Στόχος να καθοδηγήσει τις εξελίξεις

«Το μυστικό για τον Σαμαρά και την κυβέρνηση είναι να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων. Μόνο έτσι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την πίεση της αντιπολίτευσης και να πορευτεί προς τις ευρωεκλογές». Αυτή την φράση χρησιμοποίησε έμπειρος κοινοβουλευτικός θέλοντας να αναλύσει την πολιτική κατάσταση και την λεγόμενη «κινούμενη άμμο» στην οποία βαδίζει η κυβέρνηση.

Το βασικό μέτωπο για την κυβέρνηση είναι πάντα με την Τρόικα, η οποία τηρεί σκληρή στάση με αποτέλεσμα η όποια συμφωνία για τις επόμενες δόσεις να μετατίθεται πλέον στην καλύτερη περίπτωση για τον Φεβρουάριο. Το πού θα κλείσει η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό που συνδέεται πλέον και με το χρηματοδοτικό κενό των ετών 2014-2016 και τι μέτρα θα κληθεί η κυβέρνηση να πάρει ακόμη είναι άγνωστο.

Ο πρωθυπουργός πάντως δηλώνει ότι θα εφαρμόσει το πρόγραμμα μέχρι τέλους και μάλιστα θα επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές στις οποίες έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις. Βέβαια κάθε διαρθρωτικό μέτρο φέρνει μία επαγγελματική κατηγορία απέναντι στην κυβέρνηση και επισωρεύει πολιτικό κόστος πριν τις Ευρωεκλογές.

Η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους προσθέτει έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση αφού αν επεκταθεί σε όλα τα ειδικά μισθολόγια θα έχει κόστος 1 δισ. ευρώ όπως δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας που η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει με ισοδύναμα επιβαρύνοντας άλλες κοινωνικές ομάδες ή προχωρώντας σε νέες περικοπές δαπανών.

Η πραγματική οικονομία

Το σημαντικότερο όμως για την κυβέρνηση είναι ότι δεν παίρνει μπροστά η πραγματική οικονομία, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να ασφυκτιούν από έλλειψη ρευστότητας, το φορολογικό καθεστώς παραμένει αβέβαιο, επενδύσεις δεν γίνονται ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις καρκινοβατούν. Η κοινωνία δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του πρωθυπουργού και οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνει ένα σταθερό προβάδισμα που τείνει να γίνει μη αναστρέψιμο. Μέσα σε αυτό κλίμα η κυβέρνηση επιχειρεί να ανοίξει δευτερεύοντα μέτωπα με συνεχείς επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του που όμως δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Το τελευταίο μέτωπο που άνοιξε είναι της τρομοκρατίας όπου η κυβέρνηση χρεώνεται ότι της έφυγε μέσα από τα χέρια ο Χριστόδουλος Ξηρός κάτι για το οποίο δέχεται πλέον διεθνείς επικρίσεις.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αυξάνεται η ηττοπάθεια στο κόμμα της ΝΔ και εντείνονται οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και απομάκρυνση του υπουργού Οικονομικών που προκαλεί την δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης. Όλο και περισσότερα στελέχη λένε πια ότι ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να κάνει μία εντυπωσιακή κίνηση αν θέλει να αλλάξει το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την κυβέρνηση και να έχει ελπίδες στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Πληροφορίες από συνομιλητές του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από το κλίμα των τελευταίων ημερών. Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως με την λήξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, θα αναλάβει «πολιτικές πρωτοβουλίες», οι οποίες θα αποσκοπούν «να αποδώσουν εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση και να αναστρέψουν το διαμορφούμενο πολιτικό κλίμα γκρίνιας και μιζέριας». Ουδείς είναι όμως σε θέση να προδιαγράψει την κατεύθυνση αυτών των πρωτοβουλιών: αν θα είναι συμβατικός ανασχηματισμός, αν θα πρόκειται για «δομική αλλαγή» της κυβερνητικής μηχανής ή αν θα ρισκάρει ο πρωθυπουργός με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το μόνο βέβαιο ¬σύμφωνα πάντα με αυτές τις πληροφορίες ¬είναι ότι από το τέλος Μαρτίου ως τα μέσα Απριλίου θα εκδηλωθούν οι «πρωτοβουλίες Σαμαρά».

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα