Στένεψαν τα περιθώρια για την ΑΕΚ!

Δεν είναι η διαφορά των επτά βαθμών αυτή που ενοχλεί τον κόσμο της ΑΕΚ, μία διαφορά που μπορεί να μειωθεί άμεσα αν ο Ολυμπιακός χάσει στο ντέρμπι και η Ένωση νικήσει τον Ατρόμητο. Ο κόσμος της ομάδας αυτό που βλέπει και τον στεναχωρεί δεν είναι οι ήττες στο «Γ. Καραϊσκάκης» και στην Τούμπα. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να νικήσει σε ένα ντέρμπι, ιδίως αν ένας προπονητής ή ένας βοηθός διαιτητή κάνουν σοβαρά λάθη.

Εκείνο που αποκαρδιώνει τους φίλους του Δικεφάλου είναι η έλλειψη της αίσθησης ανωτερότητας που πήγαζε τα προηγούμενα χρόνια όταν ομάδες όπως ο Ηρακλής και ο Πανιώνιος έρχονταν στη Νέα Φιλαδέλφεια  και έχαναν από τη Δεκελείας. Σήμερα, αλλά και χθες και προχθές, έρχονται αυτές οι δύο ομάδες και παίρνουν εύκολα την ισοπαλία, ενώ δεν πάνε πολλά χρόνια από τότε που νίκησαν στο ΟΑΚΑ και στέρησαν στην ΑΕΚ το πρωτάθλημα (σεζόν 2007-2008).

Ομάδα παρόμοιου ειδικού βάρους είναι και ο Ατρόμητος που καταφτάνει στην Καλογρέζα σήμερα για να βάλει στην ΑΕΚ δύσκολα, όπως έβαλε και στον Ολυμπιακό. Αυτό το παιχνίδι – ανεξαρτήτου τελικού αποτελέσματος – θεωρείται σήμερα σχετικά αμφίρροπο. Ναι, είναι η ΑΕΚ φαβορί λόγω ονόματος, αλλά όχι όπως παλιά, που κάθε άλλο αποτέλεσμα πέραν της νίκης των «κιτρινόμαυρων» θα σχολιαζόταν με έκπληξη από τον Γιάννη Αργυρίου στην Αθλητική Κυριακή.

 

Οι συγκρίσεις προκαλούν πόνο

Από το 2003 που γκρεμίστηκε το «Νίκος Γκούμας» η ΑΕΚ έχει πάρει δύο Κύπελλα (κυρίως χάρη σε θετικά εκτός έδρας αποτελέσματα) και έχει βιώσει έναν υποβιβασμό. Αν συγκρίνουμε επιδόσεις και αποτελέσματα από το 1979 που κατασκευάστηκε η σκεπαστή εξέδρα μέχρι το γκρέμισμα του γηπέδου, με τον απολογισμό της Ένωσης όσο χρησιμοποιεί για έδρα το ΟΑΚΑ, θα κλάψουν μανούλες.  Πέραν των τεσσάρων πρωταθλημάτων και των ισάριθμων Κυπέλλων (σχεδόν ένας τίτλος ανά 2,5 χρόνια) η ΑΕΚ έκανε τρομερά σερί αήττητων αγώνων και είχε εξαιρετικό ποσοστό στα ντέρμπι.

Μπορεί η ΑΕΚ να ανακτήσει αυτή την αίσθηση της ανωτερότητας πριν φτιάξει ξανά το σπίτι της ή είναι καταδικασμένη να περιμένει την «Αγία Σοφία» για να γίνει πάλι πρώτη; Μήπως τελικά η διοίκηση αυτό περιμένει για το μεγάλο άνοιγμα; Θα φανεί στην πορεία! Πέρσι, πάντως, με την κατάκτηση του Κυπέλλου, τα πετυχημένα αποτελέσματα στα ντέρμπι αλλά και τις 20 νίκες σε 22 ματς στο ΟΑΚΑ, φάνηκε να λάμπει και πάλι ο Δικέφαλος, να προκαλεί φόβο στον αντίπαλο ή έστω σεβασμό. Φέτος, όμως, κάτι συνέβη και η πισωγύρισε.

Αν την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο Κετσπάγια και ο αντικαταστάτης του ο Μοράις διορθώσει τις αγωνιστικές ανωμαλίες, τότε όλα καλά, η ομάδα θα επιστρέψει στο «άρμα προόδου» και θα ελπίζει σε ανάκαμψη, αφού το υλικό υπάρχει και είναι αποδεδειγμένα καλό. Αν, όμως, αποδειχθεί μεγαλύτερο το πρόβλημα, τότε ο κόσμος δεν θα το αντέξει, όχι γιατί δεν είναι συνηθισμένος (στη Γ’ Εθνική πήγαιναν 20.000 σε κάθε αγώνα), αλλά γιατί είχε αυξημένες ελπίδες και απαιτήσεις.

 

Κρίνονται πολλά στις δύο επόμενες αγωνιστικές

Με τον Ατρόμητο σε πρώτη φάση και με τον Παναθηναϊκό σε δεύτερη, θα φανεί ο βαθμός αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας, αυτό είναι βέβαιο. Με το σύλλογο του Περιστερίου ο Μοράις αναμένεται να παρατάξει ενδεκάδα με μία μόνο βασική απουσία, αυτή του Λέσκοτ, αφού ακόμη κι αν ήταν υγιής ο Μπακασέτας, μάλλον θα έπαιζε ο Χριστοδουλόπουλος στη θέση του. Περιθώρια απώλειας βαθμών δεν υπάρχουν, όχι επειδή θα απομακρυνθεί κι άλλο ο Ολυμπιακός, αλλά επειδή ακολουθεί ντέρμπι με τον ΠΑΟ και τέσσερις ομάδες, ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ατρόμητος, ο Πανιώνιος και ο Παναιτωλικός δείχνουν ικανές να παλέψουν για την τέταρτη και την πέμπτη θέση με αξιώσεις.

Αυτή είναι η δεύτερη χρονιά της ΑΕΚ στη Super League και απαίτηση για πρωτάθλημα έχουν κυρίως οι νεαρότεροι σε ηλικία που το αίμα τους βράζει και δεν έχουν προλάβει τα μεγαλεία της ομάδας. Οι υπόλοιποι έχουν περισσότερη υπομονή και απαίτηση μόνο για πρόοδο, όντας ικανοποιημένοι και από το σκάουτινγκ, και από τους πολλούς καλούς Έλληνες και από την προσεκτική οικονομική πολιτική και από τις ενέργειες για το γήπεδο. Αλλά ακόμη κι αυτοί δεν θα αντέξουν μία χρονιά στην οποία η ΑΕΚ θα παλεύει για το ευρωπαϊκό εισιτήριο και θα κινδυνεύει να το απολέσει.

Πέρα από κάθε κινδυνολογία, υπάρχει και μία βαθμολογία που δείχνει αυτή τη στιγμή την Ένωση στην πέμπτη θέση και με κίνδυνο να κατρακυλήσει αν δεν νικήσει σήμερα. Δύο νίκες με Ατρόμητο και ΠΑΟ, βέβαια, ίσως την θέσουν και πάλι σε τροχιά πρωταθλήματος εντελώς απροσδόκητα, καθώς θα έχει βγάλει όλα τα εκτός έδρας ντέρμπι.  Η ΑΕΚ βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα