμένα μέλη της ΧΑ. Πολιτικά, όμως, μίνιμουμ θεωρείται ο αριθμός των 151 βουλευτών.

Τέλος, μετά την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως ανοίγει ξανά το ζήτημα του ανασχηματισμού, το οποίο φαίνονταν ότι είχε προγραμματισθεί για μετά τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα