Στη Βιοηλεκτρονική ανήκει το μέλλον των φαρμάκων

Μπορεί ένα επιχειρηματικό deal εκτός από κέρδη στα εμπλεκόμενα μέρη να αλλάξει το μέλλον των φαρμάκων και κατ΄ επέκταση να οδηγήσει στην ανακούφιση ασθενών που πάσχουν από χρόνιες και καθόλου σπάνιες παθήσεις;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα τη δίνουν και ισχυρίζονται ότι είναι καταφατική δύο επιχειρηματικοί κολοσσοί – ο ένας στον χώρο της τεχνολογίας και ο άλλος στον κλάδο των φαρμακευτικών σκευασμάτων. Ο λόγος για τη συμφωνία της GlaxoSmithΚline και της Verily Life Sciences (σ.σ. της πρώην Google Life Sciences, εταιρεία του ομίλου Alphabet, στον οποίο πλέον ανήκει και η Google) να δημιουργήσουν από κοινού τη φίρμα Galvani Biolectronics, που θα δραστηριοποιηθεί στην έρευνα και την ανάπτυξη βιοηλεκτρονικών φαρμάκων.

Η νέα εταιρεία θα εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία με την GSK να συμμετέχει με 55% και την Verily με 45% με τις δυο εταιρείες να συνεισφέρουν στην Galvani Biolectronics πολύτιμες πατέντες αλλά και 540 εκατ. λίρες σε μια περίοδο επτά ετών.

Πώς λειτουργούν

Τι είναι, όμως, τα βιοηλεκτρονικά φάρμακα; Ουσιαστικά πρόκειται για ηλεκτρονικές μικροσυσκευές που δρουν θεραπευτικά υπό την εξής διαδικασία: θα εμφυτεύονται στον πάσχοντα και θα επεμβαίνουν είτε ενεργοποιώντας είτε μπλοκάροντας επιλεκτικά τα ηλεκτρικά σήματα στους κατάλληλους νευρώνες προκειμένου να αποκαθίσταται κάθε φορά η φυσιολογική λειτουργία του οργάνου που είναι «προβληματικό».

Οι ειδικοί του κλάδου εξηγούν πιο παραστατικά ότι η αρχή λειτουργίας των βιοηλεκτρονικών φαρμάκων είναι παρόμοια με εκείνη ενός βηματοδότη ή των ηλεκτροδίων που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο ασθενών με κατάθλιψη, επιληψία ή Πάρκινσον. Είναι αυτονόητο ότι οι βιοηλεκτρονικές συσκευές-φαρμακα θα πρέπει να έχουν μίνι διαστάσεις, να διαθέτουν αρκετή μπαταρία για να επιβιώνουν επί πολύ χρόνο και φυσικά να στοχεύουν στα σωστά νεύρα.

Υπό αυτό το πρίσμα εκτιμάται ότι τα βιοηλεκτρονικά φάρμακα δύναται να θεραπεύουν χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα όπως η αρθρίτιδα, ή ακόμη και διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, το άσθμα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μία εκ των δύο εταίρων στην Galvani Biolectronics, η

GlaxoSmithΚline, ερευνά το αντικείμενο από το 2012 και εκτιμά ότι χρόνιες ασθένειες όπως αυτές που περιγράφηκαν παραπάνω μπορούν να έχουν θεαματικά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Το 2025 τα πρώτα προϊόντα;

Ο στόχος της Galvani θα είναι να βγουν τα πρώτα προϊόντα στην αγορά από το 2025 και προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των νέων βιοηλεκτρονικών φαρμάκων η νέα εταιρεία σε πρώτη φάση θα επανδρωθεί με 30 ειδικούς επιστήμονες, μηχανικούς και ιατρούς και θα προχωρήσει σε διάφορες συμπράξεις και συνεργασίες με τις μητρικές εταιρείες, τον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και άλλα ερευνητικά κέντρα.

Για παράδειγμα η Verily έχει ήδη συνάψει συνεργασίες με άλλες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η ελβετική Novartis, με πρότζεκτ τη δημιουργία ενός «έξυπνου» φακού επαφής που θα διαθέτει ενσωματωμένο αισθητήρα γλυκόζης για τους διαβητικούς.

Από την πλευρά της, η Google έχει ανάλογες συμφωνίες με τη Sanofi (για τον διαβήτη) και με τη Biogen (για την πολλαπλή σκλήρυνση), προσφέροντας στις φαρμακευτικές εταιρείες τον τεράστιο όγκο δεδομένων της.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό από το επίπεδο των σχεδιασμών μέχρι την ευρεία κυκλοφορία βιοηλεκτρονικών φαρμάκων μεσολαβεί μεγάλος δρόμος που προϋποθέτει επιτυχείς κλινικές δοκιμές, εγκρίσεις από διεθνείς εποπτικές Αρχές Υγείας, ειδικά αν μιλάμε για την αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο ο επικεφαλής της νέας Galvani Bioelectronics, Κρις Φραμ, (σ.σ. είναι αντιπρόεδρος της GlaxoSmithΚline) και δηλώνει αισιόδοξος ότι «σε δέκα έως 20 χρόνια θα υπάρχουν τέτοιες μικροσκοπικές θεραπευτικές συσκευές ακριβείας, που θα είναι διαθέσιμες όταν πάμε στον γιατρό».

Μένει να αποδειχτεί αν θα επαληθευτεί η πρόβλεψη…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα